€5 Welkomstkorting 🎁 vanaf €59 WELKOM5
Uitstekend
company

Kun je een lintworm voelen?

Jotti Geschreven door Jotti - - Welzijn & Gezondheid

Dat je een lintworm kunt voelen of dat je door een lintworm enorm afvalt, zijn allebei fabeltjes. Het is namelijk zo dat lintwormen in de meeste gevallen geen klachten veroorzaken. Hoe kan je lintworm oplopen, wat zijn de symptomen en hoe kom je ervan af? In deze blog vertellen we er alles over! 

Buikpijn door lintworm

Wat is een lintworm?

Lintwormen zijn parasitaire platwormen die bestaan uit een kop voorzien met zuignappen of haken, en een langgerekt lichaam dat bestaat uit segmenten. Lintwormen kunnen zowel bij mensen als dieren voorkomen. De lengte van de worm is afhankelijk van de soort en kan enorm verschillen. Zo kunnen sommige slechts enkele millimeters lang zijn terwijl anderen wel 10 meter kunnen worden. Gelukkig komen lintwormen in België en Nederland bij mensen maar zelden voor. De meest voorkomende soort lintworm die hier bij ons voorkomt is de runderlintworm. 

Hoe krijg je een lintworm?

Je kunt besmet raken door de eitjes van de lintworm in te slikken. De eitjes komen voor in rauw of niet goed gegaard vlees of vis. Of op groenten en fruit die in aanraking zijn gekomen met de mest van een met lintworm besmet dier. In de darmen zullen deze eitjes uitgroeien tot een volwassen lintworm. Volwassen lintwormen houden zich vast aan de darmwand van de gastheer met behulp van hun kop, die zuignappen bevat, en eventueel aanwezige haken. Daar voeden ze zich met de darminhoud. Dagelijks worden er stukjes segmenten van de lintworm gevuld met eitjes, deze worden afgestoten en met de stoelgang uitgescheiden. Zo kunnen de eitjes bijvoorbeeld terechtkomen op weides waar runderen grazen.

De runderlintworm kan niet van mens tot mens overgedragen worden. Dit komt omdat de eitjes zich alleen bij de tussengastheer (het rund) gaan ontwikkelen. Runderen gaan de eitjes oraal opnemen, waardoor ze in de maag terechtkomen. De larven gaan door de darmwand migreren en komen zo terecht in spierweefsel of bij andere organen. Deze cysten kunnen daar jaren overleven en terecht komen bij de mens of dier bij het eten van rauw of onvoldoende gegaard vlees.

Hier bij ons komen lintworminfecties nog amper voor, dit door de strenge controles op het vlees en de goede hygiëne. Infecties worden dan ook zelden in België opgelopen, maar eerder in het buitenland, op een plaats waar de hygiënemaatregelen niet zo strikt zijn. 

Lintworm symptomen

Bij mensen veroorzaakt de runderlintworm nauwelijks klachten. De meest voorkomende symptomen die kunnen optreden bij een lintworm zijn:

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Krampen en buikpijn
  • Stukjes worm in de ontlasting
  • Te kort aan voedingstoffen
  • Licht verlies van eetlust 

Heb je vooral last van een jeukende poep? Dan is de kans groot dat je last hebt van aarswormen. In de blog 'Aarswormen, om de kriebels van te krijgen' bespreken we hoe je die wormen kunt bestrijden. 

Behandeling lintworm

Wanneer je denkt dat je een lintworm hebt, neem je best contact op met je huisarts zodat er onderzocht kan worden over welke soort lintworm het gaat. De arts kan een wormdodend middel op basis van niclosamide voorschrijven. De dode lintworm zal dan op zijn beurt met de ontlasting mee naar buiten komen. 

De kans is dus vrij klein dat je lintworm krijgt. Heb je toch nog vragen over lintwormen of andere parasieten? Onze apothekers staan altijd paraat met persoonlijk adviesTerug naar overzicht