Gratis levering vanaf €49
5% welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Wat zijn de voordelen van visolie?

Jotti Geschreven door Jotti - - Vitamines & Voedingssupplementen

De kans is groot dat je weleens gehoord hebt van visolie, het is dan ook een populair voedingssupplement met tal van voordelen. De omega 3-vetzuren die visolie bevatten, zijn onmisbaar in een gezond dieet. Deze vetzuren zitten vooral in (vette) vis. Voor mensen die niet voldoende vis eten, kan een visoliesupplement helpen om deze gezonde vetten toch binnen te krijgen. Maar wat is visolie juist? Wat zijn de voor-en nadelen? En waarom is visolie zo gezond? In deze blogpost lichten we dit graag voor je toe. 

Visolie in voedingsmiddelen

Wat is visolie?

Visolie is geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Ze bevat twee van de belangrijkste omega 3-vetzuren, namelijk DHA en EPA. Visolie wordt voornamelijk verkregen uit ansjovis, sardienen, kabeljauw, makreel en haring. Het is niet de vis zelf die de gezonde omega 3-vetzuren produceert, ze halen deze uit hun voeding, via algen. Omega 3 is ook rechtstreeks uit algen te winnen. Dan worden de algen gekweekt en worden ze verwerkt tot algenolie. Algenolie is volledig plantaardig en is dus een geschikt vegan alternatief voor visolie

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen de cholesterol en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook bieden ze een goede ondersteuning voor de hersenfunctie en de oogfunctie. De belangrijkste omega 3-vetzuren voor het menselijk lichaam zijn: 

ALA of alfalinoleenzuur

ALA is een essentieel vetzuur uit de omega 3-familie. Daarmee bedoelen we dat het lichaam dit vetzuur niet uit zichzelf kan aanmaken. We moeten het dus uit onze voeding halen. Je vindt alfalinoleenzuur vooral terug in lijnzaadolie, koolzaadolie en walnoten.

DHA of docosahexaeenzuur en EPA of eicosapentaeenzuur

Strikt gezien zijn DHA en EPA geen essentiële vetzuren. Het menselijk lichaam kan deze namelijk zelf produceren, dankzij het alfalinoleenzuur. De omzetting van ALA naar DHA en EPA verloopt echter heel moeilijk. DHA en EPA staan bekend als visvetzuren. Je vindt ze dus vooral terug in vis, schaal- en schelpdieren en visolie. 

Waar is visolie goed voor?

De omega 3-vetzuren in visolie zijn heel belangrijk voor het menselijk lichaam en leveren tal van gezondheidsvoordelen op. Ze hebben een positieve invloed op zowel de fysieke als de mentale gezondheid: 

 • Goed voor het gezichtsvermogen
 • Ondersteunen de mentale gezondheid
 • Stimuleren een goede werking van de hart- en bloedvaten
 • Bevorderen de hersenfunctie en het concentratievermogen
 • Houden de hormoonbalans in stand
 • Houden de cholesterol onder controle 

Zwangerschap en borstvoeding

Het voldoende innemen van omega 3 tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je kindje. Daarnaast vermindert het de kans op vroeggeboorte.

Visolie voor een mooiere huid

Met visoliesupplementen kun je je huid doen stralen van binnenuit. De omega 3 die je ruimschoots in visolie vindt, zorgt ervoor dat je huid zacht en glad blijft. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen onzuiverheden en acné verminderen. Ook zou visolie een positief effect hebben op eczeem, psoriasis en rosacea.

Kan je afvallen met visoliesupplementen?

De omega 3 in visolie zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de spieren, waardoor je lichaam in staat is om efficiënter vet te verbranden. Afvallen met omega 3 lukt echter alleen als je ook extra gaat bewegen. 

Waar zitten veel omega 3-vetzuren in?

Om genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen via voeding, zou je eigenlijk twee keer in de week vis moeten eten, waarvan 1 keer per week vette vis. Voorbeelden van vette vis zijn: wilde zalm, haring, sardientjes, forel of makreel. In andere vissoorten zitten ook omega 3-vetzuren, maar in een mindere hoeveelheid. 

Wanneer neem je best een visoliesupplement?

Als je niet voldoende vis eet of je lust geen vis, kun je overwegen om een visoliesupplement te nemen. Je kan kiezen voor capsules of pillen. Wanneer je moeite hebt met pillen of capsules slikken, kan je de capsules wat openmaken en laten oplossen in een glas water. Op deze manier kan je de visolie drinken. Als je lichaam niet voldoende omega 3 binnenkrijgt, kan je te maken krijgen met een omega 3-tekort of vetzurentekort. De symptomen van een omega 3-tekort kunnen uiteenlopen en kunnen verschillen per persoon. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van: 

Fysieke symptomen omega 3-tekort

 • Troebel zicht
 • Overdreven dorstig
 • Onzuivere of droge huid
 • Vermoeidheid
 • Droog haar en droge, broze nagels
 • Slaapproblemen

Mentale symptomen omega 3-tekort

 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Angststoornissen
 • Moeite met studeren
 • Geminderde gemoedstoestand 

Visolie voor honden of katten

Ook voor jouw hond of kat kan visolie veel voordelen hebben. Haarverlies, een droge huid en een doffe vacht zijn vaak een gevolg van een tekort aan essentiële vetzuren. Door visolie toe te voegen aan de maaltijden help je jouw viervoeter aan een prachtige, glanzende vacht. Ook zal je huisdier minder last hebben van vervelende jeuk. 

Wat zijn de nadelen van visolie?

Als je de visolie-capsules neemt zoals aangegeven op de bijsluiter zul je over het algemeen niet veel last ervaren van bijwerkingen. In sommige gevallen kun je last krijgen van oprispingen met een (vis)geur of je kunt wat misselijk zijn. Je slikt de capsules best door met een groot glas water voor de maaltijd om dit te beperken. 

Bij normaal gebruik heeft visolie geen schadelijke gevolgen. Wanneer je een paar pillen te veel genomen hebt, is er niets aan te hand. Dan kun je best een weekje overslaan met het nemen van de supplementen. De aanbevolen dosering verschilt per capsule. Je hebt capsules op de markt die je driemaal daags kan innemen, maar er bestaan ook geconcentreerde varianten waarbij één capsule per dag al voldoende is. Lees dus altijd goed de verpakking of de bijsluiter van de supplementen die je neemt. In zeer zeldzame gevallen, wanneer je een enorme hoeveelheid visolie binnenkrijgt, kan dit wel voor problemen zorgen, namelijk:

 • Bloeden
  Inname van grote hoeveelheden visolie kan invloed hebben op de stolling van het bloed. Een gezonde bloedstolling zorgt ervoor dat het bloeden stopt wanneer je een wondje hebt. Als je bloedstolling verstoord is, kun je dus last krijgen van overmatig bloeden.
 • Maag- en darmklachten
  Bij een (veel) teveel aan visolie kun je last krijgen van maagklachten, diarree, ongewoon zware oprispingen, winderigheid, en zure reflux. 
 • Bloeddruk
  Door overmatige consumptie van visolie kan je bloeddruk dalen. Als je een overdosis visolie neemt in combinatie met een lage bloeddruk of met medicijnen om de bloeddruk te verlagen, kan dit zeer gevaarlijk zijn. 

Als je denkt dat je een overdosis genomen hebt, neem contact op met je arts.
Twijfel je welk (visolie)supplement te kiezen? Vraag raad aan onze apothekers, wij helpen je graag met persoonlijk advies

Krill Oil Superior Gelcaps 120x500mg
39,95 32,56
info

Eskimo Kids Tutti Frutti 105ml
15,95

+ Cadeau
Minami Morepa Mini Smart Fats 60 Capsules
25,49 20,39
info

Lage prijs
Via Natura Omega 3-6-9 Maxi 160 Softcaps
48,45 38,07
info

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht