company

Aarswormen, om de kriebels van te krijgen

Jotti Geschreven door Jotti - - Welzijn & Gezondheid

Bij het idee van aarswormen krijg je misschien meteen de kriebels. Maar ook in letterlijke zin kan deze parasiet je flink wat jeuk bezorgen. De infectie is zeer besmettelijk en verspreidt zich vooral bij kinderen razendsnel. Doeltreffende actie is dus aan de orde. Hoe kan je aarswormen behandelen? Wij bespreken welke maatregelen je best neemt in huis en welke medicatie een einde maakt aan de aarsmaden. 

Jeuk aan poep door aarswormen

Wat zijn aarswormen?

Aarswormen of aarsmaden zijn kleine, witte wormpjes van ongeveer één centimeter lang, die voorkomen in de darm van de mens. ’s Avonds verlaten ze de darm en leggen ze eitjes rond de aars. Dit kan hevige jeuk en soms vage buikklachten veroorzaken. Mogelijks zie je de wormpjes bewegen in de poep of de onderbroek. Je kan ze ook opmerken in de ontlasting.

Vooral kinderen tussen drie en tien jaar krijgen te maken met aarswormen. Wanneer zij ’s nachts meermaals wakker worden omwille van de jeuk, kan dit hen overdag vermoeid of prikkelbaar maken. Bovendien kan overmatig krabben leiden tot roodheid, irritatie of ontsteking van de huid. Maar ook volwassenen kunnen met aarsmaden geconfronteerd worden. De infectie is ongevaarlijk, maar wel erg vervelend.

Niet krabben, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en dat beseffen we goed. Daarom bundelen we enkele effectieve alternatieven in dit artikel: ‘Jeukende huid: hoe stop je de klachten zonder te krabben?’. 

Hoe krijg je aarsmaden?

Aarswormen zijn erg besmettelijk en worden van mens tot mens overgedragen, door onbewust wormeitjes in te slikken. In de dunne darm groeien zij uit tot larven, om daarna in de dikke darm te evolueren tot volwassen aarswormen. Wanneer deze wormen ’s nachts hun eitjes achterlaten rond de anus, veroorzaakt dit een hevige krabreflex. Door hieraan toe te geven, komen de eitjes onder de nagels en op de handen terecht. Je zal ze niet zien met het blote oog, maar kan ze wel verspreiden door allerlei objecten aan te raken. De wormeitjes kunnen namelijk tien tot veertien dagen buiten het lichaam overleven. Wanneer een gezinslid bijvoorbeeld dezelfde deurknop vastneemt en nadien een broodje eet of de vingers in de mond steekt, kan hij zo ook wormeitjes binnenkrijgen.

Kinderen raken elkaar in het wilde weg aan en steken allerlei voorwerpen in hun mond. Bovendien doen ze soms aan nagelbijten of duimzuigen. Dit verklaart waarom aarswormen zich bij deze doelgroep zo makkelijk verspreiden. 

Hoe kan je aarswormen bestrijden?

In de eerste plaats is het belangrijk om de verspreiding van aarswormen binnen het huishouden zoveel mogelijk in te perken. Hieronder bundelen we onze beste adviezen. Bovendien komen deze hygiënische maatregelen evengoed van pas om aarsmaden te voorkomen in de toekomst.

  • Besteed extra aandacht aan een goede handhygiëne
    Aarswormen verdwijnen na een tijdje vanzelf als je een piekfijne handhygiëne toepast. Was ze zeker voor elke maaltijd en na een toiletbezoek. Bij slechte hygiëne kan je niet enkel anderen, maar ook jezelf opnieuw besmetten.
  • Krab niet
    Probeer niet te krabben rond de aars, knip de nagels kort en maak ze regelmatig grondig schoon. Lukt het niet om te weerstaan? Was dan onmiddellijk de handen.
  • Ververs je lakens na de behandeling
    Het afgetrokken beddengoed was je meteen op minstens 60 graden: een temperatuur die de aarsmaden niet overleven. Kan je de lakens niet onmiddellijk naar de wasmachine verwijzen? Bewaar ze tijdelijk in een afgesloten plastic zak.
  • Stofzuig dagelijks
    Zeker de slaapkamer verdient dagelijks een stofzuigbeurt.
  • Ontsmet je huis
    Voorwerpen die geregeld door alle gezinsleden aangeraakt worden (deurklinken, bestek, kranen, de toiletbril …), moet je grondig reinigen.
  • Laat kinderen niet in hetzelfde bed slapen
    Wanneer kinderen een bed delen, kunnen de eitjes zich makkelijk verspreiden. Te vermijden dus!
  • Trek schone kledij aan
    Draag elke dag proper ondergoed en frisse slaapkleding. Ook het washandje en de handdoek, zowel in de badkamer als in het kleinste kamertje, vervang je dagelijks. 

Wat is de beste aarswormen medicatie?

Is er een bevestigd geval van aarswormen in huis? Dan moet ieder gezinslid dat jeuk rond de anus ervaart, zich laten behandelen. Je kan aarswormen behandelen met een wormdodend middel. Meestal wordt mebendazol aangereikt. Dit geneesmiddel, dat vrij verkrijgbaar is bij de (online) apotheek, bestaat in pil- en siroopvorm. Het wordt eenmaal ingenomen om komaf te maken met de volwassen wormen. Houd wel in het achterhoofd dat dit geneesmiddel afgeraden wordt bij kinderen jonger dan twee jaar. Raadpleeg in dat geval je huisarts om alternatieve oplossingen voor te stellen.

De kans bestaat echter dat er eitjes achterblijven, die nog moeten uitkomen. Daarom herhaal je de behandeling na twee weken, om ook de laatste aarswormen te doden. In de tussentijd blijf je steeds een goede handhygiëne nastreven. Na vier tot zes weken zou je volledig van de aarswormen verlost moeten zijn. Zijn de klachten niet volledig verdwenen? Dan neem je best contact op met de huisarts.

Tip: Is de huid geïrriteerd na het krabben? Je kan de pijn verzachten met Fenistildruppels, herstellende zalf of luierbalsem.

Jeuken je vingers om de aarswormen te behandelen? Je kan op onze expertise rekenen! Contacteer ons gerust bij vragen, wij staan je heel graag te woord. 

Dettol Aloe Vera Wasgel 250ml
3,63
4,99 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Weleda Baby Billenbalsem Calendula Tube 75ml
5,63
9,99 Adviesprijs

info
Eucerin pH5 Handreinigingsolie Droge en Gebarsten Handen 250ml
7,39
11,95 Adviesprijs

info
Assanis Hydro Alcoholische Gel Flip Top 500ml
13,35
14,83 Adviesprijs

info
Assanis Hydro Alcoholische Gel Flip Top 250ml
7,53
12,55 Adviesprijs

info
Puressentiel Zuiverende Lotion Spray 80ml
6,76
7,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht