company

Ontzuren met ontzurende kruidenthee: een must voor je lichaam?

Jotti Geschreven door Jotti - - Alternatieve Geneeskunde

Ontzuren, detoxen, intermittent fasting … Stuk voor stuk hippe woorden waarmee je tegenwoordig om de oren geslagen wordt. In deze blog zoomen we specifiek in op het ontzuren van je lichaam. Is het aangewezen om geregeld actie te ondernemen of kan je lichaam het alleen aan? En hoe kan ontzurende kruidenthee helpen om de zuurtegraad te verlagen? Boeiende vraagstukken waar we graag een antwoord op formuleren!

brandnetelthee

Is ontzuren nodig?

Ontzuren is één van de laatste gezondheidstrends. Het lichaam maakt namelijk continu zure stoffen aan. Door te ontzuren en je voedingspatroon aan te passen, wordt de afvoer van deze afvalstoffen gestimuleerd. Zo zou ontzuren bijdragen tot een evenwichtige levensstijl. De meeste mensen zetten de stap na een periode van overvloed, zoals de feestdagen.

Hoe geef je het afvoerproces een duwtje in de rug? Enerzijds kan je verzurende voedingsmiddelen en dranken zoveel mogelijk mijden. Anderzijds kan je ontzurende kruidenthee drinken, die de nieren aanzet om verzurende stoffen weg te voeren. Het is echter geen must om op eigen houtje te ontzuren. Het lichaam doet het nodige om haar zuurtegraad op peil te houden en scheidt zelf zuren af, maar hierover later meer.

Ontzuren en detoxen worden vaak met elkaar verward, toch is er een belangrijk verschil! Terwijl ontzuren zich beperkt tot het verwijderen van zuren, richt een detox zich op de afvoer van alle afval- en gifstoffen in het lichaam. Zuren maken hier onderdeel van uit. 

Specifiek meer weten over detoxen? Benieuwd naar de verschillende manieren om een detox aan te pakken? In onze blog ‘Detox voor je lichaam: do or don't?’ spitsen we ons volledig toe op dit topic.

Wat zijn zuren?

Zuren in het lichaam ontstaan door de verwerking van voedingsmiddelen. Na een maaltijd breekt het lichaam eiwitten en vetten af, waarna er zure afvalstoffen overblijven. Wanneer worden stoffen als zuur bestempeld? Daarvoor kijken we naar de pH-waarde of zuurgraad. Die neemt een waarde aan tussen 0 en 14. Als de pH minder dan 7 bedraagt, spreken we van een zure stof.

Wanneer maakt het lichaam veel zure afvalstoffen aan? Vooral ongezonde en sterk bewerkte voeding legt de basis voor grote hoeveelheden zuren. Maar ook bepaalde medicijnen zoals NSAID’s (ontstekingsremmers) en luchtverontreiniging (pesticiden, uitlaatgassen …) werken sterk verzurend.

Wat doet het lichaam om te ontzuren?

Naast zure stoffen bevat het lichaam ook basische stoffen, bijvoorbeeld bicarbonaat, met een hogere pH-waarde. Om het evenwicht in stand te houden, kunnen we terugvallen op verschillende chemische reacties die de zuren neutraliseren. Daarnaast voeren we continu zure stoffen af, onder andere via de ademhaling, de huid en de urine. Wanneer de balans zoek is en de pH-waarde daalt, spreken we van verzuring van het lichaam. Dit komt zelden voor: enkel bij ernstige aandoeningen wordt de harmonie grondig verstoord. Een voorbeeld hiervan is nierfalen, waarbij de zuren onvoldoende uitgescheiden worden.

De zuurtegraad in je lichaam meten

Niet alle pH-waarden in het lichaam zijn gelijk, ze verschillen naargelang het orgaan. Zo bedraagt de zuurgraad van de maag pH 2 tot 3, terwijl een waarde van ongeveer 6,2 optimaal is voor de dikke darm. De pH-waarde van het bloed ligt dan weer best tussen 7,35 en 7,45. Idealiter laat de zuurtegraad nauwelijks schommelingen optekenen. Wil je nagaan of jouw waarden op punt staan? Ga langs bij de huisarts voor een onderzoek. Of schaf enkele pH-strips aan, waarmee je de zuurgraad van speeksel of urine eigenhandig in kaart brengt.

Wat is ontzurende kruidenthee?

Zoals eerder aangehaald, is ontzurende kruidenthee een mogelijke piste om de uitscheiding van zuren te ondersteunen. Dit is een infusie van diverse kruiden, die elkaars werking versterken en rechtstreeks in heet water gedompeld worden. Zo komen er uiteenlopende aroma’s vrij. Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee.

Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas. Om het drankje te bekomen, worden er geen bladeren van de theestruik gebruikt. Het gaat hier louter en alleen om een aftreksel van natuurlijke kruiden. 

Hoe gebruik je ontzurende kruidenthee?

Er bestaan verschillende ontzurende theeën, elk met hun eigen richtlijnen. Houd wel in je achterhoofd dat ontzuren een werk van lange adem is: met één tasje ontzurende kruidenthee creëer je nauwelijks impact. Lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing voor een optimaal resultaat voordat je je tas vult en overschrijd de dosering niet. Probeer in de tussentijd zo gezond mogelijk te eten en wees zuinig met geraffineerde suikers en vetten: zo voorkom je dat je het effect van de ontzurende kruidenthee tenietdoet.

Wil je op regelmatig basis ontzuringsthee drinken? Gebruik je medicatie of ben je zwanger? Stem het idee eerst even af bij je huisarts of (online) apotheek. Daarnaast kan je ook alternatieven overwegen, zoals basische druppels met bicarbonaat, die je toevoegt aan water, of tabletten met natriumbicarbonaat.

Waar vind je ontzurende kruidenthee?

Je kan ontzurende kruidenthee kopen in talloze webshops of bij de (online) apotheek. Zo heb je meteen een geslaagde mix in handen: makkelijk! Of je kan de kruidenmengeling zelf samenstellen. Hiervoor verzamel je onder meer citroengras- en melisse, pepermunt en brandnetel. Velen grijpen uitsluitend naar brandnetel als ingrediënt, maar het is aangeraden om meerdere kruiden te combineren voor maximale efficiëntie. Vervolgens laat je ze een kwartiertje trekken in heet water. Wees zuinig met de hoeveelheden, want sommige kruiden staan bekend om hun intense smaak.

Streef je naar gezondere gewoonten en wil je je lichaam ontzuren? Wij helpen je graag om de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Laat van je horen, onze experts zijn gul met persoonlijk advies.

Ernst Dr N 2 Thee Bloedzuiverend
7,15
7,90 Adviesprijs

info
Biolys Melisse Munt Sach 24
4,99
5,50 Adviesprijs

info
Ernst Dr Filt N10 Thee Vermagerend
7,48
7,90 Adviesprijs

info
Ernst Dr N10 Thee Vermagerend
7,11
7,90 Adviesprijs

info
Bioly Groene Thee Citroenvruchten 24 Zakjes
3,75
5,50 Adviesprijs

info
Xls Afslankingsthee Munt Zakje 20x2g
7,28
8,09 Adviesprijs

info
Xls Afslankingsthee Zakje 20
7,28
8,09 Adviesprijs

info
Mannequin Afslankingsthee 20x2g
7,01
7,79 Adviesprijs

info
Biolys Netel Sach 24
4,99
5,50 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht