company

Hoe herken je een acute darmontsteking?

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

Buikpijn, diarree, koorts … Typische tekenen van een darmontsteking. Deze infectie bestaat in verschillende vormen. Zo maken we een onderscheid tussen acute en chronische darmontstekingen. In deze blog spitsen we ons specifiek toe op de eerste vorm. Hoe kan je de ziekte exact herkennen? En – minstens even belangrijk – wat te doen bij een darmontsteking? We verdiepen ons deskundig in het onderwerp! 

Darmontsteking

Verschil tussen acute en chronische darmontsteking

Een acute darmontsteking, ook wel enteritis genoemd, is een infectie die betrekking heeft op de dunne darm. De klachten treden plots op. De boosdoener? Hoogstwaarschijnlijk een virus of bacterie, maar daar gaan we verder in deze blogpost dieper op in. Doorgaans is de aandoening ongevaarlijk en verdwijnen de symptomen vanzelf na enkele dagen. 

Een chronische darmontsteking daarentegen is een levenslange aandoening, die het volledige maag- en darmkanaal kan treffen. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn de bekendste voorbeelden. De maag- en darmklachten steken steeds opnieuw de kop op en de ernst varieert: van mild, tot bijzonder pijnlijk. De precieze oorzaak van deze chronische darmontstekingen is nog onbekend, maar onder andere erfelijkheid, het afweersysteem, stress en roken kunnen een rol spelen. Virussen of bacteriën komen er echter niet aan te pas. 

Symptomen van een darmontsteking

Een acute darmontsteking wordt gekenmerkt door een handvol verschijnselen. Hieronder sommen we de meest voorkomende symptomen van een acute darmontsteking op:

  • Buikpijn of -krampen
  • Diarree
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Verminderde eetlust

Gaat je darmontsteking gepaard met een maagontsteking? Dan spreken we van gastro-enteritis. In dat geval kan je misselijkheid en braken als bijkomende symptomen ervaren. 

Oorzaken van een darmontsteking

Zoals eerder aangehaald, ligt een virus of ziekteverwekkende bacterie meestal aan de basis van een acute darmontsteking. Zij kunnen het lichaam op verschillende manieren binnendringen. Enerzijds kan de ziekte te wijten zijn aan een slechte hygiëne. Zo loop je bijvoorbeeld het risico op een besmetting wanneer je de handen niet wast na een toiletbezoek. Daarnaast kunnen rauw vlees, te kort gekookte eieren, onvoldoende gare maaltijden en ongewassen groenten ziekteverwekkers bevatten, die een voedselvergiftiging veroorzaken en later enteritis uitlokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de salmonellabacterie of het norovirus. Ten slotte kunnen bepaalde ontstekingsremmers de aanleiding vormen, maar dit komt minder frequent voor.

Risicogroepen voor acute darmontsteking

Bepaalde doelgroepen zijn extra kwetsbaar voor een acute darmontsteking, meer specifiek kinderen onder de vijf jaar, 60-plussers, diabetespatiënten en mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld omwille van een auto-immuunziekte). Wanneer zij tijdens de ziekteperiode last hebben van diarree of regelmatig braken, gaan er bovendien veel vocht en zouten verloren en kunnen ze mogelijks uitdrogen. Alert zijn is de boodschap! Uitdroging kan je herkennen aan deze symptomen:

  • Hevige dorst, droge mond en tong
  • Sufheid, lusteloosheid, vermoeidheid
  • Donkere urine
  • Weinig of zelfs niet moeten plassen
  • Minder elastische huid
  • Hoofdpijn
  • Spierkrampen

Hoe kan je een acute darmontsteking behandelen?

Een milde acute darmontsteking geneest doorgaans spontaan na een drietal dagen, aangezien het afweersysteem de bacterie of het virus dat aan de basis ligt, bestrijdt. Je hoeft dus geen specifieke behandeling te volgen. Je kan wel medicatie aanwenden om de ongemakken te verlichten.

Bij diarree of braken is het essentieel om voldoende water te drinken. Zo kan je dehydratatie voorkomen. Mik hierbij op zo’n drie liter per dag en wissel gerust af met thee of soep. Wanneer je een verhoogd risico hebt op uitdroging, kan je aanvullend een oraal rehydratatiemiddel innemen. Dit is een oplossing van zouten en druivensuiker, die de vocht- en zoutbalans in het lichaam herstelt.

Medicatie tegen diarree laat je beter links liggen: dankzij de veelvuldige toiletbezoeken zullen de bacteriën het lichaam snel verlaten, waardoor je vlugger herstelt. Kamp je met gastro-enteritis? Dan kan een gemberpreparaat van pas komen om de maag te kalmeren. Bij diarree is bijvoorbeeld een probioticum met de gist saccharomyces boulardii geschikt, zowel voor kinderen als volwassenen. 

Probiotica kunnen je de balans in je darmflora herstellen. In de blog 'Wanneer probiotica innemen?' kom je te weten hoe probiotica werkt en bij welke klachten je ze kan innemen. 

Wanneer stap je naar de dokter?

Als de klachten na drie dagen niet verdwenen zijn, adviseren we om naar de huisarts te stappen voor verder onderzoek. Mogelijks lukt het je lichaam niet om de ziekteverwekkers op eigen houtje te vernietigen. Wees zeker ook alert voor symptomen zoals constante pijn in de buikstreek, hoge koorts (meer dan 40 graden Celsius), koude rillingen en verwardheid. Zij wijzen op een ernstige ontsteking, waarbij een doktersbezoek sterk aanbevolen is.

Kampt je (klein)kind met een acute darmontsteking? Blijft de huid rechtstaan wanneer je hier zachtjes aan trekt? Een duidelijk signaal dat je oogappel gedehydrateerd is en je een arts moet raadplegen. Ook bij bloed in de ontlasting trek je zo snel mogelijk aan de alarmbel: dit kan een symptoom zijn van een darm- of maagbloeding.

Dankzij deze uitleg weet jij precies wanneer je met een acute darmontsteking te maken hebt. Zoek je een geschikt middel om de ongemakken te bestrijden? Contacteer ons gerust: wij luisteren naar je klachten en reiken persoonlijk advies aan. 

Onze Keuze
Antimetil Lichte Maag 36 Tabletten
Antimetil Lichte Maag 36 Tabletten
9,64
11,90 Adviesprijs

info

Gembersupplement om het ongemakkelijk gevoel in je maag te verlichten

Onze Keuze
Protectis O.R.S. 6 Poederzakjes
Protectis O.R.S. 6 Poederzakjes
10,09
14,95 Adviesprijs

info

Medisch hulpmiddel bij baby's met diarree of braken

Zinzixx Plus 20 Capsules
Zinzixx Plus 20 Capsules
18,45
19,50 Adviesprijs

info
Probiotical Ors Stick 8
Probiotical Ors Stick 8
16,11
16,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Metagenics Bactiol Duo Normale Stoelgang en Weerstand 30 Capsules
Metagenics Bactiol Duo Normale Stoelgang en Weerstand 30 Capsules
22,57
29,80 Adviesprijs

info

Probiotica om terug een normale stoelgang op te bouwen bij volwassenen

Onze Keuze
Protectis Adult Voedingssupplement Immuniteit 60 Kauwtabletten
Protectis Adult Voedingssupplement Immuniteit 60 Kauwtabletten
26,97
44,95 Adviesprijs

info

Probiotica om de darmflora van volwassenen te ondersteunen

Bactiol Senior 60 Capsules
Bactiol Senior 60 Capsules
42,80
44,60 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht