company

Alles wat je wil weten over voetschimmel.

Julie Geschreven door Julie - - Schoonheid & Hygiëne

Last van witte velletjes en kloven tussen de tenen? Dan heb je misschien wel een voetschimmel, beter gekend als ‘zwemmerseczeem’. Soms gaat dit gepaard met jeukende blaasjes aan de voetzool of rode plekken aan de rand van de voet. Wanneer de huid even minder bescherming biedt, ben je vatbaarder voor een schimmelinfectie. Een goede hygiëne is essentieel om de schimmelgroei tegen te gaan, maar behandelen doe je best met een antischimmelmiddel. 

vrouw probeert voetschimmel te verstoppen door voeten over elkaar te leggen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een veelvoorkomende en hardnekkige huidinfectie veroorzaakt door dermatofyten. Dit zijn de schimmels die onze huid infecteren. In de medische wereld is voetschimmel gekend als is 'tinea pedis'. Zelf spreken we meestal van 'zwemmerseczeem' of 'atletische voet'. Dit omdat de schimmel zich graag nestelt op vochtige plaatsen. Bijvoorbeeld: in zwembaden of bij zweetvoeten in slecht ventilerende sportschoenen.

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Voetschimmel begint vaak met grijs-witte schilfers en pijnlijke kloven. De eerste symptomen kan je meestal zien tussen de tenen. Vanaf daar kan de schimmel zich aan de onderkant en aan de rand van de voet verspreiden. Daarbij ontstaan er rode schilferende plekken, soms met blaasjes en puistjes die gepaard gaan met jeuk. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.

Als ook jouw teennagels witgeel verkleuren en brokkelig zijn, dan heb je last van schimmelnagels (kalknagels). En dat vereist een andere behandeling.

Verschillen jouw symptomen hiervan? Dan kan het om een andere aandoening gaan, zoals zweetvoeten, droge voeten, psoriasis of eczeem. Deze vragen elk een andere behandeling. Neem contact op met jouw huisarts als je twijfelt. 

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels groeien voornamelijk in een warme en vochtige omgeving.

Oorzaak infectie:

Meestal beschermt de huid ons tegen infecties. Maar door verweking van de huid of andere kwalen, dringen schimmels makkelijker de huid binnen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Geïrriteerde of beschadigde huid
  • Verweekte huid, door vocht en warmte
  • Zweetvoeten, door slecht ventilerende schoenen en sokken.
  • Als de huid teveel gewassen wordt met zeep
  • Door het niet goed afdrogen van je voeten
  • Bij Immuundeficiënties
  • In de zomermaanden

Is voetschimmel besmettelijk?

Dermatofyten zijn ontzettend besmettelijk. De schimmel zit in de huidschilfertjes. De huidschilfertjes laten los en komen zo terecht op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes. Zo kan de schimmel andere mensen besmetten. 

Voetschimmel behandeling

De snelste manier om van voetschimmel verlost te raken, is  door de combinatie van een goede hygiëne en een schimmelwerend middel. 

Hygiënische maatregelen

  • Was je voeten liefst zonder zeep of met een zeep die jodium bevat.
  • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.
  • Houd je voeten droog.
  • Draag schone katoenen sokken.
  • Draag sandalen, linnen of leren schoenen.
  • Vermijd knellende en niet-ventilerende schoenen.
  • Draag slippers in openbare en vochtige ruimtes.

Voetschimmel met blaasjes

Als je last hebt van blaasjes tussen de tenen of op je voeten door voetschimmel hoef je de blaasjes niet open te prikken. Ze gaan meestal vanzelf open. Als de blaasjes voor veel ongemak zorgen, kun je ervoor kiezen ze alsnog open te prikken, maar doe dit dan heel voorzichtig, met een steriele naald. 

Schimmelwerende producten

Met een schimmelwerend geneesmiddel of antimycoticum zoals terbinafine (Lamisil) of azoolderivaten (Canestene, Daktarin) kan je een voetschimmel vrij goed behandelen. BIj een milde voetschimmel wordt er meestal gekozen een spray, poeder, crème of zalf. Of een combinatie van een spray en crème. Bij een hardnekkige voetschimmel zal jouw arts je een orale pillenkuur voorschrijven. 

Voetschimmel crème en zalf:

  • Smeer en wrijf de crème of zalf goed in.
  • Smeer ook ongeveer 2 centimeter rondom de plekken. Dit om verdere uitbreiding te vermijden.
  • Smeer 1 à 2 keer per dag, afhankelijk van het gekozen geneesmiddel
  • Smeer tot 1 week nadat de verschijnselen verdwenen zijn.

Voetschimmel poeder:

  • Strooi poeder op de voeten en in de schoenen. Daarnaast is het belangrijk om iedere dag schone sokken aan te trekken.

Voetschimmel tabletten of capsules:

  • Dit is enkel nodig bij hardnekkige voetschimmel of bij schimmelnagels. Bij voetschimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels tot 6 maanden. 

Let op: Gebruik geen schimmelwerend middel wanneer je zwanger wil worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. 

Voetschimmel behandelen met azijn

Er wordt weleens gezegd dat een voetbad met azijn een goede behandeling is tegen voetschimmel. Dit is echter niet bewezen. Het kan natuurlijk geen kwaad om af en toe azijn toe te voegen in jouw voetbad. Azijn heeft een ontsmettende werking en bestrijdt vervelende geurtjes. De kans dat schimmels hierdoor effectief verdwijnen, is echter klein.

Als je snel en effectief van je voetschimmel af wilt komen, raden wij één van bovenstaande behandelingen aan, die een schimmelwerende werking hebben. Als je schimmelvoeten niet tijdig of onjuist behandelt kunnen deze uitbreiden naar andere delen van het lichaam. 

Mijn voetschimmel gaat niet weg, wat nu?

Als je na 2 tot 4 weken met een antischimmelmiddel geen verbetering ziet, maak dan een afspraak met je huisarts. De arts kan een schimmelkweek later uitvoeren en antischimmelpillen voorschrijven. 

Ben je op zoek naar een specifiek product om je beginnende voetschimmel aan te pakken? Geef ons dan een seintje. Onze apothekers staan steeds voor je klaar. 



Terug naar overzicht