company

Wat is impetigo

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Impetigo vulgaris is een etterige, soms jeukende huidontsteking. De blaren en gelige korstjes zitten vaak in het gezicht, hierdoor wordt deze huidinfectie 'krentenbaard' genoemd. Herken je deze verschijnselen? In deze blog kom je te weten wat de oorzaak is en hoe je ervan af komt. 

Impetigo

Wat is de oorzaak van impetigo?

Impetigo is een bacteriële huidinfectie, de bacterie zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid ontsteekt. Er zijn 2 verschillende soorten bacteriën die deze infectie kunnen veroorzaken. In Europa wordt impetigo vooral veroorzaakt door stafylokokken. Deze vorm zorgt voor blaasjes op de huid. De bacterie streptokokken, komt vooral voor in de (sub)tropen en zal je in onze westerse leefwereld niet rap tegenkomen. Streptokokken uiten zich in korsten en kleine zweertjes. Beide bacteriën breken het liefst uit rond de mond- en neus, vandaar dat impetigo gekend is als krentenbaard. 

Symptomen impetigo

In het beginstadium zal je kleine, jeukende blaasjes zien rond de mond en neus. Door te krabben barsten de blaasjes vrij snel open waardoor er geïrriteerde, pijnlijke, rode wondjes ontstaan. Door het vocht dat uit de blaasjes komt, verspreidt de huidziekte zich verder naar andere plaatsen op je lichaam.

Nadien drogen de blaasjes op tot geel-bruine korstjes, later vallen deze vanzelf van de huid. De huid zelf kleurt een langdurige periode roze maar hersteld meestal zonder littekens.

Soms kan je ook last krijgen van koorts, gezwollen lymfeklieren en een grote vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 3 jaar en in zeldzame gevallen bij ouderen kan het staphylococcus scalded skin syndroom (SSSS) ontstaan. Er ontstaan oppervlakkige ontvelling van grote gebieden op de huid, gepaard met blaren en roodheid.

Let op: het beginstadium van impetigo lijkt een beetje op een koortsblaas. Het zijn ook kleine blaasjes die zich meestal rond de lip laten zien. Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie. De symptomen van een koortsblaas vind je in de blog ‘Hoelang duurt een koortslip?’.

Ben je niet zeker welke infectie je precies hebt? Je huisarts kan de plekken bekijken of een wissertje vocht uit de wonde halen en opsturen naar het labo, zodat je zeker de juiste diagnose krijgt. In het labo kunnen ze ook zien welke bacterie de besmetting veroorzaakt. Als de streptokok bacterie de boosdoener is, kunnen niercomplicaties de kop opsteken tot 6 weken na de besmetting. Om deze te onderscheppen, laat je best je bloed en urine onderzoeken tijdens en na de besmetting. 

Kunnen volwassenen impetigo krijgen?

Kinderen zijn gevoeliger voor impetigo dan volwassenen. Ze raken elkaar vaker aan en delen voorwerpen zoals handdoeken en speelgoed.

Personen met een beschadigde huid zijn vatbaarder voor een huidinfectie. Wees extra alert als iemand in je omgeving krentenbaard heeft. Enkele voorbeelden van een huidbeschadiging zijn:

Hoe besmettelijk is impetigo?

Impetigo is heel erg besmettelijk. De infectie wordt overgedragen via de handen of besmette voorwerpen. Soms via hoesten of niezen. Pas als de blaasjes volledig opgedroogd zijn, is het besmettingsgevaar geweken.

De bacterie blijft een tijdje leven op voorwerpen en huidschilfers. Daarom is persoonlijke hygiëne dus heel belangrijk om een nieuwe besmetting bij jezelf of anderen te voorkomen. 

Wat kan je zelf doen tegen impetigo?

Normaal geneest de krentenbaard spontaan binnen 2-3 weken. Tijdens de besmetting kunnen onderstaande adviezen je helpen om de verspreiding over je eigen lichaam en besmetting van anderen tegen te gaan:

  • Krab niet aan de wondjes
  • Reinig je handen en droog ze goed af
  • Nagels kort knippen
  • Reinig je lichaam elke dag en droog je goed af
  • Elke dag een verse handdoek gebruiken
  • Speelgoed, deurklink en andere voorwerpen die je vaak aanraakt elke dag reinigen. 

Impetigo behandeling

Met een antibacterieel middel geneest de infectie sneller. Bij een milde krentenbaard is dit meestal in de vorm van een zalf. Bij een uitgebreide infectie kan de arts een orale antibioticakuur voorschrijven. Pas wanneer je langer dan 48 uur in behandeling bent met antibiotica of wanneer de blaasjes volledig opgedroogd zijn, is het besmettingsgevaar geweken. 

Herken je de verschijnselen van krentenbaard? Wil je meer advies over impetigo of een bacteriële zalf? Aarzel dan niet om ons te contacteren

L-mesitran Honingzalf 50g
16,32
19,52 Adviesprijs

info
L-mesitran Honingzalf 50g
16,32
19,52 Adviesprijs

info
Honingzalf Plus Golden Bee 100ml Deba
24,72
29,90 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht