🚚 Nu GRATIS VERZENDING vanaf €29FREE29
Uitstekend
company

Jeukende huid: hoe stop je de klachten zonder te krabben?

Elien Geschreven door Elien - - Schoonheid & Hygiëne

Krabben, krabben en nog eens krabben! Bij een jeukende huid is dat vaak de enige gedachte die nog door je hoofd raast. Het gevoel is erg vervelend en kan zowel op specifieke plaatsen als op het hele lichaam voorkomen. Benieuwd naar meer doeltreffende manieren om jeuk te behandelen? Wij delen graag onze expertise, zodat je snel van de hinder verlost bent!

Rode, jeukende huid

Wat is jeukende huid?

Een jeukende huid is een huidklacht die gepaard gaat met een vervelend, tintelend gevoel en een sterke krabreflex uitlokt. De hinder varieert van licht, tot bijzonder hevig. Het kan zelfs zo heftig zijn, dat men de huid openkrabt in een poging om de jeuk te verminderen. Dit brengt vervolgens weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee, aangezien een beschadigde huid vatbaarder is voor infecties. 

Oorzaken van jeuk op het lichaam

De oorzaken van jeuk zijn erg uiteenlopend. Huidaandoeningen, ziektes, geneesmiddelen … Stuk voor stuk kunnen ze aan de basis liggen. Hieronder delen we een overzicht van mogelijke aanleidingen.

  • Huidziektes: eczeem, psoriasis …
  • Netelroos, allergie, giftige planten zoals brandnetel
  • Insectenbeten
  • Droge huid
  • Schimmelinfecties, schurft, galbulten …
  • Hormonale schommelingen zoals zwangerschap, menopauze...
  • Gordelroos of zona
  • Ziektes: diabetes, nier-, lever- en schildklierziekten, kanker …
  • Geneesmiddelen: bepaalde antibiotica of bloeddrukverlagers… Dit is erg persoonsafhankelijk.

Weet je niet goed wat de oorzaak is van je jeukende bultjes? In de blog "jeukende bultjes" beschrijven we de meest voorkomende irriterende bultjes. Twijfel als een schimmelinfectie aan de basis ligt van het jeukend gevoel? In onze blog ‘Wat is huidschimmel?’ treden we dieper in detail.

Hoe kan je jeuk behandelen?

Om jeuk te behandelen, kan je zowel lokale als orale middelen gebruiken. Welke opties heb je concreet voorhanden? In de volgende alinea’s presenteren we de verschillende mogelijkheden.

Lokale middelen

Bij een jeukende huid grijp je eerst naar een anti-jeukcrème of een hydraterende crème. Er bestaan allerlei verkoelende zalfjes tegen jeuk die de huid diepgaand voeden en hydrateren. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de (online) apotheker. Evengoed kan je je toevlucht nemen tot anti-jeukzalf op basis van corticosteroïden, die je tijdelijk kan smeren tot de klachten verdwenen zijn. Voor anti-jeukcrèmes op basis van sterkere corticosteroïden moet je wel een doktersvoorschrift kunnen voorleggen. Respecteer steeds de richtlijnen van de arts of apotheker: langdurig gebruik van hormoonzalf kan namelijk bijwerkingen veroorzaken.

Daarnaast kan lichttherapie baat bieden bij een jeukende huid. Zeker bij aandoeningen zoals eczeem en psoriasis kan dit helpen, aangezien zonlicht een gunstig effect heeft. Lichttherapie wordt zowel plaatselijk als op het hele lichaam toegepast.

Merk je geen verbetering na het veelvuldig smeren van anti-jeukcrème? Is de jeuk op het lichaam ondraaglijk? Neemt het jeukende plekje toe in grootte? Dan raadpleeg je best opnieuw de huisarts of dermatoloog voor verder onderzoek.

Orale middelen

Een tweede piste is om de jeukende huid te bestrijden met medicatie. Zo kan de arts antihistaminica voorstellen. Deze geneesmiddelen worden doorgaans ingezet om allergische reacties tegen te gaan, maar kunnen ook effectief zijn bij een jeukende huid, met name bij galbulten.

Is de jeuk op het lichaam terug te brengen naar een zenuwgerelateerde oorzaak? Dan kunnen er neuropatische geneesmiddelen ingezet worden. Gordelroos is hier een goed voorbeeld van: deze blaasjesziekte wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. De meeste mensen krijgen hier als kind mee te maken. Na de genezing blijft het virus hangen in de zenuwcellen van het ruggenmerg. Bij lage weerstand kan het opnieuw de kop opsteken en uitmonden in gordelroos, met jeuk tot gevolg.

Wat kan je zelf doen tegen jeuk?

Er zijn ook enkele handelingen die je zelf kan stellen om het vervelende gevoel te verminderen. Een korte opsomming van de beste tips tegen jeuk!

  • Kalmeer de huid met de wet-wrap behandeling. Leg vochtige, kouden kompressen of een vochtig verband op de huid. Dat zal verkoelend en jeukstillend werken. Pak de kompressen of verband vervolgens in met een droog elastisch buisverband of katoenen handschoenen. Doordat de huid afgesloten is, stijgt het effect van de aangebrachte zalf of crème medicatie. Laat het verband ter plaatse totdat het helemaal droog is. 
  • Gebruik een luchtbevochtiger op koude winterdagen, om te voorkomen dat de huid uitdroogt.
  • Stel jezelf niet langdurig bloot aan de hitte in de zomer.
  • Drink minstens anderhalve tot twee liter water per dag. Alcohol is een no-go bij jeuk op het lichaam, aangezien dit de huid dehydrateert.
  • Ga uitsluitend voor hypoallergene, parfumvrije bad- of douchegels. Dep je huid voorzichtig droog na het wassen en wrijf niet. Hydrateer nadien onmiddelijk je huid met een vochtinbrengenden crème.
  • Probeer niet te krabben. Hou je nagels kort, glad en proper. Zo beperk je krapletsels als je het toch niet kan laten om te krabben. 

Wat doe je beter niét bij jeukende huid?

Probeer bij jeukende huid te weerstaan aan de neiging om te krabben, al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het brengt misschien tijdelijk verlichting, maar je riskeert jezelf huidletsels toe te brengen en een bacteriële infectie op te lopen. Een tip hierbij is om de nagels kort te knippen. Verder verhinder je best dat de huid uitdroogt, want dit brengt nog meer jeuk teweeg. Beperk zowel de frequentie, als de duur van een bad of douche, gebruik lauwwarm water (zeker niet te heet!) en wees zuinig met zeep. Ten slotte raden we af om ruwe, synthetische of wollen kleding te dragen: dit zou de klachten van jeukende huid eveneens kunnen verergeren.

Smeren en hydrateren is dus essentieel om een jeukende huid tegen te gaan. Op zoek naar een goede anti-jeukcrème voor jou? Wij helpen je graag om de juiste zalf te selecteren! Aarzel dus niet om ons te contacteren.

Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 20g
10,76
11,95 Adviesprijs

info
La Roche-Posay Lipikar Balsem Ap+m Eczeem en Droge Huid 400ml
18,82
28,95 Adviesprijs

info
Fenigel 30g
5,70
8,75 Adviesprijs

info
Mitopik Creme 50g
7,97
8,85 Adviesprijs

info
Purigel Anti-jeuk Gel 50ml + Mini Tube 15ml Gratis
8,10
9,00 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Avène Cicalfate+ Uitdrogende en Herstellende Spray 100ml
11,79
17,89 Adviesprijs

info

Behandeling voor de geïrriteerde, vochtige zones van de huid

Calmiderm Crème 40g
8,68
9,94 Adviesprijs

info
Uriage Toléderm Kalmerende Verzorging Reactieve Huid 40ml
17,11
21,00 Adviesprijs

info
Skabio Creme Tube Alu 50g
10,66
12,96 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht