Gratis levering vanaf €49
5% welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Wat te doen tegen puisten?

Elien Geschreven door Elien - - Schoonheid & Hygiëne

Puisten of acne, iedereen heeft er wel eens mee te maken. En als je zo’n joekel van een pukkel ziet opkomen, wil je er zo snel mogelijk van af. Wat helpt er tegen puisten? Hoe krijg je ze snel weg? En kan je ze voorkomen? We geven je graag advies wat je wel en niet kan doen bij puistjes. 

Adolescent duwt puist uit voor spiegel

Wat zijn puisten?

Puisten zijn een vervelend symptoom van acne. De kleine pukkels op de huid kan je herkennen aan een wit bultje, zwart bultje of een rood puistje met gele kop op een talgklier. De boosdoeners zijn verstopte of ontstoken talgklieren. 

Hoe ontstaan puistjes?

De talgklieren zijn verbonden aan een haarzakje. Hun voornaamste taak is de huid en het haar soepel en gezond houden. Door hormoonveranderingen of bepaalde geneesmiddelen kunnen ze meer talg (een vettige substantie) gaan aanmaken. De poriën (de uitgang van de kliertjes) worden wijder en verdikken waardoor het talg zich opstapelt. De talgklieren raken hierdoor verstopt met dode huidcellen, talg en bacteriën. Die talgophopingen kennen we als mee-eters of comedonen. Door de opgehoopte talg kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen totdat het haarzakje openscheurt en vervolgens een ontsteking veroorzaakt. 

Soorten puisten

Het uitzicht van puisten kan je onderscheiden tussen blackheads, whiteheads, steenpuisten, onderhuidse puisten en cysten.

 • Blackheads of open comedonen zijn zwarte puntjes die je krijgt als de talgophoping in contact komt met zuurstof. Dit is het geval bij wijde, openstaande poriën.
 • Whiteheads of gesloten comedonen zijn witte puntjes waarbij de uitgang van de porie verstopt is met talg en dode huidcellen. Door de dode huidcellen komt het talg niet in contact met zuurstof en blijft de ophoping wit.
 • Steenpuisten beginnen als rode, pijnlijke zwelling op de huid waar vervolgens een gele puskop op ontstaat. Na enkele dagen komt de pus naar buiten en geneest de huid. Een steenpuist ontstaat door een ontstoken talgklier.
 • Onderhuidse puisten zij rode pukkels of papels die ontstaan door een ontstoken haarzakje in de huid die uiteindelijk openscheurt.
 • Gerstekorrels zijn de poriën dieper in de huid verstopt met keratine, het ziet eruit als een klein wit pareltje onder de huid. Dit kan je niet gewoon uitknijpen, het bevindt zich onder de hoornlaag van de huid en is dus enkel te verwijderen met een scapel bij de schoonheidsspecialist of huisarts.

De puisten komen vooral voor in het gelaat. Meestal op de kin, rond de mond, tussen de wenkbrauwen, rond de haarlijn of op het voorhoofd. Maar ook op andere, minder zichtbare plaatsen kan je puistjes hebben. Zoals op je borst, rug of schouders. 

Oorzaken van puisten

Puistjes zie je het vaakst opduiken tijdens de puberteit, maar ze kunnen je ook op latere leeftijd teisteren. Dit zijn de meest voorkomende uitlokkingsfactoren:

 • Hormoonverandering zoals de puberteit, menstruatie en zwangerschap.
 • Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden, anti-epileptica en antidepressiva hebben puistjes als neveneffect.
 • Heb jij veel meer puisten dan je vrienden? Dan zal jij daar waarschijnlijk een erfelijke aanleg voor hebben.
 • Een ongezonde levensstijl en stress kunnen heel wat teweeg brengen in je lichaam. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat fastfood, chocolade of stress puisten veroorzaken. Het kan natuurlijk altijd dat er bij jou wel puistjes ontstaan door een bepaalde stof of voedingsmiddel. Heb je zo’n vermoeden, beperk dan het gebruik van dat specifieke product.
 • Comedogene cosmetica kan de poriën afsluiten waardoor er mee-eters ontstaan. 

Hoe krijg je puistjes snel weg?

Net op het moment dat je er stralend wilt uitziet, zie je een rode bubbel op je gezicht verschijnen. Wat helpt er nu echt om die puisten weg te krijgen?

Camoufleren

Krijgt je zelfbeeld een flinke deuk door die pukkel? Met de juiste camouflage kan je de puist al goed verdoezelen. Een rode puist kan je neutraliseren met een groene corrector. Een bruin litteken van puisten kan je wegwerken met een concealer die lijkt op je eigen huidskleur. Vervolgens kan je de correcter of concealer egaliseren met een niet comedogene fond de teint.

Puisten uitduwen

Vind je het lekker fijn om puisten uit te knijpen? Leer dan snel die slechte gewoonte af. Door puisten uit te duwen zal je een grotere pukkel zien, het herstel van je huid duurt langer en je hebt meer kans op krabletsels of acne excorieé des jeunes filles.

Tip: kijk wat minder in de spiegel om confrontatie met de pukkel te vermijden. Ben je te geërgerd door je puisten? Dan kan de huisarts, schoonheidsspecialiste of psychotherapie een zinvolle bijdrage leveren. 

Hoe kan je puisten verwijderen en voorkomen?

Puisten kan je niet volledig verwijderen, maar met behulp van een goede acnebehandeling hou je jouw talgklieren onder controle.

Anticonceptiemiddelen

De pil zorgt ervoor dat hormonen meer onder controle worden gehouden waardoor er minder talg wordt aangemaakt. Let op: de pil heeft wel bijwerkingen en anticonceptiva zoals het hormoonstaafje, de vaginale ring, en de intra-uteriene spiraal zorgen voor hormoonpieken in je lichaam en kunnen hierdoor acne veroorzaken.

Gezichtsverzorging

Een goede gezichtsverzorging houdt de huid soepel en reinigt de poriën waardoor deze minder makkelijk verstopt raken. Een goede gezichtsverzorging bij acne en puistjes doe je best als volgt: 

 1. Reinig je huid ’s morgens en ’s avonds om je poriën schoon te houden.
 2. Hydrateer je huid ’s morgens en ’s avonds met een gezichtsverzorging voor een onzuivere huid.
 3. Extra: lokale verzorging om rechtstreeks op de puist aan te brengen. Dit verzorgingsproduct doet de pukkel sneller verdwijnen.

Behandeling bij opstoot

Benzoylperoxide zorgt ervoor dat de huid afschilfert, zodat de talg makkelijk naar buiten kan. Zo ontstaan er minder mee-eters. Daarnaast remt benzoylperoxide in kleine mate de bacteriegroei. Je vindt deze stof terug in de vorm van een crème, gel of lotion.

Bij matige tot ernstige acne kan antibiotica zoals erytromycine of fucidinezuur de groei van bacteriën tegengaan. Overleg antibioticagebruik altijd eerst met je arts.

Bij ernstige acne kan je arts een isotretinoïne voorschrijven beter gekend als Roaccutane.

Wees geduldig, want soms duurt het enkele maanden voordat je resultaat ziet. Heb je nog vragen? Of wil je een persoonlijke routine ontvangen? Wij staan voor je klaar via e-mail

+ Cadeau
CeraVe Schuimende Reinigingsgel 473ml
14,95 11,30
info

Lage prijs
La Roche-Posay Effaclar Duo+ 40ml
18,75 11,66
info

+ Cadeau
Avène Cleanance Reinigingsgel 400ml
21,50 14,05
info

Lage prijs
Avène Cleanance Matterende Verzorging 40ml
19,50 13,82
info

Avène Cleanance Comedomed Uitdrogende Verzorging 15ml
17,00 11,55
info

Louis Widmer Skin Appeal Coverstick 01
10,90 7,22
info

CeraVe Gel Anti Onzuiverheden 40ml
13,45 10,09
info

La Roche-Posay Toleriane Teint Fluide Dore 30ml
23,95 15,58
info

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht