company

Wat moet je doen als je baby een droge huid heeft?

Julie Geschreven door Julie - - Zwangerschap & Baby

Je baby heeft een heerlijk glad en zacht velletje. Of toch niet? Veel baby’s hebben last van een ruwe droge huid. Die kan wat rood of schilferig kan zijn en gaan jeuken. Een droge huid is bovendien extra kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om het laagje vet in de huid te herstellen. Hoe krijgt je kleintje een droge huid en wat kan je eraan doen? Met de juiste verzorging help je jouw kindje van die droge huid af. We geven je graag enkele tips! 

Droge baby voeten insmeren

Hoe ziet een droge huid eruit?

Een droge huid voelt ruw aan en kan er rood of schilferig uitzien. Soms is ze zo uitgedroogd dat je barstjes ziet en er pijnlijke kloofjes ontstaan. De huid kan jeuken waardoor je baby de neiging heeft om te krabben. 

Hoe ontstaat een droge huid?

De buitenste laag van de huid, de opperhuid, vervult een belangrijke barrièrefunctie. Het beschermt tegen externe schadelijke invloeden zoals bacteriën en voorkomt dat stoffen zoals water vanuit het lichaam naar buiten gaan.
De huid van pasgeboren baby’s is echter nog niet volledig ontwikkeld en is tot vijf keer dunner dan die van volwassenen. Hoe jonger de baby, hoe dunner en onrijper de opperhuid en hoe minder ontwikkeld de beschermende barrièrefunctie van de huid is. Bovendien produceren de talgklieren nog niet genoeg talg om de huid goed vet te houden. Hierdoor kan water makkelijker verdampen en kan je baby een droge huid krijgen.

De babyhuid is daarnaast nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals koude, wind en felle zon. Vooral in de winter stellen de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten het huidje op de proef en is de kans groter op het ontwikkelen van een droge huid. Het is dus extra belangrijk om in dit koude seizoen de huid van je kleintje goed te beschermen en verzorgen. 

Is een droge huid schadelijk?

Een droog babyhuidje is meestal onschuldig en niet ernstig. Je kindje kan soms wel last hebben van schilfers en vervelende jeuk, waardoor ze beginnen te krabben. Hierdoor kan hij zijn huid verder beschadigen, waardoor de kans groter is op huidinfecties. Een droge huid zo goed mogelijk verzorgen is de boodschap! 

Droge huid voorkomen en verzorgen

Mits een goede verzorging en een aangepast badritueel kan je een droge huid goed behandelen. We lijsten graag enkele tips voor je op: 

  • Maximum driemaal per week in bad.
    De kwetsbare babyhuid verliest tijdens en na het badje veel vocht. Water spoelt de vettige beschermlaag weg en de talgproductie van je baby is nog onvoldoende om het vetlaagje op peil te houden. Het gevolg kan een droge huid zijn. Je baby hoeft bovendien echt niet elke dag in bad, zo’n drie keer per week is zeker voldoende.
  • Beperk de baddertijd.
    Hoe langer je kleintje in bad zit, hoe weker en dus hoe kwetsbaarder zijn huid wordt. Een badje van vijf tot maximaal tien minuten is voldoende.
  • Vermijd heet water.
    Te warm water droogt de huid van je baby sneller uit. Gebruik dus lauwwarm water om je kleintje te wassen, 36 à 37 graden Celsius is ideaal.
  • Verkies een badolie.
    Zeep wast de natuurlijke vetlaag van de huid van je baby weg. Hierdoor kan water sneller uit de huid verdampen met een droge huid tot gevolg. Doe daarom een scheutje badolie in het badwater: badolie houdt het babyhuidje soepel en zacht én voorkomt uitdroging.
  • Spoel chloor- of zoutwater af.
    Een uitje naar het zwembad of de zee? Spoel dan eerst het chloor- of zeewater van je baby voordat je hem afdroogt, want chloor en zout drogen de huid uit.
  • Niet wrijven, maar deppen.
    Na het baden kan je je kleintje het beste droogdeppen met een katoenen hydrofiele luier, omdat deze meer vocht opneemt dan een handdoek. Door voorzichtig te deppen voorkom je dat je het fragiele huidje van je baby beschadigt. Besteed extra aandacht aan de huidplooitjes en zorg dat deze goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kan je ze eventueel met talk poederen.
  • Smeren, smeren, smeren.
    Smeer je baby na het afdrogen in met een voedende bodylotion die bij voorkeur hypoallergeen is, omdat de droge huid vaak ook gevoelig is. Heeft je kindje last van droge, rode en gebarsten plekjes? Gebruik op die plekken een vetrijke zalf om de droge huid te herstellen en te compenseren voor het vochtverlies. De zalf legt een beschermend laagje en houdt de babyhuid soepel en zacht. 
  • Bescherm je baby tegen gure weersomstandigheden.
    Pak je baby goed in wanneer het hard waait tijdens de koude maanden. Smeer het gezichtje en de handjes goed in en geef de huid zo een extra beschermlaag vooraleer jullie naar buiten gaan.
  • Beperk droge lucht.
    Droge lucht vergroot de kans op een droge huid. Beperk dus het gebruik van verwarming in de winter en airco in de zomer, want beide veroorzaken droge lucht. Zorg steeds voor een goede ventilatie in de ruimte waar de baby vertoeft.
  • Vermijd krabben.
    Voorkom dat je baby zich kan krabben en zo de huid verder beschadigt wanneer hij last heeft van jeuk. Houd de nagels van je kindje kort en doe krabwantjes aan.
  • Zorg voor comfortabele kledij.
    Trek je kleintje comfortabele, niet al te spannende kledij aan van zachte natuurlijke materialen zoals katoen of linnen.

Wil meer weten over de dagelijkse verzorging van je baby? Of weet je niet wat je moet doen met luieruitslag? In de blog 'De dagelijkse babyverzoging' geven we je graag meer advies. 

Blijft de droogheid langdurig aanhouden of heeft je kleintje last van diepe kloven en scheurtjes in de huid? Dan kan dit misschien wijzen op eczeem. Kies verzorgende producten die geschikt zijn bij atopische dermatitis. Een droge huid kan ook het gevolg zijn van een allergie. Ga bij twijfel langs bij je huisarts of dermatoloog.
Wens je hulp bij het uitkiezen van een hydraterende crème? Contacteer ons van via chat of mail. 

La Roche-Posay Lipikar Wasolie Ap+ Eczeem En Droge Huid 750 Ml
18,51
26,95 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Weleda Calendula Baby Shampoo & Douchecreme 200ml
5,74
8,99 Adviesprijs

info
Mustela Wasolie 500ml
11,10
18,00 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Weleda Calendula Bb Verzorgende Olie N/parf 200ml
7,72
13,99 Adviesprijs

info
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf Droge en Gebarsten Huid 40g
9,77
11,50 Adviesprijs

info
Mustela Baby Hydra Gelaatscreme Nf Tube 40ml
6,20
10,19 Adviesprijs

info
Galenco Baby Badolie 400ml
12,98
19,99 Adviesprijs

info
Naïf Milky Badolie Baby en Kids 100ml
11,26
14,95 Adviesprijs

info
Naïf Reinigende Wasgel Baby en Kids 200ml
8,63
11,99 Adviesprijs

info
Naïf Verzachtende Bodylotion Baby En Kids 200ml
11,34
14,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht