🚚 Nu GRATIS VERZENDING vanaf €29FREE29
Uitstekend
company

Valse kroep: courante luchtweginfectie bij kinderen

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

Dat jonge kinderen vatbaarder zijn voor ziektes, spreekt voor zich. Hun immuunsysteem staat immers nog niet op punt. Van een verkoudheid, over een middenoorontsteking, tot bronchitis: stuk voor stuk luchtweginfecties die al snel de kop opsteken. Ook valse kroep hoort in dit rijtje thuis. Deze ontsteking wordt vooral gekenmerkt door aanvallen van benauwdheid en blafhoest. Wat doen bij valse kroep? Dat vertellen wij je in deze blogpost. 

Hoestende baby wordt getroost door verzorger

Wat is een luchtweginfectie?

De luchtwegen zijn verantwoordelijk voor het uitwisselen van zuurstofgas en koolstofmonoxide. We kunnen een onderscheid maken tussen de bovenste en de onderste luchtwegen. Het bovenste gedeelte bestaat uit de neus, de keel en het strottenhoofd. Infecties worden hier doorgaans veroorzaakt door virussen: verkoudheid, keelontsteking, bijholteontsteking … Deze ziektes genezen meestal vanzelf, zonder tussenkomst van medicijnen, na maximaal 21 dagen.

De onderste luchtwegen daarentegen omvatten de luchtpijp, de luchtpijptakken en het longweefsel. Mogelijke infecties in deze lichaamszones zijn een bronchitis of een longontsteking. Zowel bacteriën als virussen kunnen aan de basis liggen. Wanneer bacteriën de boosdoener zijn, schrijven artsen vaak antibiotica voor als behandeling.

Sukkel je wel vaker met een verkoudheid of een keelontsteking? Wij geven hapklare adviezen om je afweermechanisme een duwtje in de rug te geven. Lees zeker onze blogpost ‘Boost je weerstand met onze tips!’. 

Wat is valse kroep?

Valse kroep, ook wel bekend onder de naam pseudokroep, is een onschuldige virusinfectie waarbij de slijmvliezen van de stembanden, die deel uitmaken van het strottenhoofd in de bovenste luchtwegen, ontsteken. Verschillende virussen kunnen aan de basis liggen, zoals het parainfluenzavirus of RSV (het respiratoir syncytieel virus). Via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld bij het hoesten of niezen, kan de ziekte zich verspreiden. Valse kroep manifesteert zich vooral bij kinderen jonger dan vijf jaar, aangezien de doorgang van hun strottenhoofd nog erg smal is. Op latere leeftijd is pseudokroep eerder uitzonderlijk. 

Wat zijn de valse kroep symptomen?

Valse kroep zorgt ervoor dat het slijmvlies in de keel dikker wordt. Dit zorgt voor verschillende lichamelijke ongemakken. We sommen de symptomen van pseudokroep op:

  • Beginnende verkoudheid: keelpijn, verstopte neus, loopneus …
  • Hese stem
  • Blaffende hoest
  • Kortademigheid
  • Piepende en/of moeizame ademhaling
  • Ernstige benauwdheid
  • Lichte koorts (rond de 38 graden Celsius) 

Hoelang duurt valse kroep?

Valse kroep wordt gekenmerkt door plotse aanvallen die enkele uren duren, voornamelijk ’s avonds of ’s nachts. Deze opstoten kunnen erg beangstigend zijn. Doorgaans geneest de infectie spontaan na een tweetal weken. Waaien de klachten niet over? Wordt je (klein)kind erg suf of maakt hij hoge koorts? Dan neem je best contact op met de huisarts. 

Hoe kan je valse kroep behandelen?

Valse kroep verdwijnt doorgaans vanzelf: meestal komen geneesmiddelen er niet aan te pas. Bij een aanval is het in de eerste plaats belangrijk om het hoofd koel te houden en het kind te kalmeren, zodat dit vlotter gaat ademen. Angst en huilbuien kunnen de klachten namelijk in de hand werken. Wat kan je nog doen? Onderstaande tips kan je toepassen bij een aanval van pseudokroep.

  • Leid je (klein)kind af en laat het rechtop zitten
    Presenteer een populaire knuffel of een tof speelgoedje om je oogappel tot rust te laten komen. De zithouding kan dan weer de ademhaling verbeteren.
  • Zorg voor warme, vochtige lucht
    Laat je (klein)kind zo’n tien tot twintig minuten doorbrengen in een vochtige kamer. Je kan bijvoorbeeld heet water laten stromen in de douche of in bad, terwijl je de badkamerdeur gesloten houdt. De stoom kan vervolgens de hoestprikkel verminderen. Let wel op dat je je (klein)kind nooit in de buurt van kokend water brengt om brandwonden te vermijden!
  • Ga even naar buiten
    Ook het tegenovergestelde – namelijk frisse lucht – kan een positief effect hebben. Van zodra kinderen blootgesteld worden aan de buitenlucht, is het mogelijk dat de aanval ophoudt.
  • Schenk een warm drankje
    Warme thee of melk bijvoorbeeld kan de keel verzachten. Eventueel kan je wat honing hieraan toevoegen, maar enkel als het kind ouder is dan één jaar. Honing bevat soms namelijk bacteriën waar baby’s ziek van kunnen worden.
  • Verminder de klachten met cortisone
    Dit doe je enkel bij hevige klachten van valse kroep. Je kan bijvoorbeeld een aerosoltoestel of voorzetkamer gebruiken en inhalatiecorticoïden verstuiven, die de zwelling rond het strottenhoofd en de stemspleet verminderen en de luchtwegen opnieuw open zetten. Of kies als alternatief voor siroop met cortisone: dit heeft hetzelfde resultaat. Beide middelen zijn uitsluitend verkrijgbaar op doktersvoorschrift.
  • Geef een koortswerend middel
    Bij koorts kan je paracetamol aanreiken om de lichaamstemperatuur weer te doen dalen. Antibiotica daarentegen heeft geen zin: dit is enkel effectief bij bacteriën en valse kroep wordt veroorzaakt door een virusinfectie.

In extreme gevallen is een ziekenhuisopname aan de orde. Hier wordt je (klein)kind extra goed gemonitord en kan er zuurstof toegediend worden indien nodig. Dit komt echter maar zelden voor.

Vertoont je (klein)kind valse kroep symptomen? Wil je persoonlijk advies inwinnen bij een ervaren expert? Ons team doet niets liever dan haar medische kennis delen. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Wolf Inhalator Plastiek Wit
10,02
11,13 Adviesprijs

info
Fisamed Aero Panda Voorzetkamer 0-12jaar
18,91
20,50 Adviesprijs

info
Aerosol Neb Studio 100 Bumba Drop
94,54
99,99 Adviesprijs

info
Studio 100 Bumba Voorzetkamer
22,86
25,50 Adviesprijs

info
Omron Duobaby Compressor Vernevelaar+neusaspirator
138,19
146,00 Adviesprijs

info
Omron Microair U100 Verstuiver Draagbaar
214,56
238,40 Adviesprijs

info
Omron Masker Kind Sebs
11,59
13,60 Adviesprijs

info
Credoair Kids Cat Compressor
118,20
119,95 Adviesprijs

info
Studio 100 Inhalatiekamer Maya + Masker Baby/kind
22,86
25,50 Adviesprijs

info
Aerochamber Volwassenen Met Masker Small
53,80
55,87 Adviesprijs

info
Febelcare Aero Vernevelaar Compressor
58,27
62,95 Adviesprijs

info
Febelcare Aero Kit Verstuiver Volwassene
5,36
5,95 Adviesprijs

info
Febelcare Aero Kit Verstuiver Kind
5,36
5,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht