company

5 doeltreffende tips om stress te verminderen

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Files trotseren, professionele deadlines tackelen, een blitzbezoek aan de supermarkt en rechtstreeks door naar de sportles … De dagelijkse race tegen de klok levert heel wat mensen stress op. Toch is het belangrijk om tijdig te ontspannen. Hoe stress verminderen? Dat doe je met deze vijf tips! 

Mindfulness tijdens het werk

Oorzaken van stress

Hoewel veel mensen met stress kampen, is de oorzaak ervan lang niet dezelfde. Een te hoge werkdruk, een overvolle planning, een overlijden van een naaste, een magnesiumtekort in het lichaam … Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Een beetje gezonde stress is op zich geen probleem: het maakt je alerter en bevordert het reactievermogen. Maar wanneer het gevoel aansleept en allerlei neveneffecten met zich meebrengt – van slapeloosheid tot rugklachten – moet je ingrijpen. 

Hoe stress verminderen?

Er zijn tal van manieren om stress te verminderen, maar een wondermiddel is er niet. Wat werkt voor je buurvrouw, heeft bij jou misschien geen enkel effect. Alles hangt af van je voorkeuren en persoonlijke situatie. Hieronder delen we vijf praktische tips, die jij meteen kan toepassen.

1. Verander je levensstijl

Vaak is stress te wijten aan een verstoorde work-lifebalans. Om stress te verminderen, streef je dus naar een beter evenwicht. Zorgt je job er geregeld voor dat je de muren oploopt? Overweeg om van werk te veranderen. Mogelijks voel je je beter in een functie met een lager ritme. Slaap voldoende, prop je planning niet vol met nevenactiviteiten en neem genoeg lichaamsbeweging. Uiteraard mag ook gezonde voeding niet ontbreken in het plaatje, want dit maakt je beter bestand tegen stress.

2. Neem tijd om te ontspannen

Het hoeven niet altijd grote ingrepen te zijn. Door tijdig de pauzeknop in te duwen, kom je al een heel eind. Wij lijsten enkele leuke manieren op om rustmomenten in te bouwen.

  • Doe enkele ademhalingsoefeningen
  • Volg yoga- of meditatielessen
  • Maak een wandeling in de natuur
  • Zet een liedje op dat je vrolijk maakt
  • Neem een verkwikkend bad met badolie
  • Bel een vriend(in) voor een gezellige babbel
  • Kijk naar een meeslepende film
  • Lees een boeiend boek

3. Volg aroma- of lichttherapie

Zowel aroma- als lichttherapie kan helpen om stress te verminderen. Aromatherapie maakt gebruik van etherische oliën van kruiden, bloemen en planten, die worden verstuift of verdampt. Jij kiest een geur die je gelukkig maakt (rozemarijn, lavendel, mandarijn …). Van zodra die opgenomen wordt in het lichaam, kan je tot rust komen. Dit varieert uiteraard van persoon tot persoon. Lichttherapie kan dan weer zorgen voor een energieboost. Speciale lampen, die uv-licht uitstralen, bootsen immers het deugddoend zonlicht na.

4. Hulpmiddelen om stress te verminderen

Er zijn tal van medische hulpmiddelen op de markt die stress verminderen. Je arts kan bijvoorbeeld magnesium, vitamine D of vitamine B voorschrijven. Deze vitaminen en mineralen bestrijden vermoeidheid, stress en ontspannen de spieren. Zoek je een rustgevend middel?  Voedingssupplementen op basis van bijvoorbeeld passiflora, valeriaan en saffraan hebben een licht kalmerend effect. Slaap je slecht door stress? Een rustgevend middel zoals valeriaan kan de nachtrust bevorderen. Maar evengoed drink je een warme drank, zoals kamillethee, net voor het slapengaan. Wil je jouw concentratie en energielevel verhogen? Dan kan bijvoorbeeld rhodiola of ginseng je daarbij ondersteunen.

In onderstaande blogs spitten we enkele voedingssupplementen uit die helpen bij stress en een mentale dip:

5. Vraag om hulp

Stress is niets om je voor te schamen, integendeel. Wanneer het allemaal even te veel wordt, is het cruciaal dat je kan terugvallen op anderen. Aarzel dus niet om hulp te zoeken. Spreek met een vriend(in) die je vertrouwt of schakel professionele begeleiding in, bijvoorbeeld van een psycholoog.

Wil je nog meer tips om stress te verminderen? Vertel ons over je klachten, want wij zijn gul met relevant advies en concrete inzichten. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Enkele rustgevende supplementen

Metagenics Metasleep 60 Tabletten
22,45
33,50 Adviesprijs

info
Mentalis Stress Fysieke En Mentale Vermoeidheid 120 Capsules
51,46
57,19 Adviesprijs

info
Sediplus Relax 100 Tabletten
16,10
27,75 Adviesprijs

info
Sediplus Relax Direct 30ml
7,99
10,45 Adviesprijs

info
A.Vogel Passiflora Complex Forte 30 Rustgevende Tabletten
9,96
13,49 Adviesprijs

info
Zaffranax Positieve Stemming Voedingssupplement 45 Capsules
31,74
39,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht