Gratis levering vanaf €49 Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Hoe kan ik vet verbranden?

Julie Geschreven door Julie - - Afslanken

Wil je graag vet verbranden? De juiste voeding en beweging zorgt ervoor dat je op een effectieve wijze je vetverbranding stimuleert. We geven je graag wat tips en advies. 

Hoe buikvet verbranden

Wat is vetverbranding?

Om te kunnen functioneren, heeft je lichaam energie nodig. Het haalt deze energie uit de macronutriënten - koolhydraten, eiwitten en vetten - die via de voeding worden opgenomen. Wanneer je lichaam energie nodig heeft, worden koolhydraten als eerste verbrand en omgezet in glucose. Het verbranden van koolhydraten wordt dan ook de glucoseverbranding genoemd. Glucose is de brandstof van het lichaam om allerlei processen uit te voeren.

Wanneer de koolhydraten op zijn, gaat het lichaam eiwitten en vet verbranden om in energie te voorzien. Tijdens de vetverbranding worden vetten in de lever omgezet tot vetzuren en glycerol. Het co-enzyme acetyl-coA zorgt ervoor dat deze stoffen verder worden omgezet in water, koolstofdioxide en energie. 

Hoe vet verbranden?

De meest effectieve methode om vet te verbranden is door minder calorieën op te nemen dan je verbruikt. Dit doe je door minder te eten én meer te bewegen. Het is hierbij wel van belang dat je een methode hanteert die je lang kan volhouden om een jojo-effect te vermijden. Het grootste succes boek je met een langetermijnstrategie en een comfortabele gezonde levensstijlverandering.

Een combinatie van verschillende zaken speelt een rol bij het verbranden van vet: 

 • Voeding
  Om vet te verbranden is het niet alleen belangrijk om minder te eten, maar ook om gezonder te eten. Volg geen snel en ultrastreng dieet: het gaat erom dat je vol kan houden, ook al betekent dit dat je wat langzamer afvalt dan je zou willen.
 • Sport
  Krachttraining zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk spiermassa kwijtraakt en is een goede manier om je metabolisme te vergroten. Tijdens het sporten ben je calorieën aan het verbranden, maar dit houdt ook aan na het sporten: het zogenaamde afterburn effect. Je lichaam heeft namelijk energie nodig voor het herstel van de spieren na de krachttraining.

  Duursport is tevens een optie, maar dan moet je wel rekening houden met een optimale hartslag waarbij je maximaal vet verbrandt. Een sportcoach kan je hierin begeleiden.

  Korte trainingen waarbij je gedurende korte tijd sport tegen hoge intensiteit zijn ook waardevol. Je kunt al effect hebben wanneer je drie keer per week voor een periode van 20 minuten traint. Deze manier kost je dus veel minder tijd dan een lange cardiotraining.
 • Slaap en ontspanning
  De rol van voldoende slaap mag niet onderschat worden. Een slaapgebrek leidt tot een vertraagd metabolisme, een verhoogde kans op obesitas en een drang naar snelle suikers.Stress zorgt dan weer voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Dit stresshormoon zorgt voor meer vetopslag ter hoogte van de buik en laat je eetlust toenemen.
 • Supplementen
  Een magische pil om vet te verbranden bestaat helaas niet. Er zijn wel vetverbranders als supplementen beschikbaar. Het zijn producten die het metabolisme activeren en stimuleren zodat overtollige vetten sneller worden verwerkt en afgevoerd. Let wel: dit zijn hulpmiddelen en hebben alleen effect in combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging. Wil je meer weten over afslankpillen? In het artikel 'Pillen om te vermageren: doelloos of doeltreffend?' ontdek je alle mogelijkheden.

Waarom verbrand ik geen vet?

Je lichaam gaat niet zomaar vet verbranden. We zetten een aantal mogelijke redenen op een rijtje waarom je er niet in slaagt vet te verbranden:

 • Je eet meer dan je lichaam nodig heeft
  Als je meer calorieën inneemt dan dat je verbruikt, worden de overtollige voedingsstoffen in je lichaam opgeslagen.
 • Je eet te weinig
  Door te weinig te eten, schakelt je lichaam over in een overlevingsstand en haalt het geen energie meer uit voedingsstoffen.
 • Macronutriënten zijn niet in verhouding
  Je lichaam verbrandt eerst koolhydraten vooraleer wordt overgeschakeld op de verbranding van eiwitten en vetten. Hoe minder koolhydraten je inneemt via de voeding, hoe sneller het proces van de vetverbranding van start gaat.
 • Je beweegt niet of te weinig
  Als je te weinig sport, verbrandt je lichaam te weinig voedingsstoffen.
 • Je slaapt niet genoeg
  Zoals hierboven reeds werd vermeld, mag de rol van voldoende slaap en ontspanning niet onderschat worden.

Nu weet je alles wat je moet weten om je vet te verbranden, veel succes! Schakel op tijd de hulp van een professional in om je te begeleiden. Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen via chat of mail. 

Deel dit artikel op

Terug naar overzicht