🚛 Wegens drukte mogelijks 1-2 dagen vertraging
Uitstekend
company

Hoe kan je jouw immuunsysteem versterken?

Julie Geschreven door Julie - - Vitamines & Voedingssupplementen

Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig. Wil je jouw lichaam een handje helpen? Bekijk hier enkele tips om die ziekteverwekkers in de kiem te smoren.

Man en vrouw beschermen zich tegen de regen

Wat is immuniteit?

Wat in de volksmond gekend is als goede weerstand, verwijst naar een goed immuunsysteem. Het lichaam is in staat om antistoffen of soldaten te ontwikkelen en zo onbekende micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, parasieten en virussen te onderdrukken. Een goed werkend immuunsysteem probeert dus de ideale stabiliteit in je lichaam te houden waardoor je minder vatbaar bent voor infecties. Je immuniteit is opgebouwd in twee delen: een aangeboren deel en een deel dat in de loop der jaren ontwikkeld wordt door contact met ziekteverwekkers.

Bepaalde organen zoals de huid en slijmvliezen (in de mond, neus, vagina ...) hebben immuuncellen die micro-organismen kunnen opnemen en vernietigen. Deze vorm van immuniteit is aangeboren.

Adaptieve immuniteit ontwikkel je doordat jouw immuunsysteem specifieke micro-organismen vindt, doodt en vervolgens die informatie opslaat. Zo kan je lichaam bij het volgende contact datzelfde micro-organisme snel en krachtig verslaan. Het zijn de lymfecellen - een soort witte bloedcellen - die deze informatie verwerken. Ze maken de antistoffen aan en geven ze vrij wanneer een ‘indringer’ langskomt. Deze antistoffen binden zich aan de indringer en schakelen zo het virus of de bacterie uit. 

Oorzaak verzwakt immuunsysteem

Bij een lage weerstand krijgen ziekteverwekkers de kans om binnen te dringen in het lichaam en om zich daar verder te ontwikkelen. Hierdoor is de kans op het krijgen van infecties door micro-organismen groter en kan de ziekte ook een ernstiger verloop hebben. Factoren die kunnen zorgen voor een lage weerstand zijn:

  • Slaapgebrek
  • Slechte voeding
  • Stress
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie
  • Aangeboren stoornissen in de witte bloedcellen of andere onderdelen van de afweer 

Gelukkig kan je jouw afweermechanisme een handje helpen met onderstaande tips!

Zorg voor een goede nachtrust en voldoende ontspanning

Stress en slaaptekort zijn nefast voor je weerstand. Probeer dus zoveel mogelijk stress te vermijden en las regelmatig een ontspannend momentje voor jezelf in. Zorg bovendien ook voor een goede nachtrust

Mediteren

Denk aan je vitamientjes

Gezonde voeding is van belang voor een goede weerstand. De meeste vitaminen halen we uit onze groenten en fruit. Vergeet zeker je dagelijkse portie vitamine D niet en kom regelmatig buiten!

In de blog 'Waar zit vitamine D in?' vertellen we hoe je jouw dagelijkse dosis binnenkrijgt.

Extra inname vitamine C

Wanneer het lichaam ziek wordt, schiet te behoefte aan vitamine C omhoog. Hoe zieker we zijn, des te meer vitamine C ons lichaam nodig heeft om de schade door virussen en bacteriën te neutraliseren. 

Extra inname vitamine D

Tijdens de wintermaanden zie je minder zonlicht, waardoor de aanmaak van vitamine D een stuk minder is en de kans op een vitamine D-tekort vrij groot is. Een vitamine D-tekort zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor een verkoudheid- en griepvirus.

Er zijn tal van vitamine D supplementen om dit tekort op te vangen. Het exacte gehalte aan vitamine D kan bepaald worden bij een bloedcontrole. Ga hiervoor te rade bij je huisarts.

Vitaminen in fruit

Zorg voor een gezonde darmflora

Wist je dat een groot deel van je immuunsysteem in je darmen zit? De darmwand beslist namelijk welke voedingsstoffen het opneemt en welke schadelijke stoffen het tegenhoudt. De darmflora is verantwoordelijk voor 50% van de immuunreacties in je lichaam. Een goede darmflora is van groot belang. Eet gezond, vezelrijk én drink voldoende water! Daarnaast kan je bij een verstoorde darmflora (door ongezonde voeding, antibiotica…) een probioticum innemen. Probiotica zijn goede bacteriën die het natuurlijke evenwicht in je darmen herstellen en helpen behouden. Wil je meer weten over probiotica? Lees dan hier verder.

Handen in de vorm van een hart op buik

Ondersteun je immuunsysteem

Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Wanneer dit onvoldoende is, kan je jouw immuunsysteem ondersteunen met enkele hulpmiddelen. 

Echinacea en pelargonium

Beide planten worden al jaren gebruikt bij luchtweginfecties. 

Echinacea is één van de bekendste planten die al eeuwen gebruikt wordt voor de versterking van het immuunsysteem. De rode zonnehoed plant stimuleert je eigen afweersysteem. Daardoor sta je sterker tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De kans op verkoudheid neemt af en de duur van ziekte verkort.

Pelargonium - beter gekend als Geranium - is een uitstekend plantenextract om je weerstand te verhogen. Het extract uit hun wortels verkort de duur van verkoudheden. Bij vaak hervallen helpt dit middel om verkoudheden te voorkomen. 

Beta-glucanen

Beta-glucanen zijn afkomstig uit paddenstoelen of bakkersgist en ondersteunen de normale werking het immuunsysteem. 

Griep- en pneumococcenvaccinatie

Hoor je tot een risicogroep? Leid je aan een chronische ziekte, ben je ouder dan 50 jaar, heb je een longaandoening, heb je suikerziekte of ben je zwanger? Dan denk je best even na over een vaccinatie. Dit zorgt ervoor dat de kans op ziekte - met mogelijk grote gevolgen - aanzienlijk verkleint. Spreek erover met je arts of ga te rade bij je apotheker.

Gezin dat last heeft van een neusverkoudheid

Immuunsysteem van kinderen ondersteunen

Bij kinderen is een goed werkend immuunsysteem van groot belang om hen te beschermen tegen verschillende ziektes en infecties. Naast de ondersteuning van hun weerstand hebben kinderen ook essentiële voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Een uitgebalanceerd dieet zou normaal gesproken de meeste voedingsstoffen moeten leveren. In de blog ‘Vitamines en voedingssupplementen voor kinderen’ kom je te weten welke essentiële voedingsstoffen van groot belang zijn voor de jongste telgen van het gezin.

Wil je jouw weerstand en die van je gezin een boost geven voor de herfst en winterperiode, maar twijfel je nog over welke producten je het beste gebruikt? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via mail

Metagenics ImmuDefense Forte 30 tabletten
24,75
36,10 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Protectis Easydrops Druppels Baby Immuniteit en Darmflora 5ml
15,81
22,95 Adviesprijs

info

Probiotica om de darmflora van baby’s te ondersteunen

Omnibionta3 Vitality 50+ Weerstand & Energie 90 Tabletten
46,42
59,95 Adviesprijs

info
A.Vogel Echinaforce Forte Voedingssupplement Weerstand 60 Tabletten
17,74
23,99 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Fultium-D3 800 IE Vitamine D 90 Zachte Capsules
9,84
17,89 Adviesprijs

info

Vitamine D bij volwassenen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Metagenics Zincodyn 112 tabletten
16,71
20,90 Adviesprijs

info
Davitamon First Vitamine D Aquosom Druppels 25ml
14,09
14,49 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Alvityl Multivitaminen Drinkbare Oplossing 150ml
10,66
16,50 Adviesprijs

info

Multivitamine om het energieniveau te ondersteunen bij personen die moeite hebben met pillen slikken

A.Vogel Echinaforce 100ml
13,94
21,99 Adviesprijs

info
Redoxvita Double Action 1g Vitamine C & Zink Weerstand 30 Bruistabletten
16,68
18,50 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Metagenics Bactiol Duo Normale Stoelgang en Weerstand 30 Capsules
23,83
29,80 Adviesprijs

info

Probiotica om terug een normale stoelgang op te bouwen bij volwassenen

Onze Keuze
Bactiol Junior Voedingssupplement Probiotica 60 Kauwtabletten
21,05
30,70 Adviesprijs

info

Probiotica om de darmflora van kinderen te ondersteunen

Quatral 60 Capsules
19,93
21,95 Adviesprijs

info
Bactiol Senior 60 Capsules
44,02
44,60 Adviesprijs

info
Omnibionta3 Vitality & Energy 90 Tabletten
36,37
55,95 Adviesprijs

info
Metagenics Bactiol Plus 60 Capsules
37,51
46,90 Adviesprijs

info
Selenium+Zinc 150 Tabletten
26,52
31,95 Adviesprijs

info
Metagenics Bactiol Plus 120 Capsules
66,46
83,10 Adviesprijs

info
Onze Keuze
A. Vogel Echinaforce Forte + Vitamine C 100 Tabletten
34,19
37,99 Adviesprijs

info

Om je algemene weerstand en immuniteit te ondersteunen

A.Vogel Echinaforce 100ml
13,94
21,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht