Beschrijving

Blaasdrainagekatheter van het Foley-type. Steriel. Voor eenmalig gebruik.

  
De katheter heeft een schacht met 2 lumens met een proximaal aanzetstuk, ventiel en een distale fixatieballon. 
Het ballonvolume (in ml) en de charrière (in mm) zijn terug te vinden op het aanzetstuk. De vorm van de distale tip is op het verpakkingsetiket aangegeven.

Toepassing/toediening/indicatie

Deze katheters zijn geschikt voor routinedrainages van de blaas of voor routinematige postoperatieve drainages.

Samenstelling/Inhoud

De katheters zijn gemaakt van silicolatex, bijzonder geschikt voor een korte verblijfsduur.

Opgelet: bevat natuurlijke latexrubber dat allergische reacties kan veroorzaken. Gebruik geen glijmiddel op aardoliebasis.

Gebruik

Voorbereidingen:

  • Was en droog uw handen grondig. Doe hetzelfde voor de anale en genitale streek. Het gebruik van een antisepticum voor het desinfecteren van de urethra-uitgang en -omgeving wordt geadviseerd.
  • Haal de katheter op een steriele manier uit de steriele verpakking. 
  • Controleer de katheter op mechanische beschadigingen. 
  • Vul de ballon bij wijze van proef voor de applicatie. Zorg er in dat geval voor dat de ballon vóór het inbrengen weer helemaal is leeggemaakt. Alleen steriel water gebruiken om de ballon te vullen.
       
Katherisatie:
  • Een lubrificant op waterbasis of een gel kan op een katheter worden aangebracht of kan geleidelijk in de urethra worden ingebracht voor de katherisatie (met of zonder lokaal anestheticum naar gelang van de behoefte). 
  • Plaats de katheter met gebruikmaking van een in de vakliteratuur beschreven steriele techniek volledig in de urethra en zorg er daarbij voor dat de ballon zich volledig in de blaas bevindt. 
  • Een Luer-spuit kan worden gebruikt om de ballon te vullen met steriel water. Het vulvolume van de ballon staat aangegeven op de kathetertrechter van de katheter en op de verpakking. Opgelet: het vulvolume niet overschrijden. 
  • Zorg voor een vrije stroom en een juiste positie van de katheter door de urinestroom vanuit de kathetertrechter te controleren.

Bewaring/houdbaarheid

  • De sondes/katheters dienen in de originele verpakking te worden bewaard. 
  • Niet in de buurt van (in)directe licht- en warmtebronnen bewaren.

Waarschuwing

Verzorging van de katheter:

  • Het gedeelte van de katheter dat zich buiten de patiënt bevindt en de plaats waar de katheter naar binnen gaat moeten zo schoon mogelijk gehouden worden en tenminste dagelijks gecontroleerd worden.
  • Als er pijn (branderig gevoel) optreedt in de buurt van de plaats waar de katheter naar binnen gaat, of als er andere tekenen van ontsteking zoals koorts worden waargenomen, of als de katheter geen urine meer transporteert, moet een arts worden geraadpleegd.
   
Regelmatige controle van het fixatiesysteem (ballon):
  • De opgeblazen ballon houdt de katheter in de blaas. Als de ballon vloeistof verliest (bijvoorbeeld door diffusie van de vulvloeistof door het ballonmembraan), kan de katheter na verloop van tijd ongewild uit de blaas glijden. Dit komt vooral voor bij siliconenkatheters (waarvan de ballon gevuld is met steriel water) vanwege de specifieke materiaaleigenschappen. Om dit te voorkomen moet de vulvloeistof bij deze katheters tenminste om de 7 dagen met een spuit worden afgezogen en moet de ballon daarna direct weer met de aangegeven nominale vulhoeveelheid worden gevuld.
     
Mogelijke complicaties:
  • In zelden voorkomende gevallen kunnen er bij het afzuigen van de ballon met behulp van een spuit problemen optreden. In zo'n geval moeten de katheterschacht en het ventiel met een scherpe schaar bij de vertakking worden afgeknipt. Mocht het nodig zijn de ballon kapot te maken, dan moeten alle fragmenten van de ballon zorgvuldig uit de blaas worden verwijderd.
  • Onjuist geplaatste katheters kunnen verwondingen veroorzaken als de ballon wordt gevuld in de verkeerde plaats, namelijk in de urethra. 
  • Andere complicaties bij sommige patiënten: irritaties van het urethraslijmvlies, verstopping van het drainagelumen door verkorsting, infecties ... Daarom moeten de patiënten volgens de erkende procedures aan routineonderzoeken worden onderworpen. 
  • Opgelet: de katheter moet na een vastgestelde periode door een arts of door gekwalificeerd verplegend personeel verwijderd worden.

Andere


Kenmerken
Artikelcode 1582667

Ruschcare Ballonsonde Gold+ Ch14 40cm 850002



Beschrijving Blaasdrainagekatheter van het Foley-type. Steriel. Voor eenmalig gebruik.  &nbs...

2,75
3,23 Adviesprijs

-15% info

Jouw voordeel t.a.v. adviesprijs € 0,48

Snel leverbaar

Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

Direct leverbaar

Bestel voor 13u, vandaag verzonden

Snel leverbaar

Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

Tijdelijk niet beschikbaar

Dit product is tijdelijk niet voorradig

Uit handel

Dit product is uit handel

Voor dit product geldt een maximum bestelhoeveelheid van 50 stuks. Voor een grotere bestelling, gelieve de klantendienst te contacteren.

  • Gratis thuisbezorging vanaf € 59,-
  • Beoordeling van klanten: 4.7/5
  • Veilig en makkelijk online betalen

Medicoplast Sonde Nelaton Uretr. Ch12 18cm Wit
0,24
0,27 Adviesprijs

info
Medicoplast Sonde Nelaton Uretraal Ch16 40cm
0,29
0,36 Adviesprijs

info

Advies nodig?

Onze experts staan voor je klaar
Julie Apotheker

Julie

Apotheker

Jolien Beauty expert

Jolien

Beauty expert