company

De dagelijkse babyverzorging

Elien Geschreven door Elien - - Zwangerschap & Baby

Wanneer je thuiskomt met je pasgeboren baby kan je wat onzeker zijn. En dat is volledig normaal: je bent zeker niet de eerste kersverse mama die moeite heeft met luiers verschonen of een lastig pakje aantrekken. Wees gerust: al doende leert men. Vertrouw vooral op je intuïtie en als je het even niet meer weet, zijn er altijd voldoende mensen die kunnen helpen of advies kunnen geven. Wij helpen je alvast op weg met enkele tips. 

Baby met badcape

Het verversen van de luier

Verwissel de luier na elke voeding, na elke ontlasting, na ieder dutje of wanneer je denkt dat het nodig is. Schenk daarbij extra aandacht aan het schoonmaken van zijn billetjes. De babyhuid is namelijk heel gevoelig en je moet ze aandachtig verzorgen. Zorg er altijd voor dat de huid schoon en droog is. Gebruik bij voorkeur parfumvrije doekjes en droog na met een droge doek. Tot slot is het belangrijk dat de nieuwe luier goed aansluit, maar niet te strak aangespannen wordt. 

Luieruitslag baby

Iedere baby die luiers draagt, kan last krijgen van rode billetjes. Luieruitslag wordt meestal veroorzaakt door vocht in de luierzone.

  • Verschoon je baby’s luier zo snel mogelijk als deze nat of vies is.
  • Maak de billetjes grondig schoon met parfum- en alcoholvrije doekjes. Je kan ook een zacht washandje en lauw water gebruiken.
  • Dep de billetjes droog voordat je een luier omdoet. Als het mogelijk is, dan kan je jouw baby's billetjes even bloot laten.
  • Krijg je de billetjes niet makkelijk schoon? Dan kan je een liniment gebruiken. Liniment is een mengsel van kalkwater en olijfolie. Dankzij deze combinatie blijft er een beschermend laagje achter op de billetjes. Doe een beetje liniment op een doekje (herbruikbaar doekje of cotopad) en reinig voorzichtig de billen. 
  • Bescherm de billetjes tegen irritatie van urine en ontlasting met een luiercrème.
  • Zijn de billetjes heel rood of zie je wat uitslag? Dan gebruik je best een zinkzalf met een hoog percentage aan zinkoxide. Smeer de billen hiermee bij elke verschoning in. Verder bevat een baby zinkzalf liever geen parfum of andere irriterende ingrediënten.
  • Krijg je de luieruitslag niet onder controle? Ga da naar de huisarts, want misschien heeft je baby last van een schimmelinfectie of eczeem.

Navel verzorgen

De navelstomp valt er meestal binnen twee weken na de geboorte af, maar vormt een belangrijk onderdeel van de verzorging. Hoe droger het navelstompje, hoe beter. Goed droogdeppen na het badje is dus heel belangrijk. Plooi bovendien de boord van de luier over zodat het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld. Je kunt de navel het best met rust laten om de heling sneller te doen verlopen. Enkel wanneer het bloedt, kan je het ontsmetten met ontsmettingsalcohol.

Baby in bad

Het is voldoende om je baby om de 2 à 3 dagen in bad te steken. Op de andere dagen was je natuurlijk wel het gezicht, de handjes en billetjes van je kleine spruit.

  1. Leg op voorhand alles klaar: wasproducten, handdoek, washandje, verse luier, kleertjes, … .
  2. Controleer de temperatuur van het water (+/- 37 °C) en de kamer (22-24 °C).
  3. Was eerst het gezichtje met water en zeep daarna het lichaam en haar in op de verzorgingstafel. Spoel je baby nadien in het water. Dat is veiliger en gemakkelijker. In het bad houd je je baby de eerste maanden vast met één hand onder de nek en de schouders en de andere onder zijn zitvlak: zo voelt hij zich goed ondersteund en gerustgesteld. 
  4. Badolie wordt best pas toegevoegd wanneer de baby al enkele minuten in bad zit. Om de babyhuid niet te laten uitdrogen is een zeepbadje 1x per week en een oliebadje om de 2 dagen voldoende. 
  5. Na het bad pak je je baby snel warm in zijn handdoek, en dep je hem zachtjes droog zonder te wrijven. Let vooral op zijn zitvlak en op de huidplooien (dijen, oksels, hals, voeten, enz.). 
  6. Hydrateer het babyhuidje ten slotte door hem in te masseren met lichaamsmelk.

Nagels knippen baby

Het knippen van de nagels is meestal pas nodig vanaf 6 weken. Krabt een baby zich vaak, doe hem dan katoenen wantjes aan. Wanneer de baby ongeveer 3 maanden is, mag je wekelijks zijn nageltjes knippen. Dit doe je het best met een speciaal babyschaartje met stompe punten om wonden uit te sluiten. Zoek een moment uit wanneer je kindje rustig is. Knip de vingernagels in de vorm van de vinger en knip de teennagels recht. 

Oogjes, oortjes en neus baby reinigen

Afscheiding in de oogjes kan je voorzichtig verwijderen met een vochtig doekje gedrenkt in fysiologisch water of met speciale reinigingscompressen voor de ogen. Wrijf voorzichtig van de buitenhoek naar de binnenhoek.

De oortjes maak je schoon aan de buitenkant en binnenkant van de oorschelp met een vochtig doekje gedrenkt in water. Het oorsmeer waar je niet bij kan, laat je zitten. Dit geeft namelijk een natuurlijke bescherming aan het trommelvlies. Gebruik geen wattenstaafjes, ze kunnen de oren verwonden.

Het neusje mag je dagelijks spoelen met een fysiologische oplossing.

Onze aanbevolen producten

+ Cadeau
Waterwipes Biologisch Afbreekbare Doekjes 28
1,49
2,49 Adviesprijs

info
Mustela Baby Liniment 750ml
10,49
17,20 Adviesprijs

info
Mustela Mijn Eco 6 Herbruikbare Doekjes
13,24
16,00 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Weleda Baby Billenbalsem Calendula Tube 75ml
6,28
9,99 Adviesprijs

info
Uriage Bébé Wascrème 1l
16,25
22,60 Adviesprijs

info
Tinge Badolie Baby 200ml
8,97
14,95 Adviesprijs

info
Pharmex Bebe Manicure Setje 3 Prod.
4,14
4,99 Adviesprijs

info
La Roche-Posay Lipikar Balsem Ap+m Eczeem en Droge Huid 400ml
18,82
28,95 Adviesprijs

info
+ Cadeau
Weleda Calendula Baby Shampoo & Douchecreme 200ml
5,74
8,99 Adviesprijs

info
Naïf Reinigende Wasgel Baby en Kids 200ml
8,63
11,99 Adviesprijs

info
Mustela Hydra Baby Lichaamsmelk 750ml
13,35
21,80 Adviesprijs

info
Mustela Baby Zachte Wasgel 500ml
9,81
15,20 Adviesprijs

info
Naïf Verzachtende Bodylotion Baby En Kids 200ml
11,34
14,95 Adviesprijs

info
Naïf Milky Badolie Baby en Kids 100ml
11,26
14,95 Adviesprijs

info
Physiomer Iso Baby Spray 135ml
15,49

+ Cadeau
Avène Xeracalm A.D Relipiderende Wasolie Eczeem en Droge Huid 400ml
14,27
22,50 Adviesprijs

info

Meer advies voor jonge ouders



Terug naar overzicht