company

Wat eten bij diarree? Zo ben je snel van de klachten verlost

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

De ontlasting is dun, je buik doet pijn en je brengt significant meer tijd door in het kleine kamertje. Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt, want iedereen krijgt wel eens te maken met diarree. De kwaal is overbekend, maar dat geldt niet voor de oplossingen. Wat eten bij diarree? Welke medicatie tegen diarree mag je nemen? Wij helpen je om razendsnel komaf te maken met de klachten.

Wat eten bij diarree: witte rijst, bananen, havermout, appelmoes, ...

Wat doen bij diarree?

Bij acute diarree hoef je doorgaans niet naar de dokter. Door je voeding aan te passen, kan je de spijsvertering eigenhandig verbeteren. Bij felle hinder of aanhoudende klachten is er medicatie tegen diarree voorhanden. We geven extra toelichting in de volgende alinea’s. 

Wat eten bij diarree?

Wat eten bij diarree om snel van de klachten verlost te zijn? Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt. Melkproducten daarentegen kan je beter mijden, want zij zijn doorgaans moeilijk verteerbaar. Loopt het wel vaker spaak bij je spijsvertering? Eet kleine porties, nuttig ze aan een rustig tempo en kauw goed. Ten slotte is voldoende drinken essentieel. We adviseren om één glas (water, thee, bouillon, isotone sportdrank … ) te drinken per ontlasting. Bij braakneigingen probeer je regelmatig kleine slokjes te nemen, zodat je het vocht toch binnenhoudt.

Medicatie tegen diarree

Welke pilletjes tegen diarree zijn effectief? We delen een helder overzicht van de mogelijkheden om de symptomen in de kiem te smoren.

  • Probiotica
    Deze middelen herstellen het evenwicht in de darmen. Het aantal goede darmbacteriën wordt opgekrikt, waardoor voedselresten vlotter verteren. Bovendien versterkt dit het lichaam tegen virussen en bacteriën van buitenaf.
  • ORS
    Dit oraal rehydratatiemiddel combineert zouten en druivensuiker, wat de vocht- en zoutbalans in het lichaam weer in evenwicht brengt. Zo kan je uitdroging tegengaan.
  • Gelatine
    De fysiologische functies van de darmwand worden hersteld en de ontlasting krijgt opnieuw een dikkere structuur.
  • Diarreeremmers
    De darmbeweging wordt onderdrukt, de darminhoud blijft langer in de darmen en er wordt meer vocht aan de ontlasting onttrokken, met een vastere consistentie als resultaat. Is de plotse diarree te wijten aan een voedselvergiftiging? Kamp je specifiek met reizigersdiarree? Laat diarreeremmers links liggen, zodat de bacteriën de darm zo vlug mogelijk verlaten via de ontlasting. Nadien voel je je snel weer beter.

Probiotica zijn niet zomaar pilletjes tegen diarree: het zijn levenden micro-organismen met een positief effect op de darmflora. Meer uitleg vind je in de blogpost ‘Wanneer probiotica innemen?’.

Onze Keuze
Metagenics Bactiol Duo Normale Stoelgang en Weerstand 30 Capsules
Metagenics Bactiol Duo Normale Stoelgang en Weerstand 30 Capsules
22,57
29,80 Adviesprijs

info

Probiotica om terug een normale stoelgang op te bouwen bij volwassenen

Onze Keuze
Protectis O.R.S. 6 Poederzakjes
Protectis O.R.S. 6 Poederzakjes
10,09
14,95 Adviesprijs

info

Medisch hulpmiddel bij baby's met diarree of braken

Onze Keuze
Tasectan bij Diarree 45 Capsules
Tasectan bij Diarree 45 Capsules
25,27
34,79 Adviesprijs

info

Medisch hulpmiddel om diarree te verminderen

Tasectan Kids Diarree 20 Zakjes
Tasectan Kids Diarree 20 Zakjes
10,30
16,30 Adviesprijs

info

Wat is diarree?

Wanneer je kampt met acute diarree, heb je meermaals per dag last van een waterige, dunne ontlasting. Dit gaat meestal hand in hand met andere klachten zoals buikpijn, -krampen, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid of een gevoel van futloosheid. Diarree wordt soms ook wel buikloop genoemd. Doorgaans is het een onschuldige kwaal die na enkele dagen weer volledig verdwenen is. Blijven de klachten aanhouden? Ervaar je eveneens koorts, uitdrogingsverschijnselen of bloed in de ontlasting? Dan raadpleeg je best je huisarts.

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Bij diarree nemen de darmen minder vocht op. Het gevolg? De ontlasting verdunt en je verliest veel vocht. Verschillende redenen kunnen aan de basis liggen. We maken het onderscheid tussen voeding en dranken als boosdoener, en andere potentiële oorzaken.

Diarree na eten of drinken

Vaak kan je diarree linken aan een recente maaltijd. Hieronder verklaren we hoe voedingsmiddelen of dranken de aanleiding kunnen vormen tot buikloop.

  • Voedselvergiftiging
    At je per ongeluk bedorven voedsel? Was je vlees of kip onvoldoende gebakken? Dan word je waarschijnlijk geconfronteerd met een voedselvergiftiging. De bacteriën belanden in de darm, die vervolgens ontsteekt en minder vocht opneemt, met diarree als gevolg.
  • Onoplosbare vezels
    Voedingsmiddelen zoals volkoren brood en granen, peulvruchten en rauwe groenten zijn hier rijk aan.
  • Intoleranties
    Wanneer je last hebt van voedselintoleranties (lactose, gluten …), kan je diarree krijgen nadat je ze consumeert. Het lichaam krijgt ze namelijk moeilijk verteerd.
  • Kauwgom of snoep
    Zij kunnen kunstmatige zoetstoffen bevatten die diarree veroorzaken, met name sorbitol en mannitol.
  • Cafeïnehoudende en bruisende dranken
    Deze dranken prikkelen de darmen, wat kan leiden tot buikloop.
  • Reizigersdiarree
    Op vakantie in verre oorden kom je in contact met andere bacteriën dan gewoonlijk. Door eten of drinken te consumeren dat hiermee besmet is, kan je reizigersdiarree krijgen.

Overige oorzaken van diarree

Soms is de oorzaak echter niet bij je eten te zoeken. Ook andere factoren kunnen diarree teweegbrengen. We sommen er enkele op:

  • Geneesmiddelen
    Denk hierbij aan antibiotica of antidepressiva. Zij kunnen nefast zijn voor de hoeveelheid goede bacteriën in de darmen. De balans geraakt verstoord en je krijgt vervolgens diarree.
  • Virussen
    Virussen kunnen een virale infectie, bijvoorbeeld buikgriep, veroorzaken met diarree tot gevolg. Veelvoorkomende varianten zijn het noro- en het rotavirus.
  • Maag-darmziekten
    Hiermee bedoelen we onder andere het prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Is diarree gevaarlijk?

In de meeste gevallen is diarree ongevaarlijk en verdwijnen de klachten spontaan. Bij kleine kinderen en bejaarden dien je echter extra aandachtig te zijn. Bij diarree verlies je namelijk veel vocht en deze twee doelgroepen lopen meer risico om uit te drogen. Waak er dus over dat zij voldoende vocht, zouten en suikers opnemen. Alarmerende uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere hevige dorst, een droge mond, vermoeidheid, donkere urine en nauwelijks moeten plassen.

Dus wat eten bij diarree? Oplosbare vezels is het antwoord. Maar ook met alle andere vragen rond diarree kan je steeds bij ons terecht. Neem gerust contact op via onze chatbot of stuur een mailtje naar e-mailadres. Wij helpen je graag!



Terug naar overzicht