€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM5 Vul deze code
in bij uw betaling

company

Bescherm je huid tegen pigmentvlekken

Petra Geschreven door Petra - - Schoonheid & Hygiëne

Blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste factor voor het ontstaan of erger worden van pigmentvlekken. Deze bruine vlekjes zijn wel ongevaarlijk, maar het neemt niet weg dat ze erg vervelend zijn. Hoe ontstaan pigmentvlekken en hoe zijn ze te voorkomen? 

Bescherm je huid tegen pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die veroorzaakt worden door een overmatige productie van melanine. Melanine is het pigment dat huid en haar kleur geeft. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralen en absorbeert de warmte van de zon. Een teveel aan zon, hormonen of littekens zorgen echter voor een overmatige productie van melanine waardoor de huid pigmentvlekken of verkleuringen krijgt.

3 grote oorzaken

  • Teveel aan zon

Als de huid erg veel in de zon komt, kunnen de pigmentvormende cellen een overreactie geven: er wordt dan teveel pigment aangemaakt dat bovendien ongelijkmatig wordt verdeeld. Er ontstaan ophopingen van pigment die te zien zijn als donkere vlekken: pigmentvlekken. Vooral UV-A stralen zijn hier de oorzaak hiervan. Je kan beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven en zo sneller ouderdomsvlekken doen ontstaan. Niet alleen in de zomer is het nodig om je te beschermen met een zonneproduct, het hele jaar door moet de huid die blootgesteld wordt aan daglicht goed beschermd worden.

  • Hormonen

Doordat de hormonenhuishouding tijdens de zwangerschap volledig in de war wordt gestuurd, heeft dit vaak pigmentatieproblemen tot gevolg. Toekomstige mama’s krijgen soms bruine vlekken in het gelaat die zich verspreiden over het voorhoofd, de wangen en soms ook op de bovenlip en de kin. Dit is het zogenaamde ‘zwangerschapsmasker’. Ook de anticonceptiepil, medicijnen of een reactie op cosmetica kan deze vorm van pigmentvlekken veroorzaken. Om te voorkomen dat men een zwangerschapsmasker krijgt, moet men allereerst de zon zoveel mogelijk proberen te vermijden of, als dit onmogelijk is, een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruiken.

  • Littekens

Littekens zijn gevoelige zones, hetzij omdat ze nog aan het genezen zijn of omdat de huid bleker is en dus kwetsbaarder voor zonnestralen. De zon kan een onherroepelijk effect hebben op een recent litteken. Het zou kunnen dat deze bruint en de pigmentatie definitief vasthoudt. U doet er dus goed aan om een litteken minder dan 6 maanden oud volledig af te dekken. Als het litteken ouder is dan 6 maanden is het simpelweg gevoeliger voor zonnestralen waardoor de aangetaste huid sneller kan verbranden. Breng hier ook dus zeker een zonnecrème met hoge beschermingsfactor aan.

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht