company

Welke bloeddrukwaarden zijn gevaarlijk?

Julie Geschreven door Julie - - EHBO & Thuiszorg

Je bloeddruk vertelt veel over je gezondheid. Een hoge bloeddruk kan op termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Maar wanneer is je bloeddruk te hoog? En wat betekent de bloeddruk eigenlijk precies? In dit artikel vertellen we je er alles over en leggen we uit hoe je zelf je bloeddruk kan meten.

Man meet zijn bloeddrukwaarde

Wat is bloeddruk?

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de slagaderwanden wanneer het met grote kracht uit het hart wordt gepompt. Zuurstof en voedingsstoffen in het bloed worden zo via de slagaders naar de rest van het lichaam getransporteerd.

De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en de onderdruk en wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mmHg). De bovendruk of systole is de hoogste waarde en geeft de druk weer wanneer het hart samentrekt en het bloed in het lichaam rond pompt. De onderdruk of diastole is de laagste waarde die je afleest op de bloeddrukmeter. Het geeft de druk weer op je bloedvaten wanneer het hart zich ontspant en opnieuw met bloed vult. 

Wat zijn normale bloeddrukwaarden?

De normale bloeddrukwaarde is 120/80 mmHg. Deze ideale bloeddrukwaarden zijn voor elke leeftijd geldig. Waarden voor boven- en onderdruk lager dan 120/80 mmHg, zijn lage bloeddrukwaarden. Hoe lager de bloeddruk of tensie, hoe beter. Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.

De bloeddruk varieert van hartslag tot hartslag en schommelt ook van moment tot moment. Eenmalig je bloeddruk meten, heeft dus weinig zin. Bloeddrukwaarden zijn namelijk van allerlei factoren afhankelijk, zoals voeding, inspanning, stress, … Daarom is het dus belangrijk om meerdere keren te meten en kan je pas van een hoge of lage bloeddruk spreken als je waarden bij meerdere metingen over verschillende dagen afwijken.

 

Wat is een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd en ligt onder de normale bloeddrukwaarden 120/80 mmHg. Hypotensie is niet gevaarlijk of schadelijk, maar kan soms wel klachten geven. Zo kan je last hebben van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, wazig zien, kan je zelfs flauwvallen, … Een behandeling is meestal niet nodig, want voorzorgen nemen zoals niet te snel rechtstaan of producten met zout eten, kunnen voldoende zijn. 

Wat is een hoge bloeddruk?

Bij hypertensie of hoge bloeddruk bedraagt de bovendruk meer dan 140 mmHg of is de onderdruk hoger dan 90 mmHg. Ook als slechts één van de waarden boven de norm ligt en de andere waarde normaal is, is er sprake van een verhoogde bloeddruk.

Bij ernstige of langdurige hypertensie kan je last hebben van hoofdpijn, bloedneuzen, wazig zicht, kortademigheid, … Vaak is er echter weinig of niets te merken van een hoge bloeddruk en net daarom is hypertensie zo gevaarlijk. Onderliggend kan er namelijk onherstelbare schade toegebracht worden aan de bloedvaten wat op lange termijn kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom is het goed om regelmatig je bloeddruk te meten.

De kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen, stijgt met de leeftijd. Daarnaast spelen volgende factoren een rol: overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, ongezonde voeding, overmatig alcoholgebruik, roken, erfelijkheid en stress.

Om de bloeddruk te verlagen, is het in de eerste plaats belangrijk om je levensstijl aan te passen:

  • Stoppen met roken
  • Minder alcohol drinken
  • Dagelijks 30 minuten bewegen
  • Gezond en gevarieerd eten en je zoutinname beperken
  • Afvallen indien overgewicht
  • Spanning en stress vermijden 

Wens je tips om te stoppen met roken? We verwijzen je graag naar onze blog: “Stoppen met roken, hoe begin je daar nu best aan?”.

Daarnaast kan de huisarts bloeddrukverlagende geneesmiddelen voorschrijven. De behandeling kan bestaan uit één geneesmiddel of een combinatie van meerdere antihypertensiva. Deze producten zijn enkel beschikbaar in de apotheek op voorschrift. 

Zelf je bloeddruk meten

Meten is weten! Aangezien hypertensie weinig symptomen geeft, is het aangewezen om regelmatig je bloeddruk te checken. Je bloeddruk meten kan met een bloeddrukmeter, ook wel sphygmomanometer of tensiometer genoemd. Een bovenarmbloeddrukmeter wordt over het algemeen betrouwbaarder gevonden dan een polsbloeddrukmeter.

Om een hoge bloeddruk op te sporen, zijn meerdere metingen nodig op verschillende dagen. Je bloeddruk is thuis vaak iets lager dan bij de huisarts. Dit omdat je waarschijnlijk wat meer gespannen bent in de dokterskamer. Zijn de bloeddrukwaarden hoger bij je arts, maar niet als je je bloeddruk thuis meet? Dan heb je waarschijnlijk last van ‘wittejashypertensie’. Je waarden stijgen dan door stress en angst voor de consultatie. 

Volg deze stappen om je bloeddruk van thuis te meten:

  1. Ontspan minstens 5 minuten voordat je je bloeddruk meet. Na het sporten of een inspanning, het drinken van koffie of alcohol, na een maaltijd of een sigaret wordt beter dertig minuten gewacht om een meting uit te voeren.
  2. Ga zitten en zet beide voeten naast elkaar op de grond.
  3. Zorg dat je bovenarm vrij is van kleding: stroop je mouwen op of trek je bovenstuk uit.
  4. Plaats de bloeddrukband of manchet - waarvan de grootte aangepast is aan de armomtrek -strak aan je bovenarm op harthoogte. Deze plek kan je ook meten door de manchet 2 cm boven je elleboog te plaatsen.
  5. Leg je arm rustig neer op een tafel of leuning van de stoel. Zorg ervoor dat het snoertje van de bloeddrukband langs de binnenkant van je elleboog loopt.
  6. Start de meting. Probeer niet te bewegen en te praten tijdens het meten. De bloeddrukmeter wordt strakker en stopt vervolgens automatisch.
  7. Noteer het resultaat. Meet bij een afwijkende waarde ook aan de andere arm. Is je bloeddruk na meerdere metingen op verschillende dagen thuis hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan je huisarts.

Nog vragen over het topic bloeddruk? Geef ons gerust een seintje, we beantwoorden je vragen graag! 

Omron M2 It Automatische Bovenarmbloeddrukmeter
Omron M2 It Automatische Bovenarmbloeddrukmeter
91,65
98,00 Adviesprijs

info
Omron Rs2 Bloeddrukmeter Pols Hem6161e
Omron Rs2 Bloeddrukmeter Pols Hem6161e
75,28
80,50 Adviesprijs

info
Hartmann Veroval Bovenarm Bloeddrukmeter
Hartmann Veroval Bovenarm Bloeddrukmeter
93,53
100,97 Adviesprijs

info
Hartmann Veroval Duo Control Medium Bovenarm Bloeddrukmeter
Hartmann Veroval Duo Control Medium Bovenarm Bloeddrukmeter
99,68
109,00 Adviesprijs

info
Bloeddrukmeter + Stethoscoop Romed Pontos
Bloeddrukmeter + Stethoscoop Romed Pontos
77,82
89,08 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht