company

Hoelang duurt een vaginale schimmelinfectie?

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Een jeukend en branderig gevoel aan je vagina is geen pretje. Gelukkig is een vaginale schimmelinfectie, ook wel candida-infectie genoemd, makkelijk te behandelen. In deze blog helpen we je graag jouw klachten te verlichten en de duurtijd te verkorten. 

Vrouw heeft last van jeukende, branderige vagina

Hoe krijg je een vaginale schimmelinfectie?

Van nature leven er bacteriën, gisten en schimmels in je vagina. Van zodra dit natuurlijk evenwicht verstoord raakt, kunnen bepaalde micro-organismes de overhand nemen.

Een voorbeeld daarvan is de Candida albicans gist, als deze te veel groeit, krijg je een infectie rond je vagina of in het slijmvlies van je vagina. Dit is de meest voorkomende vorm van vaginale schimmelinfectie en is gekend onder de naam candidiasis. 

Oorzaken vaginale schimmelinfectie

Je vaginale flora kan door verschillende zaken verstoord raken:

  • Zeep irriteert het slijmvlies van de vagina. Daardoor kunnen schimmels gaan groeien.
  • Een antibioticakuur is één van de meest voorkomende oorzaken dat je vaginale flora verstoort. De antibiotica doden bepaalde goede bacteriën op je huid, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. Vrouwen die antibiotica nemen voor hun blaasontsteking en gevoelig zijn voor een vaginale schimmelinfectie moeten soms preventief een antischimmel geneesmiddel gebruiken.
  • Corticosteroïden zijn hormonen die ontstekingen remmen. Een verandering in hormonen kan een negatief effect hebben op je vaginale flora. Zo kan je sneller een vaginale schimmelinfectie ontwikkelen als je hormoonspiegel verandert zoals bij je zwangerschap, als je ongesteld bent of tijdens de menopauze.
  • Bepaalde ziektes zoals een HIV-infectie of diabetes leiden tot een verminderde weerstand waardoor deze personen meer kans hebben om een schimmelinfectie te ontwikkelen.

Strakke kledij, inlegkruisjes en tampons kunnen je vagina irriteren. Normaal zal je daardoor geen schimmelinfectie ontwikkelen. Enkel wanneer het evenwicht tussen de micro-organismen in je vagina verstoord is, kan de irritatie een extra trigger zijn om een vaginale schimmelinfectie te ontwikkelen. 

Is vaginale schimmel overdraagbaar?

Een vaginale schimmelinfectie is geen seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Het is dan ook niet nodig om je partner mee te behandelen.

Enkel als je met een candida-infectie onbeschermd direct contant hebt gehad, kan je partner last krijgen van roodheid of schilfering op de penis of de mond. Deze klachten gaan vanzelf weer over. Bij jeuk of branderigheid kan je er een antischimmelcrème op smeren. 

Symptomen vaginale schimmelinfectie

Je kan een vaginale schimmelinfectie vooral herkennen aan het jeukend gevoel. Plassen en vrijen voelen branderig en pijnlijk aan. Daarnaast zie je een witte, korrelige, niet ruikende afscheiding.

Hoe ziet een vaginale schimmelinfectie eruit?

Je vagina ziet er rood en een beetje gezwollen uit door de infectie. Er komt een brokkelige, witte afscheiding uit je vagina. Soms kan de infectie uitbreiden naar de uitwendige geslachtsdelen of naar de liesplooien. Daar zie je dan roodheid en schilfers. In de lies kan de huid vochtig worden met blaasjes en scheurtjes. 

Hoe gaat een vaginale schimmelinfectie weg?

Het is vooral belangrijk dat je jouw vagina niet irriteert. Zo krijgt je natuurlijke vaginale flora de kans om te herstellen. Dit kan je doen door volgende adviezen te volgen:

  • Spoel de buitenkant van je vagina dagelijks met lauw water. 
  • De binnenkant hoef je niet te wassen. Je vagina maakt zichzelf schoon vanbinnen.
  • Gebruik geen zeep, spoelingen, deodorant of andere speciale middelen voor je vagina. Ze gaan je vagina nog extra gaan irriteren en helpen niet tegen de schimmelinfectie. Als je echt niet zonder zeep kan, gebruik dan sporadisch eens een aangepaste intieme zeep.
  • Natuurlijke middelen zoals yoghurt of knoflook hebben niets van effect bij een vaginale schimmelinfectie.
  • Laat je vagina vochtig worden voordat je vrijt of gebruik een glijmiddel op waterbasis. Vrij niet als het pijn doet, dat gaat alleen maar voor meer irritatie zorgen.
  • Veeg de stoelgang niet richting je vagina maar wel richting je anus. Zo is de kans kleiner dat bacteriën uit je anus in je vagina raken.
  • Draag katoenen ondergoed. Bij synthetisch ondergoed ga je sneller zweten, wat een ideaal milieu is voor micro-organismen.

Hoe lang duurt het?

Door bovenstaande adviezen te volgen gaat een vaginale schimmel normaal gezien vanzelf over na enkele weken. Daarnaast helpen de adviezen om een terugkerende schimmelinfectie te beperken.

Met behulp van medicijnen zijn de klachten meestal na enkele dagen over.

Hoe kan je het vervelend, pijnlijk gevoel verminderen?

De meeste vrouwen hebben veel last van het vervelend en pijnlijk gevoel. Gelukkig kan je deze klachten bij vaginale schimmelinfectie makkelijk behandelen.

Je kan een vaginale tablet of crème gebruiken om de pijn te verlichten zoals clotrimazol (Canestene) en miconazol (Gyno-Daktarin). 

Beide werken even goed. De tablet kan je makkelijk inbrengen, soms hoef je maar één tablet te gebruiken als behandeling, maar aangezien je de tablet inwendig inbrengt, helpt het niet bij jeuk aan de schaamlippen. De crème kan je wel smeren op de schaamlippen, maar deze moet je zes dagen lang ‘s avonds met een hulpmiddel in je vagina brengen. Let op: deze medicijnen kunnen een condoom beschadigen.

Als je vaak een terugkerende vaginale schimmelinfectie hebt, kan de arts je een oraal antischimmel geneesmiddel zoals fluconazole voorschrijven. Krijg je een schimmelinfectie na de inname van een antibioticakuur? Dan kan het wel gebeuren dat je arts meteen een antischimmel geneesmiddel voorschrijft om direct te gebruiken na je antibioticakuur.

Normaal heb je met behulp van een antischimmelcrème of tablet binnen de week geen last meer van je klachten.

Blijft de pijn aanhouden of is de pijn te hinderlijk? Misschien is een bacterie of een SOA de oorzaak van je pijnlijk gevoel? Raadpleeg dan zeker je huisarts. Heb je nog vragen over deze blog of wens je nog meer uitleg? Onze experts staan voor je klaar! Aarzel dus niet om ons te contacteren

Gerelateerde producten

Multi-Gyn FloraPlus Vaginale Schimmelinfecties Gel 5 x 5ml
15,03
17,95 Adviesprijs

info
Multi-Gyn ActiGel Bacteriële Vaginose 50ml + Applicator
14,53
16,95 Adviesprijs

info
Mucogyne Vaginale Droogte Gel Unidose 8 x 5ml
19,61
23,00 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Lubrilan Glijmiddel Gel 40ml
6,34
10,05 Adviesprijs

info

Glijmiddel op waterbasis

Saugella Active Emuls 250ml
13,00
14,44 Adviesprijs

info
Saforelle Zachte Wasoplossing 500ml
11,65
17,00 Adviesprijs

info
Yun VGN Prebiotic Intieme Wasgel Zonder Parfum 150ml
16,16
19,89 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht