Gratis levering vanaf €59
€5 welkomstkorting WELKOM5
Kies makkelijk en snel tussen 20.000 producten
company

Concrete tips om een opgeblazen buik te verhelpen

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

Kamp je geregeld met een opgeblazen gevoel na de maaltijd? Zorgt lucht in de darmen ervoor dat je jeansbroek spant? Iedereen heeft wel eens last van het vervelende fenomeen. Hoe kan je een opgeblazen buik verhelpen? Voeding speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar we hebben nog meer praktische tips achter de hand. Lees even mee! 

Man heeft last van een opgeblazen buik

Waarom heb je last van een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen buik is een symptoom van dyspepsie of indigestie. Dit houdt in dat de spijsvertering in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal verstoord is. Als resultaat ervaar je verschillende maagklachten, waaronder een opgeblazen gevoel. Daarnaast merk je mogelijks een gebrek aan eetlust, oprispingen, boeren, misselijkheid, brandend maagzuur en een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik op. De symptomen kunnen verergeren onder invloed van slechte eetgewoonten, overgewicht, stress en roken. 

Hoe ontstaat een opgeblazen buik?

Wanneer de spijsvertering spaak loopt, produceren de darmbacteriën meer gassen in het maag-darmstelsel, die zich vervolgens opstapelen. Het gevolg? Het maag-darmkanaal neemt toe in volume en je krijgt last van een dikke, opgezette buik. Dit gaat vaak gepaard met buikpijn of -krampen, oprispingen of winderigheid. 

Wat veroorzaakt het opgeblazen gevoel?

Verschillende factoren kunnen een opgeblazen gevoel triggeren. Daarbij maken we een belangrijk onderscheid. Enerzijds zijn er oorzaken die de gasvorming stimuleren. Anderzijds zijn er ook verschillende aanleidingen die de productie van gassen niet opdrijven, maar toch voor een opgeblazen gevoel zorgen. Een overzicht!

Opgeblazen gevoel door gasvorming

Deze oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor overmatige gasvorming, waardoor je met opgezwollen darmen geconfronteerd wordt:

 • Koolzuurhoudende dranken
 • Bepaalde voedingsmiddelen: paprika, spruiten, noten, producten met geraffineerde koolhydraten …
 • Voedselintoleranties: lactose-intolerantie, glutenintolerantie …
 • Hyperventilatie
 • Reflux, maagzweer
 • Ziektes: kanker, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom …
 • Diarree, constipatie

Is de lucht in de maag gelinkt aan constipatie? Wij helpen je om het probleem bij de kern aan te pakken. Lees zeker onze blogpost ‘Hoe kan je constipatie oplossen? Van praktische tips, tot medicatie’.

Opgeblazen buik door andere factoren

Maar daar stopt de lijst van potentiële boosdoeners niet. Sommige oorzaken bezorgen je geen lucht in de maag, maar leveren je evengoed een opgezwollen buik op. Hieronder sommen we ze op.

 • Overgevoelige maag die snel reageert op prikkels uit het maag-darmkanaal
 • Trage maaglediging, waarbij de maagspier te weinig of onregelmatig samentrekt
 • Menstruatie: tijdens deze periode werken de darmen trager
 • Zwangerschap: de baarmoeder drukt tegen de maag en de darmen, waardoor zij minder plaats hebben in de buikholte 

Hoe kan je een opgeblazen buik verhelpen?

Heb je je buik vol van het opgeblazen gevoel? Dat begrijpen we goed! Daarom bundelen wij onze beste adviezen om opgezwollen darmen te verhelpen én – minstens even belangrijk – te voorkomen.

 • Eet regelmatig
  Maaltijden overslaan, is geen goed plan: lege darmen leiden namelijk tot gasvorming. Eet bovendien op een rustig tempo en kauw goed. Je slikt kleinere hoeveelheden voedsel en minder lucht in, waardoor er minder gassen geproduceerd worden.
 • Kies voor gezonde en gevarieerde voeding
  Je kan baat hebben bij licht verteerbare maaltijden. Zowel vettig als pittig gekruid eten raden we af.
 • Respecteer eventuele voedselintoleranties
  Heb je regelmatig last van een verstoorde spijsvertering? Dan kan je een aangepast dieet volgen, dat rekening houdt met mogelijke voedselintoleranties.
 • Vermijd uitlokkende voedingsmiddelen
  Dit verschilt van individu tot individu. Sommigen krijgen een opgeblazen gevoel door knoflook en ui, anderen door prei en bonen. Kauw je dikwijls op kauwgom? De extra lucht die je inslikt, kan tot een opgeblazen buik leiden. Bovendien kan pepermunt, wat in sommige kauwgoms aanwezig is, het gevoel in de hand werken.
 • Consumeer voldoende vezels
  Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals banaan en avocado, hebben mogelijks een gunstige impact bij een opgeblazen buik. Al moet je extra aandachtig zijn: sommige vezels zorgen net voor extra gasvorming, waardoor je het tegenovergestelde resultaat verkrijgt. Ook hier is het aan jou om te ontdekken welke voedingsmiddelen het opgeblazen gevoel teweegbrengen.
 • Beweeg voldoende
  Mik op minstens 20 minuten lichaamsbeweging per dag, dit stimuleert de darmwerking en stuwt de gassen in de juiste richting. Ga niet liggen wanneer je een opgeblazen buik ervaart.
 • Maak komaf met stress
  Wie gebukt gaat onder stress, eet sneller en onregelmatiger. Dit heeft een negatieve weerslag op het spijsverteringsstelsel.
 • Drink voldoende water
  Dit heeft dan weer een positieve invloed op de spijsvertering. Anderhalve liter water per dag is een goede richtlijn. Als alternatief kan je opteren voor thee met kamille of gember. Cafeïne en koolzuurhoudende dranken daarentegen laat je beter aan je voorbijgaan. 

Wanneer stap je naar de dokter met een opgezwollen buik?

Treedt een opgeblazen gevoel op na het consumeren van bepaalde voedingsproducten? Weet jij precies welke ingrediënten de boosdoener zijn? Dan is een doktersbezoek niet aan de orde. Wanneer het gissen is naar de precieze oorzaak of een bepaalde ziekte aan de grondslag ligt, adviseren we wel om een arts te raadplegen. Hetzelfde geldt wanneer je kampt met aanhoudende constipatie of diarree, in combinatie met opgezwollen darmen.

Zit je regelmatig met een opgeblazen gevoel? Wij maken je graag verder wegwijs in de manieren om een opgeblazen buik te verhelpen. Contacteer ons gerust voor persoonlijk advies

Ortis Vruchten & Vezels Forte 24 Tabletten
15,50 10,67
info

Lage prijs
A.Vogel Molkosan Original 1000ml
21,29 16,60
info

Onze Keuze
Alfa Digest 60 Vegetarische Capsules
28,95 22,62
info

Totaaloplossing bij een opgeblazen gevoel, maagkrampen & winderigheid

Lage prijs
Digestil Moeilijke Spijsvertering 24 Zuigtabletten
8,90 6,14
info

Biolys Melisse Munt Sach 24
5,40 4,48
info

Metadigest Lacto Caps 45 26540 Metagenics
27,00 22,41
info

Revogan Digest-Ok 60 Tabletten
23,85 22,18
info

Intoleran Once A Day 30 Capsules
26,95 22,71
info

Daosin Voedingssupplement Spijsvertering 30 Tabletten
33,95 31,40
info

Kijimea Prikkelbare Darm Pro 84 Capsules
84,90 76,07
info

Soria Digemel Siroop 150ml Verv.2293769
9,44 6,57
info

Arkocaps Plantaardig Kool Caps 150
34,54 32,12
info

Probify Digestive Support 30 Capsules
37,99 32,20
info

Biolys Kamille 24 Zakjes
5,40 4,97
info

Biolys Gember Citroen 24 Zakjes
5,40 3,93
infoTerug naar overzicht