company

Welke anticonceptie past bij mij?

Jotti Geschreven door Jotti - - Seksualiteit

Vind je het ook zo moeilijk om de voor jou gepaste anticonceptie te vinden? De keuze is enorm waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is anticonceptie juist en hoe werkt de menstruatiecyclus? In deze blog reiken we je de verschillende soorten en methoden aan om jezelf te beschermen tegen zwangerschap. 

Welke anticonceptie past bij mij?

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle middelen en methoden die ervoor zorgen dat je niet zwanger wordt. Bij een vruchtbare vrouw vindt er elke maand een eisprong plaats. Uit de eierstok gaat de eicel door de eileider naar de baarmoeder. Wanneer de eicel door sperma bevrucht wordt, zal de eicel nestelen op de wand van de baarmoeder en is de vrouw zwanger. Met anticonceptie kan je zwangerschap voorkomen door tussen te komen in dit natuurlijk proces. 

Menstruatiecyclus

Als je een zwangerschap wilt voorkomen of juist zwanger wilt worden, is het altijd handig om te weten hoe je lichaam werkt en kennis te hebben over je menstruatiecyclus.

  • Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen en start de dag wanneer je ongesteld wordt.
  • Als het bloedverlies van je menstruatie stopt, zal er een nieuwe eicel rijpen in één van de eierstokken en zal de baarmoeder zich voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. Dit wil zeggen dat de wand van de baarmoeder zal verdikken zodat een bevruchte eicel zich kan nestelen.
  • Tijdens de eisprong of ovulatie zal de rijpe eicel van de eierstok afdalen naar de baarmoeder. De eisprong vindt plaats rond de 14de dag van cyclus. In deze fase ben je het meest vruchtbaar.
  • Als de eicel niet bevrucht wordt, zal de verdikking verdwijnen waardoor het bloed en slijmvlies van de baarmoederwand wordt afgevoerd langs de vagina, je krijgt opnieuw menstruatie. 
Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Zoals hierboven vermeld, vindt de eisprong plaats rond de 14de dag van de cyclus. Een vrouw is dus vruchtbaar vanaf de eisprong tot 24 uur hierna. Zaadcellen kunnen wel tot 5 dagen overleven in je lichaam. Dit wil zeggen dat je nog steeds zwanger kan worden als je seks had een paar dagen voor de eisprong. 

Soorten anticonceptie

Er bestaan heel wat soorten anticonceptie met elk hun specifieke eigenschappen en kenmerken. Zo bestaan er anticonceptiemiddelen met of zonder hormonen, sommige beïnvloeden je menstruatie en andere niet. Je hebt voorbehoedsmiddelen waar je elke dag moet aan denken en andere maar om de maand, week of enkele jaren. Het is belangrijk dat je goed na denkt over de verschillende zaken die je belangrijk vindt voor het zoeken naar een anticonceptiemiddel die bij je past. Hier zetten wij de anticonceptie mogelijkheden op een rijtje: 

Hormonale anticonceptie 

Hormonale anticonceptie kan je opsplitsen in hormonale combinatie anticonceptie - die twee hormonen bevat - en hormonale enkelvoudige anticonceptie, die meestal enkel progestageen bevat. Beide zijn zeer betrouwbaar.

De voordelen van een combinatie anticonceptie zijn minder pijnlijke bloedingen, vermindering van acne en controle over je cyclus. De nadelen zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, laag libido en verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

 Enkelvoudige hormonale anticonceptie hebben geen extra risico op hart- en vaatziekten. Het nadeel is wel dat je onregelmatige bloedingen kan hebben.

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, kunnen migraineaanvallen ervaren tijdens hun pilvrije week. Heb je migraine met aura? In combinatie met hormonale combinatie anticonceptie verhoogt dit de kans op een trombose (waarbij een bloedvat verstopt raakt door een bloedpropje). In dat geval schakel je beter over naar een ander voorbehoedsmiddel, in overleg met je huisarts of gynaecoloog.

Wil je meer weten over migraine of een andere vorm van hoofdpijn? In ons artikel 'Hoofdpijn van A tot Z: de gids die niets over het hoofd ziet.' vind je ons deskundig advies. 

  • De pil
    De pil is waarschijnlijk de meest bekende anticonceptie. De hormonen aanwezig in de pil zullen ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Naast dit maakt de pil ook het slijm in de baarmoederhals dikker en beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand zodat zaadcellen minder goed kunnen binnen dringen en de eitjes zich niet kunnen nestelen. Bij de pil kan je de twee soorten hormonale anticonceptie terugvinden: de combinatiepil dat progestageen en oestrogeen bevat en een enkelvoudige pil dat enkel progestageen bevat.
    Hoe gebruik je de pil?
    Elke dag slik je 1 pil rond dezelfde tijdstip. Na 21 dagen is de strip op en kan je starten met een stopweek. Dit wil zeggen dat je één week geen pil inneemt. Doordat je in die dagen geen hormonen neemt, krijg je een bloeding. Na 6 of 7 dagen kan je opnieuw starten met een nieuwe strip. Je kan ook beslissen om geen stopweek te nemen, de pil wordt dan doorgenomen en je zal geen bloeding krijgen.
    Tip: ben je een vergeetachtig persoon? Leg dan best je pil steeds op dezelfde plaats bijvoorbeeld naast je tandenborstel of zet een wekker. Ook heb je strips beschikbaar met 28 pillen met als stopweek placebo pillen, zo is de kans op het vergeten van een nieuwe strip kleiner. 
  • Anticonceptiering
    Een kleine plastiek ring die je maandelijks in je vagina brengt. Deze ring bevat dezelfde hormonen als de combinatiepil.
    Hoe gebruik je de vaginale ring?
    Net als een tampon breng je de ring zelf in je vagina. Knijp de ring samen tussen duim en wijvinger en breng de ring diep genoeg in je vagina, maar zorg dat het comfortabel aanvoelt. Na 3 weken haal je de ring terug uit en heb je net zoals bij de pil een stopweek waar je bloedingen starten. Deze stopweek kan je ook overslaan door meteen een nieuwe ring in te brengen. 
  • Anticonceptiepleister 
    Een anticonceptiepleister plak je op je lichaam en moet je wekelijk vervangen. Hier zit er net zoals bij de pil en anticonceptiering de hormonen oestrogeen en progestageen.
    Hoe gebruik je de pleister?
    Elke week breng je een nieuwe pleister aan op je huid. Dit doe je 3 weken na elkaar. In de 4de week breng je geen nieuwe pleister aan en word je ongesteld. Wens je jouw menstruatie uit te stellen? Dan kan je hier ook de pleister doornemen. 
  • Anticonceptiestaafje
    Dit is een klein staafje, gemaakt van plastiek die door een dokter onder de huid in je bovenarm wordt geplaatst. Dit staafje geeft 3 jaar lang een kleine hoeveelheid etonogestrel af, dit is een kunstmatig vrouwelijk geslachtshormoon die je kan vergelijken met het hormoon progesteron. 
  • Prikpil
    Bij de prikpil krijg je om de 3 maand een injectie met een kunstmatig vrouwelijk geslachtshormoon. Om de drie maand moet je naar je huisarts of gynaecoloog voor een nieuwe prik en ben je opnieuw voor 3 maanden beschermd.
  • Hormoonspiraal
    Een hormoonspiraal is een klein T-vorming voorwerp dat de gynaecoloog in je baarmoeder plaatst waar het continu een kleine hoeveelheid progestageen afgeeft en is tot 5 jaar werkzaam. 

Anticonceptie zonder hormonen

Wil je liever geen synthetische hormonen gebruiken? Het voordeel is dat je geen last krijgt van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Het nadeel is wel dat ze niet allemaal even betrouwbaar zijn. Een sterilisatie is vaak wel betrouwbaar, maar heeft als nadeel dat het meestal niet omkeerbaar is. 

  • Condoom
    Een condoom bestaat uit een dun rubber en is hoesje dat je over een stijve penis kan brengen. Bij de seks zal het condoom het sperma opvangen en zo de zaadcellen tegen houden waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden.
  • Pessarium
    Een pessarium ook gekend als diafragma of vrouwenkapje houdt net als een condoom de zaadcellen tegen. Het siliconen kapje plaats je zelf in jouw vagina elke keer voordat je seks hebt met behulp van een zaaddodende gel
  • Koperspiraal
    Wordt net zoals bij de hormoonspiraal in je baarmoeder gebracht maar bevat geen hormonen. Koper is namelijk giftig voor het mannelijk zaad waardoor ze de eicellen niet kunnen bevruchten. Ook maakt koper het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor de innesteling van de bevruchte eicel.
  • Kalendermethode
    Bij de kalendermethode houd je de duur van elke goed bij en bereken je in welke periode je wel seks mag hebben of geen seks mag hebben (of met condoom). Dit is minder betrouwbaar.
  • Sterilisatie
    Dit is een operatie die je onvruchtbaar maakt. Sterilisatie kan zowel bij mannen en vrouwen. Bij mannen worden de zaadleider onderbroken en bij vrouwen de eileiders. Steriliseren is in principe een blijvende anticonceptie en vaak niet omkeerbaar. 

Heb je nog een vraag over anticonceptie of wil je jouw persoonlijke ervaring meedelen? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Durex Thin Feel Condooms 20
17,81
23,49 Adviesprijs

info
Durex Classic Natural Condoms 20
14,36
18,99 Adviesprijs

info
Love Condom Sensitive Condooms Met Glijmiddel 6
1,75
1,90 Adviesprijs

info
Durex Nude No Latex Condooms 10 Stuks
16,03
16,49 Adviesprijs

info

Terug naar overzicht