Gratis levering vanaf €59
€5 welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Wanneer probiotica innemen?

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voedingssupplementen

De meeste bacteriën leven in onze darmen. Als je een goede darmflora hebt, zijn de goede en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Door ziekte, een infectie, verandering in het eetpatroon of een behandeling met medicijnen zoals antibiotica kan de darmflora verstoord raken. Probiotica hebben een positief effect om die balans te herstellen. Ontdek hier, hoe en bij welke klachten

Goede darmbacteriën

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen, dit kunnen bacteriën of gisten zijn. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gunstige effecten van probiotica op verschillende klachten en aandoeningen. Zo zijn er aanwijzingen dat probiotica positieve effecten hebben bij spijsverteringsproblemen en een verminderde weerstand.

Probiotica werking

Bacteriën associëren we vaak met slechte hygiëne of een infectie. Toch hebben we ‘goede bacteriën’ nodig om gezond te blijven. Zo spelen de darmbacteriën een belangrijke rol bij de spijsvertering, versterken ze je immuunsysteem en wordt de darmflora in balans gehouden. Door een verzwakt immuunsysteem, een ongezonde levensstijl of een behandeling met medicijnen zoals antibiotica kan de darmflora verstoord raken.

Probiotica kunnen de darmflora helpen in balans houden of herstellen als deze verstoord is. Om een goede werking te hebben, is het belangrijk dat er voldoende bacteriën aanwezig zijn in het supplement en dat deze resistent zijn tegen het maagzuur en de galzouten in je lichaam.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica meerdere positieve effecten hebben. Elke bacteriestam heeft zijn specifieke werking in een voldoende hoeveelheid. Soms worden meerderen bacteriestammen gecombineerd in een supplement om zo het gewenste resultaat te bereiken. 

 • Bacteriën zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis en de gist Saccharomyces boullardii herstellen de darmflora na antibioticatherapie of een acute infectie. Zo zijn er studies die aantonen dat spijsverteringsproblemen (diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid) verbeteren door inname van probiotica. 
 • Bepaalde bacteriën houden de flora van de vagina in evenwicht en verlagen zo de kans op infecties en ontstekingen zoals blaasontsteking.
 • Bepaalde bacteriën beperken het risico op eczeem en allergieën. Wetenschappelijke studies toonden aan dat het innemen van specifieke soorten probiotica in het laatste trimester van de zwangerschap de baby beschermt tegen atopisch eczeem en allergieën.
 • Bepaalde bacteriën verminderen de symptomen van lactose-intolerantie.
 • Bepaalde bacteriën stimuleren het immuunsysteem, waardoor de weerstand verbetert.
 • Bepaalde bacteriën verbeteren de opname van mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium.

Probiotica worden steeds beter bestudeerd. Wellicht zijn er nog meer aandoeningen waar probiotica positieve effecten op hebben. Zo zijn er aanwijzingen dat bepaalde stambacteriën een gunstig effect hebben bij prikkelbare darm syndroom, reizigersdiarree, inflammatoir darmlijden, ziekte van Crohn, obesitas, virale infecties en hoge cholesterol. Er is zelfs een link met depressiestoornissen, het zou de stress op de darmen beperken.

Probiotica bijwerkingen

Probiotica zijn veilig in gebruik en nuttig bij darmklachten, een verlaagde weerstand of na een antibioticakuur. Als je geen klachten hebt en gevarieerd eet, hebben probiotica weinig effect.

Hoelang en wanneer innemen

Probiotica kan je preventief nemen, in een kuur of als begeleiding bij een kwaaltje.

 • Preventief: om je immuunsysteem te activeren. Vooral bij herhaaldelijke neus-keel-oor infectie kan een probioticakuur - in combinatie met vitamine D - van de herfst tot de winter het aantal infecties verminderen.
 • Als begeleiding bij een kwaaltje: vooral bij diarree. Melkzuurbacteriën helpen het evenwicht bewaren in de darmflora en ondersteunen een normale stoelgang.
 • Als kuur: voor het herstel van de normale darmflora. Een antibioticakuur kan je vanaf de eerste dag combineren met een probioticakuur. Om terug een optimale darmflora te hebben, neem je de probiotica best nog een week door. Antibiotica doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën in de darmflora. De darmflora raakt verstoord en schadelijke bacteriën krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen. Je kan hierdoor last krijgen van klachten zoals: spijsverteringsproblemen (diarree, winderigheid, constipatie, opgeblazen gevoel), vaginale infecties (blaasontsteking, candida infectie), acne …

Probiotica neem je best nuchter in of zo ver mogelijk van de maaltijd. De levende micro-organismen zijn van nature niet bestand tegen het maagzuur en de galzouten. Sommige probiotica zijn zo geformuleerd dat ze wel resistent zijn tegen de zure omgeving van de maag. 

Welke probiotica neem je nu het best?

Heb je geen last van specifieke kwaaltjes? Dan kan je jouw eigen darmflora gezond houden door gezond te eten en te leven. Een vezelrijke voeding is belangrijk, omdat bacteriën in de darm deze vezels gebruiken als voedsel. Daarnaast kan je ook natuurlijke voedingswaren eten met veel melkzuurbacteriën die verwant zijn aan probiotica, zoals zuurkool, kaas, augurken, kefir, kombucha en miso, een pasta van gefermenteerde sojabonen afkomstig uit de Japanse keuken.

Hier vind je een overzicht welke probiotica goed is bij een specifiek kwaaltje:

 • Ter ondersteuning van de normale darmflora en diarree: de gist Saccharomyces boullardii. Je kan deze gist vinden in bijvoorbeeld geneesmiddel Enterol en voedingssupplement Bactiol Duo
 • Ter ondersteuning van de vaginale flora en vaginale infecties: lactobacillen. Je kan deze melkzuurbacteriën vinden in bijvoorbeeld Progyn en Vacramal.

Wil je graag persoonlijk advies van onze apothekers? Heb je nog een prankende vraag over probiotica? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bactiol Duo 30 Capsules Metagenics
27,00 17,49
info

Bactiol Junior 60 Capsules
27,00 25,11
info

Bactiol Druppels 5,7ml
20,00 13,04
info

Bactiol Plus 120 Capsules
72,00 66,96
info

Progyn 60 Capsules
38,50 26,18
info

Bactiol Senior 60 Capsules
42,50 29,71
info

Imutis Nf Caps 20
17,14 14,23
info

Imutis Nf Caps 20
17,14 14,23
info

Florasan Femina V-caps 30 Nutrisan
24,95 23,08
info

Probactiol Duo Blister 15 Capsules Metagenics
13,99 13,01
info

A.Vogel Aciforce
13,19 8,84
infoTerug naar overzicht