🚛 Wegens drukte mogelijks 1-2 dagen vertraging
company

Kurkuma: is het echt zo heilzaam?

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voedingssupplementen

Kurkuma wordt als krachtige antioxidant vooral aangeraden als natuurlijke ontstekingsremmer. Ontstekingen kunnen overal in je lichaam voorkomen en spelen een belangrijke rol bij chronische aandoeningen. Wil je zelf de heilzame werking ontdekken? Lees verder om meer te weten over de natuurlijke ontstekingsremmer kurkuma.

Kurkuma poeder| wortel van de plant curcuma longa

Wat is kurkuma?

Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur. Het wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Misschien ken je kurkuma beter onder de naam: koenjit, kunyit, koenier of turmeric. De naam is afhankelijk van de oorsprong. Naast een smaak- en kleurgever is deze specerij ook gekend voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

In India en Zuid-Azië wordt kurkuma al jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reuma, artritis en artrose.

Kurkuma poeder is heerlijk om te verwerken in gerechten, maar heeft geen heilzaam effect. Om te genieten van de geneeskrachtige eigenschap, gebruik je best kurkuma capsules.

Waar is kurkuma goed voor?

Er is al heel wat onderzoek naar gebeurd, echter met uiteenlopende resultaten. Hierdoor zijn sommige specialisten grote voorstander en anderen zien er het nut niet van in om een kurkuma supplement in te nemen. Volgens de meeste onderzoeken heeft kurkuma tal van positieve eigenschappen, maar nog niet elk effect is wetenschappelijk bewezen. De gebruikte vorm van kurkuma als de hulpstof bepalen hoe goed kurkuma opgenomen wordt in je lichaam. Daarnaast is het effect persoonsafhankelijk.

 • Kurkuma als ontstekingsremmer
  Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. 
 • Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten.
  Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
 • Een gezond hart en bloedvaten
  Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol.
 • Een bloedsuikerverlagend effect
  Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant, die de gevoeligheid voor insuline zou kunnen verbeteren. 
 • Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis
  Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het werkt bevorderend voor de beweegelijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid. De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam. Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben.
 • Verlicht hooikoorts
  Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. 
 • Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking. Het helpt de natuurlijke afweer in stand te houden en zorgt zo voor een goede bescherming van je lichaam.

Kurkuma pillen en thee

Curcumine, de actieve stof in kurkuma is sterk ontstekingsremmend. Helaas wordt curcumine slecht opgenomen in ons lichaam. Om dat te verhelpen worden kurkuma supplementen of thee altijd vergezeld van een actieve stof die de opname stimuleert. 

Enkele van die actieve stoffen zijn:

 • Piperine, extract van zwarte peper. Kurkuma met zwarte peper vertraagt de afbraak van curcumine. Het nadeel is dat ook andere geneesmiddelen langer in het lichaam blijven door zwarte peper en dat kan soms wel nevenwerkingen veroorzaken. Ook kan zwarte peper irriterend kan zijn voor de darmen.
 • (S)-ar-Turmerone, component van de essentiële olie van Curcuma Longa, zorgt voor een betere opneembaarheid van curcumine.
 • Lecithine zorgt ervoor dat onze darmen de curcuminoïden wél opnemen.

Kurkuma bijwerking

Gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen kan gevaarlijk zijn. De werking het geneesmiddel kan versterkt of verzwakt worden. En dat kan soms wel wat neveneffecten veroorzaken. 

 • Als je last krijgt van lage bloeddruk, lagere bloedsuikerspiegel, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, allergische huidreacties of maag-darmklachten zoals misselijkheid stop je beter het gebruik van kurkuma.
 • Kurkuma vertraagt de bloedstolling en heeft een suikerverlagend effect. Hierdoor versterkt de werking van bloeddrukverlagers, anti-stollingsmiddelen en bloedsuikerverlagers. De combinatie van kurkuma en dergelijke geneesmiddelen wordt dus meestal afgeraden.Wil je de combinatie toch eens proberen? Controleer dan zeker iets vaker je bloeddruk en bloedsuikerspiegel.  
 • Gebruik kurkuma niet in combinatie met antikankermedicijnen zoals tamoxifen en ontstekingsremmers zoals sulfasalazine. Kurkuma kan de werking van deze geneesmiddelen verminderen.
 • Over het gebruik van kurkuma bij zwangerschap is nog niet veel gekend en daarom worden deze supplementen afgeraden bij zwangere vrouwen. 

Vraag raad aan je arts om zeker te zijn als jij een kurkumasupplement mag combineren met jouw geneesmiddelen. Ook onze apothekers staan voor je klaar met professioneel advies

Op zoek naar kurkuma pillen of kurkuma thee?

Flexofytol Forte 84 Tabletten
51,75
57,50 Adviesprijs

info
Metagenics Curcudyn Forte Voedingssupplement Bewegingsstelsel 90 Capsules
48,23
66,09 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Flexofytol Plus Gewrichten, Spieren en Pezen 182 Tabletten
53,68
69,90 Adviesprijs

info

Beste formule voor soepele spieren en gewrichten

J-ixx Voedingssupplement Spieren en Gewrichten 60 Capsules
19,47
21,50 Adviesprijs

info
Mannavital Cartilaton V-capsules 120
38,10
39,65 Adviesprijs

info
Pharmanutrics Curcumix Plus 60 Tabletten
34,37
37,84 Adviesprijs

info
Martera Kurkuma Bio Sap 250ml
14,80
15,65 Adviesprijs

info
Biolys Kurkuma-Zoethout Kruidenthee 24 zakjes
5,34
5,95 Adviesprijs

info
Minami Morepa Move Plus Curcuma Voedingssupplement 60 Softgels
46,40
51,56 Adviesprijs

info
Biolys Meidoorn Kurkuma Sach 24
5,27
5,95 Adviesprijs

info
Purasana Curcuma Forte Soepele Gewrichten 500ml
37,51
41,30 Adviesprijs

info
Biotona Aloe Vera Ginger Curcuma Sap 1l
21,96
24,00 Adviesprijs

info
Be-Life Curcuma 2400 + Piperine 90 Capsules
17,00
18,89 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht