company

Paraffine, wondermiddel voor je huid?

Jolien Geschreven door Jolien - - Schoonheid & Hygiëne

Naarmate je ouder wordt, is het steeds belangrijker om de huid goed te verzorgen. In deze context kan paraffine goed van pas komen. Deze minerale olie wordt aan heel wat verzorgingsproducten toegevoegd om een gezonde, soepele huid te bekomen. Hoe garandeert het ingrediënt een voelbaar effect? En waarom laten mensen met een acnegevoelige huid paraffine beter links liggen? Wij voorzien je van de juiste informatie om je huid optimaal te voeden en verwennen! 

Paraffine in zalf

Wat is paraffine?

Paraffine is een minerale olie die gemaakt wordt uit ruwe aardolie. De aardolie ontstaat door resten van organisch materiaal zoals planten en dieren die jarenlang onder de grond lagen.

Na een intens, zuiverend bewerkingsproces verkrijg je een kleur-, smaak- en geurloze stof, die verwerkt kan worden in kaarsvet of cosmeticaproducten zoals zalfjes en crèmes. Paraffine heeft namelijk een hydraterende en beschermende werking. Daarom wordt het aangewend bij een droge huid, (atopisch) eczeem, psoriasis (een chronische huidziekte waarbij de huid verhardt) en aambeien. 

Hoe werkt paraffine?

De moleculen van paraffine zijn te groot om in de huid door te dringen, ze creëren eerder een beschermend 'laagje' op het huidoppervlak. Dit afsluitende effect bevordert de doorbloeding en voorkomt vochtverlies. Het resultaat? Een beschermde huidbarrière, blijvende hydratatie en een zachte huid. Hierdoor is paraffine een effectieve oplossing voor een droge huid. Daarnaast beschermt deze minerale olie je beschadigde of eczeemgevoelige huid tegen invloeden van buitenaf. Denk maar aan schurende kledij of de snijdende wind.

Zo treedt een droge huid meestal op in de winter, wanneer de verwarming op volle toeren draait en de lucht droog is. Dit kan gepaard gaan met jeuk, schilfers, kloven en branderige plekken. Door één tot twee keer per dag een crème met paraffine te smeren, houd je de huid soepel en wordt hij maximaal beschermd. De klachten verminderen doorgaans na enkele dagen. In sommige schoonheidsinstituten worden zelfs diepgaande paraffinebehandelingen voor de handen en/of voeten aangeboden.

Bij een droge huid kan je ook lanette- of cetomacrogolcrème gebruiken. Heb je veel last? Dan is een crème of zalf met zowel vaseline als paraffine de meest doeltreffende oplossing.

Is paraffine schadelijk?

De laatste jaren zijn er steeds meer geruchten over gezondheidsproblemen die koolwaterstoffen kunnen veroorzaken. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van cosmetische minerale olie, en uit deze onderzoeken blijkt duidelijk dat gezuiverde, cosmetische minerale olie niet toxisch is.

Dat het afsluiten van de huid een positief effect heeft bij droge, beschadigde huid hebben we daarnet al toegelicht, maar deze eigenschap een nadelig effect heeft bij andere huidtypes wist je waarschijnlijk nog niet. De huid kan namelijk minder goed ademen en transpireren. Goed naar je huid kijken is dus van groot belang voor een stralende huid:

  • Heb je een normale tot vette huid? Een hoge concetratie minerale olie kan je huid overhydrateren. Je huid zal op den duur minder talg produceren en zichzelf minder goed kunnen beschermen. Je raakt hierdoor in een vicieuze cirkel waarbij je huid snel uitdroog zonder crème en je dus moet blijven smeren.  
  • Zweet je veel? Doordat de huid je zweet niet goed kan afvoeren, kunnen er vochbultjes ontstaan op je gezicht. 
  • Heb je een acnegevoelige huid. Wanneer de uitgang van de poriën verstopt raakt, kan er irritatie optreden. Vervolgens verdikt de talg en stapelt het zich op. In combinatie met dode huidcellen en bacteriën kan dit leiden tot onder andere puistjes en mee-eters. Daarom wordt paraffine weleens bestempeld als een comedogene stof, die verstopping van de talgklieren in de hand werkt. 

Check bij bovenstaande huidtypes de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten, om een hoge concentratie minerale olie te vermijden. Let hierbij op termen zoals mineral oil, paraffinum liquidum, liquid paraffin, paraffin oil, liquid petrolatum, petroleum oil en white oil.

Wanneer je weinig talg aanmaakt en voornamelijk met andere huidproblemen kampt (droge huid, eczeem, psoriasis …) kan je wel met een gerust hart smeren en hydrateren. Aangezien crèmes met paraffine rijk zijn aan beschermende ingrediënten, brengen ze maar zelden bijwerkingen met zich mee en mag je ze zolang gebruiken als nodig. Bovendien blijven ze op de huid liggen in plaats van in te trekken: er komt dus geen enkele stof in de bloedbaan terecht. Wanneer je toch verontrustende symptomen opmerkt, adviseren we om je huisarts te raadplegen.

Puistjes kunnen een enorme bron van onzekerheid vormen. Geen wonder dat de meeste mensen ze liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen! In onze blogpost ‘Wat te doen tegen puisten?’ zetten we de do’s en don’ts bij puistjes op een rij.

Alternatieven voor de acnegevoelige huid

Voor wie een acnegevoelige huid heeft, biedt paraffine dus geen soelaas. Je hanteert best andere methoden wanneer je een zijdezachte huid nastreeft. Hieronder delen we enkele praktische tips:

  • Drink voldoende water
    Om te genieten van een elastische en gehydrateerde huid, is water drinken essentieel. Mik op minstens anderhalve liter per dag.
  • Neem geen warm bad of een hete douche
    Warm water tast de beschermende barrière aan, die van nature aanwezig is op de huid, en droogt verder uit. In de plaats ga je beter voor een lauwe temperatuur.
  • Gebruik doucheolie
    Producten zoals zeep, douchegel of badschuim kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Ruil ze in voor doucheolie: dit beperkt het uitdrogende effect van warm water en kan eventuele jeuk verminderen.
  • Smeer glycerine in plaats van paraffine
    Glycerine is een goed vervangmiddel voor paraffine, want het heeft hetzelfde verzachtende effect.

Meer weten over het juiste paraffinegebruik? Wil je een goed beeld krijgen van de mogelijke manieren om je huid diepgaand te voeden? Wij adviseren, zodat jij kan hydrateren! Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Louis Widmer Remederm Badolie met Parfum 250ml
14,19
20,50 Adviesprijs

info
Avène Hydrance Rijke Crème Droge Huid 40ml
15,10
25,50 Adviesprijs

info
Avène Hydrance Uv Rijk Hydraterende Creme 40ml
17,75
26,50 Adviesprijs

info
Avène Cicalfate+ Herstellende Crème 100ml
13,04
21,50 Adviesprijs

info
Louis Widmer Remederm Zilvercrème Zonder Parfum 75ml
13,43
20,50 Adviesprijs

info
Louis Widmer Remederm Lichaamscrème Geparfumeerd 250ml
22,85
32,50 Adviesprijs

info
Skabio Creme Tube Alu 50g
10,66
12,96 Adviesprijs

info
Dexeryl Verzachtende Creme 500g
11,79
19,89 Adviesprijs

info
Dexeryl Shower Douchecrème 500ml
9,89
16,00 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Avène Xeracalm A.d. Creme Relipiderend 200ml
15,09
23,90 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht