€ 5 korting* bij één bestelling
vanaf € 50

WELKOM2020 Vul deze code
in bij uw betaling

company

Laat je hoofd niet hangen en pak die lastige menopauzesymptomen aan!

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

De menopauze gaat immers veelal gepaard met tal van ongemakken, gaande van de zo gevreesde opvliegers tot bijvoorbeeld prikkelbaarheid. Maar kop op: geen enkele vrouw hoeft het hulpeloos te ondergaan! 

menopauze

Menopauze, wat is dit precies?

Wanneer een vrouw twaalf maanden niet meer heeft gemenstrueerd, wordt de ‘diagnose’ menopauze gesteld. Gemiddeld is dit rond het 52ste levensjaar. Maar die dag komt er natuurlijk niet zomaar ineens: er zijn ook die maanden ervoor én erna: de perimenopauze en de postmenopauze.

  1. De perimenopauze vormt de overgang naar de uiteindelijke menopauze. Ze begint wanneer je eierstokken niet langer regelmatig het hormoon oestrogeen aanmaken. Deze natuurlijke ontregeling van je hormonen begint meestal rond je 48ste. Je maandstonden worden onregelmatiger: ze worden heviger of juist minder, korter of langer. Deze hormoonschommelingen zorgen voor vervelende symptomen: als de hoeveelheid oestrogeen toeneemt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten; als de hoeveelheid plots weer afneemt, kan je af te rekenen krijgen met opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. De perimenopauze kan jaren duren voordat de ‘echte’ menopauze intreedt. Je kan tijdens de perimenopauze nog steeds zwanger worden.
  2. De menopauze verwijst naar de exacte dag waarop de oestrogeenproductie door de eierstokken stopt.
  3. De postmenopauze is de laatste fase die de rest van je leven duurt. Je lichaam vindt geleidelijk een nieuw hormonaal evenwicht, waardoor meestal ook de menopauzesymptomen afnemen en eventueel verdwijnen. Dat vinden van een nieuw hormonaal evenwicht neemt meestal zo’n vier jaar in beslag. Gedurende die periode kan je dus wel nog last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten.

Hoe weet ik of mijn menopauze begonnen is?

Heb je last van ongemakken zoals opvliegers,prikkelbaarheid en vermoeidheid? Wil je weten of de menopauze bij jou begonnen is, zodat je gepaste maatregelen kunt nemen? Dan bestaan er een aantal mogelijkheden om dit te onderzoeken.

  1. Via een zelftest. Een zelftest via de urine kan je bij de apotheker kopen. Belangrijk is om die zelftest een aantal keren te herhalen, omdat de hormoonproductie gedurende de veranderde menstruatiecyclus kan schommelen. Vraag zeker advies aan je apotheker.
  2. Via een bloedtest. Je kan bij je huisarts terecht om de menopauze te laten vaststellen via een bloedtest die meer zekerheid biedt dan een zelftest. Denk eraan dat je dan zeker twee maanden pilvrij moet zijn.
  3. Via een online test. Heb je last van de typische menopauzesymptomen, dan kan je alvast een eerste indicatie krijgen of de menopauze bij jou begonnen kan zijn via een online test. Dit resultaat kan dan gecheckt worden via een urine- of bloedtest.

Hoe kan je de klachten verminderen?

Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest en van de ongemakken die je ondervindt, kan je met je arts op zoek gaan naar oplossingen om die ongemakken te verminderen.

Ben je op zoek naar een doeltreffende, veilige en niet-hormonale oplossing voor menopauzesymptomen zoals opvliegers, prikkelbaarheid en vermoeidheid? Het belangrijkste is een gezonde levensstijl door fit te blijven, voldoende ontspanning en gezond te eten. Wanneer dit niet voldoende is kan een voedingssupplement als Sérélys een veilige en doeltreffende oplossing bieden.
Sérelys op basis van gepatenteerde stuifmeelkorrels heeft een regulerend effect op je interne ‘thermostaat’, je kan het gebruiken bij opvliegers maar ook bij prikkelbaarheid en vermoeidheid. Het bevat geen fyto-oestrogenen (rode klaver, hop, soja, lijnzaad, salie…) of zilverkaars. Hierdoor kan Sérélys in alle veiligheid gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of een verhoogd risico hebben op borstkanker

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht