🚚 Nu GRATIS VERZENDING vanaf €29FREE29
Uitstekend
company

Zo herken je de symptomen van een bloedvergiftiging

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Weet jij welke signalen wijzen op een bloedvergiftiging? Sepsis is geen milde aandoening, maar een levensbedreigende ontstekingsreactie die een pijlsnelle, doortastende reactie vereist. Reden te meer om je goed te informeren, zodat je de symptomen van een bloedvergiftiging meteen herkent. Daarvoor kan je rekenen op onze expertise: we zetten de signalen op een rij, bespreken de risicofactoren en schetsen de behandeling na de diagnose. 

Infectie in de bloedbaan

Wat is sepsis?

Bacteriën, schimmels, virussen en parasieten kunnen voor infecties zorgen, denk maar aan een long-, blaas- of hersenvliesontsteking. Wanneer de infectie in de bloedbaan terechtkomt, brengt dit een heftige ontstekingsreactie in het lichaam op gang. We spreken dan van sepsis of bloedvergiftiging. Deze ontwikkeling is niet zonder risico, integendeel: een bloedvergiftiging is zeer ernstig en kan zelfs dodelijk zijn wanneer het niet tijdig wordt opgemerkt. Een snelle opname en behandeling in het ziekenhuis zijn cruciaal. Jaarlijks overlijden 7 à 8 miljoen mensen aan de gevolgen van sepsis.

Een blaasontsteking is een voorbeeld van een veelvoorkomende infectie: het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de urineblaas bevindt, ontsteekt. Meer weten over deze aandoening? We verwijzen je graag naar de blogpost ‘Blaasontsteking’ voor een deskundige uitleg. 

Hoe krijg je een bloedvergiftiging?

Een slecht genezende infectie, meestal veroorzaakt door een bacterie, ligt aan de basis van een bloedvergiftiging. Daarnaast kunnen er enkele risicofactoren in het spel zijn, die je extra kwetsbaar maken voor sepsis. We delen hieronder een overzicht.

  • Verminderde weerstand (door chemotherapie, medicatie …)
  • Ontsteking door een bacterie (longontsteking, wonde in de voet …)
  • Chronische aandoeningen (diabetes, een hart- of longziekte …)
  • Lange tijd een infuus of urinekatheter dragen
  • Overmatig alcoholgebruik, druggebruik
  • Leeftijd (zowel kinderen als 70-plussers lopen meer risico)

Symptomen van een bloedvergiftiging

De reactiesnelheid maakt dus een wereld van verschil bij sepsis. Maar om te handelen, moet je de symptomen van een bloedvergiftiging eerst herkennen. Hieronder vatten we de voornaamste indicaties samen.

  • Sufheid, vermoeidheid, futloosheid
  • Verwardheid
  • Koorts (minstens 38° Celsius) of net een te lage temperatuur (onder de 36° Celsius)
  • Koude rillingen
  • Gevlekte huid
  • Misselijkheid of braken
  • Snelle ademhaling, kortademigheid, hyperventilatie
  • Snelle hartslag
  • Lage bloeddruk
  • Spierpijn
  • Weinig of niet plassen gedurende een hele dag
Ben je de 70 gepasseerd? Wees extra alert voor klachten zoals koorts, een grieperig gevoel, verwardheid, een grauwe huid en een snelle ademhaling. Deze combinatie hoort niet bij een virale infectie. Begeef je bij dit alarmerend teken meteen naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. 

Gevolgen van een bloedvergiftiging

Via de bloedbaan kunnen bacteriën zich verspreiden doorheen het lichaam. Dit kan de vitale organen, bijvoorbeeld de longen, het hart of de lever, aantasten, in die mate dat ze minder goed functioneren en mogelijks zelfs volledig uitvallen. Daarnaast kan een bloedvergiftiging gepaard gaan met een septische shock. De bloedvaten zetten uit en de bloeddruk daalt zo drastisch, dat de organen onvoldoende zuurstof ontvangen. Dit leidt eveneens tot orgaanfalen. Van zodra de organen het laten afweten, houdt dit levensbedreigende gevolgen in. 

Hoe moet je sepsis behandelen?

Evolueren je klachten snel in de negatieve richting? Dit weerspiegelt de ernst van de bloedvergiftiging. Sowieso is het van levensbelang om zo vlug mogelijk in te grijpen bij sepsis, zodat de schade zoveel mogelijk beperkt of zelfs voorkomen wordt. Elk uur telt: sla een doktersbezoek dus over en rep je meteen naar een ziekenhuis in de buurt. Hier nemen de artsen je bloed grondig onder de loep om te achterhalen welke bacterie de bloedvergiftiging veroorzaakt. Essentiële informatie om een correcte en doeltreffende antibioticakuur via een infuus op te starten, die de ziekteverwekkende bacteriën in het lichaam moet doden. Doorgaans zal men ook extra zuurstof en vocht toedienen. 

Wat is de sepsis overlevingskans?

Volledig herstel is zeker mogelijk, op voorwaarde dat de sepsisbehandeling tijdig wordt opgestart. Ook leeftijd speelt hier een rol: wie jonger is, geneest doorgaans vlotter. Houd er rekening mee dat dit het bestcasescenario is. Nu en dan houden bepaalde klachten aan na een bloedvergiftiging, bijvoorbeeld vermoeidheid, spierzwakte of -pijn, een gebrek aan eetlust, verminderde weerstand en concentratieproblemen. Sommige mensen kampen bovendien met blijvende schade aan de organen, zoals de nieren of longen, en weefsels. Zo’n 20 % van de patiënten overlijdt ten gevolge van sepsis, doorgaans omdat er te laat gereageerd werd en de persoon in kwestie al te fel verzwakt was.

Hoe kan je sepsis voorkomen?

Wil je het risico op een bloedvergiftiging tot het absolute minimum beperken? Dan plaats je hygiëne voorop. Dat betekent dat je geregeld de handen wast en huidwonden zorgvuldig ontsmet. Als je ouder bent dan 65, met een verlaagde immuniteit kampt of een chronische ziekte hebt, adviseren we bovendien om je te laten vaccineren tegen pneumokokken: een bacterie die kan uitmonden in een infectie. Houd er wel rekening mee dat je sepsis met deze maatregelen niet volledig kan uitsluiten.

Wil je meer weten over bloedvergiftiging, om bij de eerste signalen razendsnel op de bal te spelen? Geef ons gerust een seintje, onze experts gaan vakkundig dieper in op het thema.



Terug naar overzicht