company

Borstvoeding versus flesvoeding

Petra Geschreven door Petra - - Zwangerschap & Baby

Welke voeding ga je geven aan je ongeboren baby? Borstvoeding of kunstvoeding? In deze blog geven we je alvast een eerlijke kijk op borstvoeding en flesvoeding. 

Mama en baby knuffelen

Borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijke manier om voeding te geven aan je baby. Tijdens de zwangerschap activeren de melkklieren in jouw borsten. Deze maken op voorhand al een kleine melkproductie aan.

Bij de geboorte van je kind komt de melkproductie geleidelijk op gang. In de eerste dagen komt er colostrum vrij uit je borst. Dit is een geelachtige, plakkerige melk dat heel gezond is voor je baby. Colostrum is zeer eiwitrijk, vetarm en bevat heel wat vitaminen. Bovendien zit deze licht verteerbare melk boordevol antistoffen om je baby direct na de geboorte optimaal te beschermen tegen infecties. Na enkele dagen verandert het colostrum in een rijpe moedermelk. De melk wordt vetter en bevat meer suikers.

De rijpe moedermelk bevat: 

  • Groeifactoren die het maag-, zenuw- en darmstelsel stimuleren.
  • Immunologische factoren dat door de immuuncellen van de moeder in de melk terechtkomen.
  • Oligosachariden (vezels) die bacteriën in de darmflora aanmaken.
  • Essentiële aminozuren (eiwitten).
  • Lactose (melksuiker). 

Waarom borstvoeding geven?

Moedermelk biedt je baby bescherming tegen middenoor-, maag-, darm- en luchtweginfecties. Ook voor de mama heeft borstvoeding geven enkele voordelen. Het zorgt ervoor dat het bloedverlies na de bevalling beperkt blijft en je verliest sneller je zwangerschapskilo's. Langdurig voeden vermindert de kans op reumatische artritis, borstkanker en botontkalking op latere leeftijd. Het is aangeraden om tot minstens 6 maanden borstvoeding te geven, langer kan nooit geen kwaad. 

Afkolven

Om af te kolven heb je 3 verschillende manieren. Hoe je wenst af te kolven hangt volledig af van je persoonlijke keuze

  • Met de hand kolven
  • Handkolf
  • Elektrische borstkolf

Afkolven lukt het best als je in kleine hoeveelheid afkolft, ongeveer 30 minuten nadat je baby gedronken heeft. Wanneer je in kleine porties afkolft kan je deze kleine hoeveelheden samenvoegen tot 1 portie. Hoe meer je kolft of je baby laat drinken hoe groter de productie wordt. Tijdens het kolven is het belangrijk om je tijd te nemen en zo goed mogelijk te ontspannen. Door te kolven op vaste eetmomenten van je kind kan het zijn dat je lichaam zich hierop afstelt en zo de melkproductie makkelijker op gang komt. Frequent kolven voorkomt stuwing waardoor het kolven minder pijnlijk wordt. 

Stoppen met borstvoeding

Meer dan de helft van de vrouwen die ervoor kiezen om borstvoeding te geven stoppen al na 2 weken. Vaak is te weinig melkproductie, vermoeidheid of pijn aan de tepels de reden om te stoppen met borstvoeding. 

Je bouwt best geleidelijk af door elke dag op een vast moment één borstvoeding te vervangen door een flesje. Door het geleidelijk te doen, hebben je borsten de tijd om te wennen aan de verminderde melkproductie. Na enkele dagen, als je geen last meer hebt van stuwing, kan je een volgend borstvoedingsmoment vervangen door een flesje. De ochtend- en avondborstvoeding vervang je best pas als laatste om naar flesvoeding. 

Flesvoeding

Sta je niet open voor borstvoeding of wil je stoppen met borstvoeding? Hier vind je advies over flesvoeding.

Een geschikte babymelk vinden gaat bij de ene baby wat makkelijker dan bij de andere. Het belangrijkste begint alvast met de juiste leeftijdsmelk te kiezen. 

  • Zuigelingenmelk gebruik je vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden. Deze melk heeft een laag aantal eiwitten en is licht verteerbaar. 
  • Opvolgmelk bevat voedingsstoffen die aanvullend zijn op de vaste voeding die een baby vanaf 6 maanden krijgt. Deze voeding is bedoeld voor baby's ouder dan 6 maanden.
  • Groeimelk dit is een volle melk die heel wat calcium bevat. Baby's ouder dan 1 jaar mogen overschakelen naar deze mek. 

Heeft je baby last van relfux, koemelkallergie of andere ongemakken? Onder begeleiding van je kinderarts of vroedvrouw kan je overschakelen naar een aangepaste babymelk. 

Niet alleen de keuze van melk is belangrijk maar ook de keuze van materiaal. Je kan kiezen voor een glazen fles of een fles in kunststof. Een glazen fles is duurzamer, blijft langer doorzichtig, maar kan wel makkelijk breken. De vorm van de fles en de grootte van het speentje hangt een beetje af van je baby zelf. Kijk welk flesje en bijhorend speentje je baby lijkt te aanvaarden. De grootte van het speentje bepaalt de melktoevoer. Bij baby's die moeilijk kunnen zuigen of een dikkere melk drinken, kan je een speen met snellere toevoer (groter gaatje) uitproberen. Bij pasgeboren baby's, baby's zie zich vaak verslikken en baby's die borstvoeding kies je beter voor een speen met langzame toevoer (kleiner gaat). 

Flesvoeding bereiden

Flesvoeding bereid je op het moment van de voeding met mineraal arm water. Het water mag je op kamertemperatuur gebruiken en hoef je niet op te warmen. Enkel als je kindje gewoon was om borstvoeding te krijgen of liever warme melk drinkt, kan je de melk opwarmen tot 37°C. Test de warmte even op je pols om te vermijden dat je baby zich kan verbranden. Nadien reinig je de fles met water van minstens 60°C. Om een fles goed te kunnen reinigen zijn er heel wat flessenborstels op de markt die je hierbij kunnen helpen. Dagelijks steriliseren van de fles is helemaal niet nodig tenzij je baby een zwakke immuniteit heeft.

Ga je op stap? Bewaar dan het water en het poeder apart en meng pas als je jouw baby wilt voeden. Bereide voeding die niet meteen opgedronken wordt, gooi je beter weg. Melk is een heel gemakkelijk klimaat voor bacteriën om in te vertoeven. Een open doos poeder bewaar je best niet langer dan 1 maand. 

Heb je advies nodig bij het zoeken naar een flesje, speentje of borstkolf? Of heb je last van pijnlijke borsten? Onze experts staan voor je klaar. Aarzel dus niet om ons te contacteren

Medela Personalfit Plus Dubbelz. Afkolfset M 24mm
Medela Personalfit Plus Dubbelz. Afkolfset M 24mm
36,77
39,99 Adviesprijs

info
Lansinoh Afkolfset
Lansinoh Afkolfset
21,24
24,99 Adviesprijs

info
Lansinoh 2in1 Dubbele Elektrische Borstkolf
Lansinoh 2in1 Dubbele Elektrische Borstkolf
181,14
189,99 Adviesprijs

info
Nan Optipro 3 Baby Groeimelk 1+ Jaar 800g
Nan Optipro 3 Baby Groeimelk 1+ Jaar 800g
16,60
18,39 Adviesprijs

info
Philips Avent Natural 2.0 zuigfles 240ml Glas SCF053/17
Philips Avent Natural 2.0 zuigfles 240ml Glas SCF053/17
12,48
14,99 Adviesprijs

info
Medela Zakjes Voor Moedermelk 180ml 50
Medela Zakjes Voor Moedermelk 180ml 50
16,17
19,48 Adviesprijs

info
Mam Easy Start A/colic Meisje 160ml
Mam Easy Start A/colic Meisje 160ml
8,32
9,59 Adviesprijs

info
Multi Mam 12 Kompressen
Multi Mam 12 Kompressen
10,22
11,99 Adviesprijs

info
Lansinoh Therapearl 3in1 Borsttherapie Warm-koud 2
Lansinoh Therapearl 3in1 Borsttherapie Warm-koud 2
16,47
16,98 Adviesprijs

info
Philips Avent Borstkompres Dag/nacht 60 Scf254/61
Philips Avent Borstkompres Dag/nacht 60 Scf254/61
9,66
11,59 Adviesprijs

info
Lansinoh Lanoline Creme Tube 10ml
Lansinoh Lanoline Creme Tube 10ml
9,27
10,90 Adviesprijs

info
Lansinoh Bio Borstvoedingsbalsem 60ml
Lansinoh Bio Borstvoedingsbalsem 60ml
17,48
18,89 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht