company

Heb jij een magnesiumtekort? Dit kan je eraan doen!

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voedingssupplementen

Voel je je niet helemaal in je element? Last van spierkrampen, vermoeidheid of hoofdpijn? Misschien ligt een magnesiumtekort wel aan de basis. Magnesium is onmisbaar om goed te functioneren en lagere waarden laten zich meteen voelen. In deze blogpost nemen we dit mineraal grondig onder de loep. Wanneer kamp je met een tekort? En hoe kan je dit counteren? Lees even mee! 

Kramp in voet

Wat is magnesium?

Magnesium is één van de meest voorkomende mineralen in het menselijk lichaam. Haar rol valt niet te onderschatten: botten opbouwen, zenuwprikkels overdragen, stoffen uitwisselen, hormonen aanmaken … Er zijn maar liefst 300 processen waar magnesium actief aan bijdraagt. Toch kunnen we het mineraal zelf niet produceren. Daarom wenden we ons tot allerlei voedingsmiddelen als leverancier. Je vindt magnesium terug in o.a. granen, noten, fruit, groene bladgroenten, peulvruchten, vlees en vis. 

Wanneer spreken we van een magnesiumtekort?

De noodzakelijke hoeveelheid magnesium hangt af van je geslacht. Een gezonde man zou dagelijks ongeveer 350 milligram magnesium moeten innemen. Voor vrouwen ligt dit cijfer wat lager: voor hen volstaat een dosis van 300 milligram per dag. Twijfel je of je magnesiumgehalte te laag ligt? Je kan steeds bij je huisarts aankloppen voor een bloedtest. Normaal gezien schommelen je magnesiumwaarden tussen 0,7 en 1,0 mmol (millimol) per liter.

Houd er rekening mee dat zo’n bloedafname geen sluitend resultaat oplevert. In het bloed vinden we namelijk maar een kleine hoeveelheid magnesium (ongeveer 1 %) terug. Het merendeel is verdeeld over de botten, tanden, spieren, cellen, organen en zenuwweefsel. De kans bestaat dus dat je wel degelijk kampt met een magnesiumtekort, zelfs wanneer het bloedonderzoek het tegendeel bewijst. 

Symptomen van een magnesiumtekort

Magnesium is betrokken bij talloze lichaamsprocessen. Bijgevolg kan een tekort zich op allerlei manieren uiten. We brengen de meest voorkomende symptomen van een magnesiumtekort in kaart:

  • Spier- en zenuwstoornissen: krampen, stuiptrekkingen, trillingen ...
  • Samentrekken van het oog
  • Hoofdpijn en migraine
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid, slaapproblemen
  • Prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, angsten 

Voel je je lusteloos of vermoeid? Dat valt niet noodzakelijk te wijten aan een magnesiumtekort. Ook een gebrek aan vitamine D kan je energie op een lager pitje zetten. Lees er meer over in onze blogpost ‘Een beetje sip? Met vitamine D word je weer fit!’ 

Oorzaken van een magnesiumtekort

Wat ligt aan de basis van jouw magnesiumtekort? Je voedingspatroon kan een rol spelen, maar soms is de aanleiding verder te zoeken. We sturen je in de juiste richting en zetten de meest frequente oorzaken van een magnesiumtekort op een rij. 

Slechte eetgewoonten 

De oorzaak van een magnesiumtekort is vaak te vinden in het eetpatroon. Niet onlogisch, aangezien voeding de voornaamste bron van dit mineraal is. Wie onevenwichtig eet, haalt mogelijks zijn dagelijkse magnesiumwaarden niet.

Dranken

Ook bepaalde dranken kunnen een negatieve invloed hebben. Zo maken koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol het moeilijker voor je lichaam om magnesium op te nemen. Als resultaat kamp je mogelijks met een magnesiumtekort.

Stress

Wanneer je onder druk staat, verbruikt je lichaam meer magnesium. Ben je lange tijd gestresseerd? Dan jaag je je magnesiumvoorraad er in sneltempo door. Als je vergeet om tijdig op de pauzeknop te drukken, kan er zelfs een chronisch magnesiumtekort ontstaan. Regelmatig even ontspannen is de boodschap!

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens een zwangerschap heb je meer magnesium nodig. Haal je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet? Dan stijgt het risico op complicaties, zowel voor moeder als baby. Ook na de bevalling is magnesium meer dan welkom, zodat je lichaam snel weer op krachten komt. Beslis je om borstvoeding te geven? Dan voorzie je je kind rechtstreeks van magnesium via de moedermelk. Een goede zaak, want dit stimuleert de bot- en weefselopbouw. Maar dit betekent ook dat je een groot deel van jouw mineraal weggeeft. Overweeg gerust om extra magnesium in te nemen, zodat je eigen voorraad op peil blijft.

Ziekten

Diverse ziekten kunnen aanleiding geven tot een magnesiumtekort. Zo is het mogelijk dat je omwille van darmaandoeningen te weinig magnesium opneemt. Bij chronische diarree gaat er dan weer te veel magnesium verloren langs de darm. Maar ook diabetes, schildklieraandoeningen of nierproblemen kunnen meespelen. Medicijnen daarentegen hebben doorgaans weinig invloed op het magnesiumgehalte in je lichaam. 

Wat kan je doen bij een magnesiumtekort?

Wil je korte metten maken met je magnesiumtekort? Dat kan! Er zijn twee manieren om je magnesiumwaarden te boosten. Je kan namelijk voluit kiezen voor gezonde voeding die rijk is aan magnesium. Als dit niet volstaat, kan je je toevlucht nemen tot magnesiumsupplementen. We geven graag wat extra uitleg.

Evenwichtige voeding

Door je voedingspatroon bij te sturen, kan je je magnesiumwaarden aanzienlijk verhogen. Start je ochtend met een banaan, verorber een handvol noten als tussendoortje en vul je bord ’s avonds met spinazie, boerenkool of broccoli. Ook voldoende water drinken, is essentieel in een gebalanceerde levensstijl. Kan je je dagelijkse portie chocolade niet missen? Goed nieuws, want de cacao in donkere chocolade bevat magnesium. Een klein stukje kan dus zeker geen kwaad, integendeel.

 Magnesiumsupplementen

Voedingssupplementen op basis van magnesium bestaan in allerlei uitvoeringen: van vloeibare magnesiumsupplementen, over tabletten, oplosbaar poeder, tot capsules. Welke optie je ook kiest: elk supplement mag maximaal 250 milligram magnesium bevatten. 

Wist je dat pure magnesium niet goed wordt opgenomen door ons lichaam?

Daarom wordt het mineraal steeds aangevuld met een andere stof. Heb je een zwakke spijsvertering? Dan kies je best voor de combinatie van organisch magnesium met een aminozuur. Deze verbindingen zijn sowieso aanwezig in het lichaam en worden makkelijk opgenomen. Enkele voorbeelden hiervan: 

Anderzijds zijn er ook anorganische verbindingen, die niet van nature voorkomen in het lichaam. In dat geval moet je maagzuur deze supplementen afbreken. Ook hier zijn er meerdere opties:

Wil je weten op welk moment je het best magnesium inneemt? Of welke factoren nog een rol spelen bij de opname van magnesium? Je komt het te weten in de blog 'Wanneer magnesium innemen?'.

Onze laatste tip: Beslis niet op eigen houtje om magnesiumsupplementen te nemen! Bij een te hoge dosering kunnen er bijwerkingen optreden, bijvoorbeeld diarree. Laat je daarom adviseren door je apotheker of huisarts, voordat je actie onderneemt. 

Wil je je magnesiumtekort opkrikken? Dan zijn wij je grootste supporter! Contacteer ons gerust bij vragen. Wij presenteren een helder antwoord en zoeken mee naar een passend magnesiumsupplement. 

Onze Keuze
Etixx Magnesium 2000 Aa 30 Bruistabletten
17,99
25,99 Adviesprijs

info

Magnesium specifiek voor sporters

Magnesium EG Opti 225mg 60 Tabletten
18,29
31,95 Adviesprijs

info
Promagnor Magnesium 90 Capsules
32,47
49,95 Adviesprijs

info
Magnesiumbisglycinaat 800mg V-caps 100
17,95
22,90 Adviesprijs

info
Magnecaps Spieren 84 Capsules met 28 Capsules Gratis
21,97
39,95 Adviesprijs

info
Promagnor Energy Magnesium + Vit C Bruistabletten 2x10
14,92
22,95 Adviesprijs

info
Promagnor Magnesium Kauwtabletten 30x450mg
15,15
22,95 Adviesprijs

info
Promagnor Magnesium 30 Instant Sticks
14,92
22,95 Adviesprijs

info
B-magnetine Liquid Shot 225mg 25ml 15 Flesjes
19,30
23,80 Adviesprijs

info
Be-Life Magnesium Quatro 900 90 Capsules
22,86
25,40 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht