Gratis levering vanaf €49 Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Cellulite verminderen: de feiten en fabels op een rij

Jotti Geschreven door Jotti - - Schoonheid & Hygiëne

Kamp je met putjes in je billen of dijen? Je bent helemaal niet de enige, integendeel zelfs. De meeste vrouwen worden vroeg of laat geconfronteerd met cellulite. Wil je korte metten maken met je sinaasappelhuid? Er circuleren heel wat magische middeltjes, maar die doen niet allemaal wat ze beloven. Wij scheiden de feiten van de fabels! 

Cellulite

Wat is cellulite?

Cellulite is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij de huid een bobbelige structuur krijgt. Omwille van de gelijkaardige textuur spreken we ook wel eens van sinaasappelhuid. Cellulite verschijnt wanneer het aantal vetcellen, die vet opnemen uit het bloed, toeneemt. Zij bevinden zich in het onderhuidse bindweefsel, vlak onder de huid. Vervolgens vernauwen de bloedvaten, wat de bloedcirculatie bemoeilijkt en de vochtafvoer verstoort. Het gevolg? Vet, afvalstoffen en vocht blijven achter. Het bindweefsel verhardt, met putjes in de huid als resultaat.

Dit fenomeen zien we vooral op de billen en de bovenbenen: de lichaamsdelen met een dikkere laag onderhuids vet, waar bovendien het minste bloed naartoe stroomt. Soms verschijnen de putjes ook op de buik en de bovenarmen. Vooral vrouwen worden getroffen door cellulite: zo’n 85 tot 92 % heeft er in zekere mate last van. De aandoening is volledig onschuldig, maar wordt wel vaak als ontsierend beschouwd. Daarom vormt het voor veel vrouwen een bron van onzekerheid.

Cellulite of cellulitis?

Cellulite en cellulitis zijn termen die vaak met elkaar verward worden. De correcte benaming voor het huidprobleem met de bobbelige structuur is cellulite. Cellulitis daarentegen is een ontsteking van het onderhuidse bindweefsel, veroorzaakt door een bacterie. De infectie doet zich meestal voor op de benen en gaat gepaard met koorts en pijn. Een belangrijk verschil!

Oorzaken van cellulite

Verschillende risicofactoren worden gelinkt aan die vervelende cellulite op de billen en bovenbenen. Daarbij spelen de hormoonhuishouding en de levensstijl een sleutelrol. We lijsten de potentiële oorzaken van cellulite op. 

 • Erfelijke aanleg
  Kampt iemand in je dichte familie met cellulite op de benen of billen? Dan is de kans reëel dat jij ook met de aandoening te maken krijgt.
 • Hormonen
  Met name het hormoon oestrogeen kan aan de basis van cellulite liggen. Dit verklaart waarom zoveel vrouwen een sinaasappelhuid hebben: het hormoon is van nature bij hen aanwezig. Zeker tijdens hormonale veranderingen, bijvoorbeeld doorheen de puberteit of de zwangerschap, kan er cellulite verschijnen.
 • Ongezonde voeding
  Je eetpatroon is sterk gerelateerd aan je vetpercentage. Vette, sterk bewerkte en zoute voedingsmiddelen - met een gebrek aan vezels en vitaminen - zijn daarom één van de voornaamste oorzaken van cellulite.
 • Sigaretten en alcohol
  Roken is nadelig voor de bloedsomloop, wat de ontwikkeling van een sinaasappelhuid stimuleert. Alcohol is dan weer rijk aan calorieën, waardoor het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel kan toenemen.
 • Overgewicht
  Wie aan overgewicht lijdt, heeft meer kans op een hoger vetpercentage. Dit werkt cellulite in de hand.
 • Gebrek aan beweging
  Veel stilzitten is niet bevorderlijk voor de bloedcirculatie. En uiteraard kan een gebrek aan beweging leiden tot overgewicht, wat vervolgens weer een risicofactor vormt voor cellulite.
 • Strakke kleding
  Kledij die spant rond de billen, de heupen of de dijen kan cellulite veroorzaken of verergeren.

Kan jij één of meerdere risicofactoren afvinken? Wil je werk maken van een gezondere levensstijl? In onze blog ‘Wil je vermageren? Tien tips die je meteen kan toepassen.’ zetten we je deskundig op weg. 

Hoe kan je sinaasappelhuid behandelen?

Cellulite verwijderen tot het laatste bultje, is doorgaans niet haalbaar. Maar er zijn wél stappen die je kan zetten om cellulite te verminderen. Hierbij is het belangrijk dat we een onderscheid maken tussen behandelingen die kortstondige resultaten opleveren, en maatregelen die hun vruchten afwerpen op lange termijn. Wij helpen je om het bos door de bomen te zien! 

Cellulite verminderen op korte termijn

Heel wat producten claimen hét wondermiddel te zijn om cellulite te behandelen, maar niets is minder waar. Vaak zijn de effecten van korte duur. We geven een overzicht van de mogelijkheden om cellulite te verminderen, weliswaar tijdelijk.

 • Peelings
  De huid lichtjes scrubben, verwijdert dode huidcellen en verbetert de bloedcirculatie, maar levert je op lange termijn weinig op.
 • Massages
  Door de cellulite op je billen of benen te masseren, krijgt de doorbloeding een boost en worden de vetten in het onderhuidse bindweefsel gelijkmatiger verdeeld. De merkbare resultaten zijn eerder beperkt.
 • Anticellulitecrème
  Ben je vastberaden op zoek naar de beste anticellulitecrème? De meeste zalfjes stimuleren de bloedsomloop, maar dit zal weinig impact hebben op je sinaasappelhuid.
 • Anticellulitebehandelingen
  Heel wat schoonheidsinstituten bieden anticellulitebehandelingen aan. Dit levert op korte termijn zichtbare verbetering op, maar de putjes steken na verloop van tijd weer de kop op.

Cellulite behandelen op lange termijn

Wat te doen tegen cellulite voor blijvende resultaten? Het enige wat écht helpt, is je levensstijl bijsturen. We sommen de belangrijkste pijlers op.

 • Gezonde voeding
  Vetcellen spelen een sleutelrol in de vorming van cellulite. Wanneer je gezonde maaltijden op tafel zet, kan het vet zich niet opstapelen in het onderhuidse bindweefsel. Denk hierbij aan groenten, fruit, volkorenproducten, noten en zaden, vis … Zo kan je cellulite voorkomen of verminderen.
 • Drink voldoende water
  Water zorgt ervoor dat afvalstoffen vlot afgevoerd worden. Om dit proces kracht bij te zetten, kan je vochtafdrijvende extracten, bijvoorbeeld op basis van berkenblaadjes, aan je glas toevoegen.
 • Lichaamsbeweging
  Ook lichaamsbeweging komt de doorbloeding, de vetverbranding en de afvoer van afvalstoffen ten goede.
 • Vermijd stress
  Stress ligt aan de basis van hormonale veranderingen, die het vetpercentage vervolgens omhoog stuwen. Reden te meer om tijdig te ontspannen en te waken over je nachtrust.

Graag persoonlijk advies om cellulite te verminderen? Contacteer ons vrijblijvend, wij zijn gul met verregaande expertise.

Weleda Berken Douchepeeling Tube 150ml

9,99 7,44

Bio-oil Herstellende Olie 200ml Promo

24,99 20,72

Bio-oil Herstellende Olie 200ml

29,99 19,59

Weleda Berken Cellulitis Olie 100ml

19,98 13,39

Somatoline Cosm. Cellulitis 15 Dagen Cr 250ml

49,90 49,35

Uriage Creme Gommante Corps 200ml

18,54 13,30

Reductin Cellulite Comp 5x20

47,50 44,43

Weleda Granaatappel Regeneratie Olie Fl 100ml

19,98 15,12

Weleda Olie Wilde Rozen 100ml

19,98 15,37

Mustela Mat A/striemen Olie 105ml

16,98 10,46

Deel dit artikel op


Terug naar overzicht