company

Wil je vermageren? Tien tips die je meteen kan toepassen!

Elien Geschreven door Elien - - Afslanken

Gewicht verliezen is een proces van lange adem en verloopt voor iedereen anders. Bij de één vliegen de kilo’s eraf, de ander moet zwoegen om een beetje buikvet te verbranden. Wat je motivatie ook is, wij zetten je graag op weg. We helpen je vermageren met tips die 100 % haalbaar zijn. 

Aantal afgevallen centimeters meten met lintmeter

Moet je afvallen?

De BMI (Body Mass Index) is een prima indicatie om te bepalen of je moet afvallen. Deze tool brengt je leeftijd, geslacht en lengte in rekening en geeft aan hoe gezond jouw lichaamsgewicht is. Je kan je BMI berekenen via deze link. Uiteraard is dit enkel een graadmeter, want er zijn nog meer factoren in het spel, maar je krijgt alvast een goed idee. Dringt een dieet zich op? Dan kan je starten met onze tips om te vermageren. 

Effectief vermageren: tips om mee aan de slag te gaan

Tip 1: Weet wat je eet

Een eerste stap als je wil vermageren, is om een eetdagboek bij te houden. Hierin documenteer je nauwgezet wat je eet en in welke hoeveelheden. Zo krijg je een glashelder beeld van je dagelijkse calorie-inname. Het is natuurlijk essentieel dat je eerlijk bent om correcte conclusies te trekken.

Tip 2: Pas je levensstijl aan

Wil je afvallen door middel van een dieet? Kies voor een levensstijl die je langdurig kan volhouden, zodat je geen jojo-effect creëert. Dat is niet enkel slecht voor je motivatie, maar ook voor je huid: het continu vermageren en verdikken kan leiden tot striemen.

Zorg daarnaast voor voldoende slaap en beheers stress met een rustige wandeling of meditatie. Als je lichaam in balans is, heb je minder behoefte aan ongezonde voeding zoals bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers.  

Afslankpillen kunnen het proces ondersteunen, maar verwacht er geen mirakels van. In de blog 'Pillen om te vermageren: doelloos of doeltreffend?' leggen we de werking van afslankpillen uit. 

Tip 3: Vind de juiste balans

Het is vooral belangrijk dat je dieet werkt voor jou. Heb je na de maaltijd snel weer honger? Drink ’s middags een halve liter soep: boordevol vezels en mineralen, en makkelijk mee te nemen in een thermos. Het hongergevoel wordt gestild, zonder dat je bijkomt. Wie tussendoor graag snackt, kan smullen van enkele noten. Beperk je tot een handvol, want noten zijn rijk aan calorieën. Blijf je zin hebben in iets extra? Drink dan een glas water. Soms wordt dorst verward met honger. 

Tip 4: Doe aan sport

Door te bewegen, kan je calorieën verbranden. Combineer dit met gezonde voeding om effectief gewicht te verliezen. Badmintonnen, lopen, zwemmen en fietsen zijn uitstekende sporten om te vermageren als je ze regelmatig beoefent. Zelfs een halfuur per dag snelwandelen maakt al een verschil. Ook kleine beetjes helpen: verkies de trap boven de lift of neem de fiets voor korte afstanden. Ben je met de wagen? Parkeer hem wat verder van je bestemming en leg het laatste stukje te voet af.

Tip: veel vrouwen beperken zich uitsluitend tot cardio-oefeningen. Om snel te vermageren, combineer je dit best met krachttraining.

Wie zijn fysieke grenzen verlegt, kan spierpijn na sporten ervaren. Volkomen normaal, maar stijve spieren kunnen wel vervelend zijn. Wat kan je doen tegen spierpijn? Kan je spierpijn voorkomen? In de blog 'No pain, no gain? Alles wat je moet weten over spierpijn na het sporten.' delen we onze tips en tricks. 

Tip 5: Sla geen maaltijden over

Diëten zoals intermittent fasting lijken misschien de beste manier om af te vallen, maar vormen geen oplossing op lange termijn. Zodra je het nalaat om maaltijden te skippen, neemt je gewicht weer toe. Zet dus gerust drie hoofdmaaltijden per dag op tafel en volg deze richtlijnen:

  • Wie grote honger heeft, kan een verse kom groentesoep drinken als aperitief. Vul nadien je bord voor 50% met groenten (minstens 300 gram), 25% met aardappelen of volkorenproducten en 25% met vlees, vis, peulvruchten, eieren … 
  • Kook met verse groenten, zorg voor voldoende afwisseling en waak erover dat je meer eiwitten dan vetten of suikers binnenkrijgt.
  • Schrok je maaltijd niet naar binnen, maar kauw minstens tien keer voordat je doorslikt. Zo krijg je sneller een verzadigd gevoel.

Tip 6: Zet de kookpotten niet op tafel

Een tweede keer opscheppen, is verleidelijk wanneer de kookpot recht voor je neus staat. Onze tip? Vul je bord met een mooie portie en laat de potten en pannen daarna op het fornuis staan, zodat je jezelf niet volpropt.

Tip 7: Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Veel mensen grijpen naar lightproducten om gewicht te verliezen, maar die hebben niet per se een positief effect op de weegschaal. Fruit is een ideaal tussendoortje, maar beperk je tot twee stukken per dag, aangezien ze veel suikers bevatten. Fruitsmoothies zijn dus uit den boze als je wil vermageren. Als je fruit drinkt, heb je minder snel een verzadigd gevoel, waardoor je in een korte tijd meer dan twee stukken fruit eet. 

Verder adviseren we om snelle koolhydraten, zoals witte pasta, uit de weg te gaan. Volkoren varianten bevatten meer vezels, vertragen de suikeropname en geven meer verzadiging. Schrap ten slotte bereide vleeswaren en laat sauzen zoals mayonaise en cocktailsaus links liggen.

Tip 8: Laat alcohol en frisdrank staan

Ook alcoholische dranken tellen als dikmakers. Een pils van 25 centiliter telt gemiddeld 110 kilocalorieën. Wie een glaasje roséwijn nuttigt, krijgt daarmee 70 tot 100 kilocalorieën binnen. Maar cocktails zijn ongetwijfeld de koploper: een glas margarita bevat maar liefst 740 kilocalorieën.

Frisdranken zijn niet veel beter, want ze staan bol van de suikers. Eentje kan geen kwaad? Helaas: wanneer je erop gebrand bent om te vermageren, is zelfs één blikje per dag al te veel en wordt aangeraden om het gesuikerde goedje volledig van het menu te schrappen. Een goed alternatief is koude thee. Is het te moeilijk om van frisdrank af te blijven? Kies dan voor een ‘zero sugar’ frisdrank. Let op: zero sugar frisdranken bevatten minder calorieën, maar kunnen wel je tandglazuur aantasten.

Tip 9: Beloon jezelf

Uiteraard doe je er goed aan om tips om te vermageren te volgen, maar wees niet te streng voor jezelf. Na een stevige sportsessie mag je gerust genieten van een kleine lekkernij. Overdrijf natuurlijk niet: een volledig pakje frieten met een klodder mayonaise is wat teveel van het goede. Een stukje zwarte chocolade daarentegen kan zeker door de beugel.

Tip 10: Schakel professionele hulp in

Slaag je er maar niet in om op eigen houtje vet te verliezen? Dan kan je een specialist onder de arm nemen. Een diëtist berekent hoeveel calorieën jij dagelijks mag innemen om te vermageren, rekening houdend met jouw lichaam, levensstijl en metabolisme. Op basis hiervan krijg je een persoonlijk plan aangereikt. Bovendien zorgt deze begeleiding er vaak voor dat het dieet langer volgehouden wordt.

Hopelijk zetten we je stevig op weg om te vermageren met deze tips. Houd wel in je achterhoofd dat merkbare resultaten even op zich laten wachten en blijf steeds realistisch. Meer weten? Onze experts delen graag nog meer tips uit voor jou. Aarzel niet om ze te contacteren.  

Biolys Guarana Gr. Thee Exotisch Vruchten Zakje 24
3,91
5,50 Adviesprijs

info
Elimin Draine Rode Vruchten Tea-bags 20
5,30
7,50 Adviesprijs

info
Ernst Dr Filt N10 Thee Vermagerend
7,48
7,90 Adviesprijs

info
Hermesetas Original Comp. 400
2,14
3,05 Adviesprijs

info
Biolys Kamille 24 Zakjes
3,92
5,50 Adviesprijs

info
Elimin Turn&go Mojito Pdr Dopjes 7
15,04
15,90 Adviesprijs

info
Xls Afslankingsthee Munt Zakje 20x2g
7,28
8,09 Adviesprijs

info
Fytostar Appelazijn 1200 100+20 Tabletten Gratis
41,89
43,25 Adviesprijs

info
Xls Med. Tea Zakje 30
29,33
32,59 Adviesprijs

info
Turbodraine Framboos 1x500ml
16,99
19,89 Adviesprijs

info
Biolys Klis-paardenbloem 24 Zakjes
4,87
5,50 Adviesprijs

info
Bional Ideaal Gewicht 80 Capsules
11,19
15,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht