Gratis levering vanaf €59
€5 welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Minder stress, meer veerkracht: de kracht van rhodiola

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voedingssupplementen

Stress is voor elk van ons een welbekend fenomeen. Maar de klachten aanpakken, is niet altijd evident. Mogelijks kan de natuur je een handje helpen. Je kan namelijk rhodiola gebruiken om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten. Is de term je volledig onbekend? Of wil je meer weten over de precieze werking van dit kruidenmiddel? Deze blogpost scherpt je kennis in enkele alinea’s aan. 

Rozewortel

Wat is rhodiola?

Rhodiola, ook bekend onder de namen rhodiola rosea of rozenwortel, is een vetplant die vooral in koudere gebieden groeit: van IJsland, over de bergen van Centraal-Azië, tot de Rocky Mountains. De wortel en de wortelstok worden verwerkt tot extracten, die je kan verkrijgen in de vorm van capsules of tabletten. Rhodiola staat bekend als een adaptogeen kruid: dit houdt in dat het zich aanpast aan jouw specifieke behoeften en de hormoonbalans in je lichaam herstelt. 

Waarvoor gebruik je rhodiola?

Rhodiola wordt vooral ingezet bij mentale klachten zoals stress, depressie, angst, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Het geeft je een energieboost, verhoogt de mentale alertheid en versterkt de veerkracht, zodat je je beter aanpast aan veranderende omstandigheden. Soms wordt het ook aangewend om fysieke kwaaltjes aan te pakken, bijvoorbeeld hoofdpijn, bloedarmoede, onvruchtbaarheid, impotentie en maag- en darmklachten. Deze gezondheidsclaims zijn echter nog onvoldoende bewezen.

Ook supplementen op basis van valeriaan kunnen je helpen om te ontspannen en te slapen. Meer weten over dit handige hulpmiddel? Verdiep je dan zeker in onze blogpost ‘Valeriaan: wondermiddel bij stress en slapeloosheid?’. 

Hoe werkt rozenwortel?

Rhodiola heeft vooral een positief effect op je mentale gezondheid. Wanneer je stress ervaart, komt er een fight-or-flight-reactie in je lichaam op gang. Er worden stresshormonen, namelijk adrenaline en cortisol, geproduceerd die het lichaam klaarstomen om te vechten of te vluchten. Het gevolg? De hartslag en ademhaling versnellen, de bloeddruk en bloedsuikerspiegel stijgen, de spieren spannen zich op … Dankzij deze veranderingen ben je in staat om razendsnel te reageren.

Rhodiola normaliseert de hoeveelheid cortisol, waardoor het stressreactiesysteem van het lichaam weer tot rust komt. Daarnaast heeft het kruid een antioxidatieve werking, waardoor je je energieker voelt. Deze combinatie zorgt ervoor dat zowel het mentale als het fysieke welzijn verbetert. De impact is op korte termijn merkbaar. Al na drie dagen kan je een verschil voelen, hoewel het bij sommigen ook langer duurt.

Weetje: eeuwen geleden maakten de Vikingen al gebruik van rozenwortel, voordat ze de strijd aangingen. Dit deden ze om hun mentale alertheid en focus te bevorderen. 

Wanneer mag je rhodiola nemen?

Het is niet de bedoeling om rozenwortel voor langere tijd te nemen. Wij adviseren om het supplement slechts enkele weken te gebruiken, bijvoorbeeld om stresspieken het hoofd te bieden. Doe dit bovendien enkel na overleg met je huisarts. Idealiter neem je rhodiola ongeveer een halfuur voor het ontbijt of de lunch, aangezien het je energiepeil verhoogt. Streef hierbij naar een dosis van 100 tot 500 milligram per dag. Rhodiola slikken net voor het slapengaan wordt afgeraden, net omdat het je meer energie geeft. 

Wat zijn de bijwerkingen van rhodiola?

Er zijn maar weinig neveneffecten aan rhodiola verbonden, en het middel is bovendien niet verslavend. Diabetespatiënten moeten wel extra alert zijn, aangezien het supplement de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Daarnaast kan rozenwortel interageren met andere middelen. Zo kan het effect van antidepressiva erdoor versterkt worden. Ook combineer je het kruid beter niet met cafeïnerijke en stimulerende stoffen. Hun werking wordt eveneens opgedreven, wat kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen en overmatig zweten. 

Wil je rhodiola in huis halen? Wij presenteren een uitgebreid assortiment aan supplementen. Wanneer je meer info wenst over de precieze effecten, voorzien we je graag van een deskundig woordje uitleg. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Rhodiola Extract V-caps 60 Deba
22,00 17,80
info

Physalis Rhodiola Rosea Bio 100ml
12,00 9,96
info

Phytostandard Rhodiola-saffraan Comp 30
18,76 17,53
info

Soria Rhodiola Mgdose Vit Complex Tabl 30
15,75 14,65
info

Arkocaps Rhodio Relax Plantaardig 45
13,30 13,03
info

Alfa Rhodiola Rosea 500mg V-caps 60
39,95 37,15
info

Rhodiola 600mg V-caps 60 Pharmanutrics
36,29 33,75
infoTerug naar overzicht