🚚 Nu GRATIS VERZENDING vanaf €29FREE29
Uitstekend
company

Wat zeg je?! Alles wat we weten over de ziekte van Ménière

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Duizeligheid, gehoorverlies, oorsuizen: de combinatie van deze klachten wijst meteen in de richting van de ziekte van Ménière. De aanvallen zijn herhaaldelijk, de frequentie is afwisselend. De oorzaak? Onbekend. Er heerst namelijk nog veel onduidelijkheid rond de aandoening. In deze blog vertellen we je luid en duidelijk wat we wel én niet weten over de ziekte van Ménière. 

Aanval ziekte van Ménière

Wat is de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor, waarbij je periodieke aanvallen ervaart van hevige duizeligheid, tinnitus en plots gehoorverlies. Daarnaast kan je last hebben van misselijkheid en braken. De frequentie van de aanvallen varieert: sommigen worden er zelden mee geconfronteerd, bij anderen herhaalt het patroon zich wekelijks. De ziekte van Ménière is eerder zeldzaam en treft ongeveer één op de duizend mensen, evengoed mannen als vrouwen. De eerste symptomen doen zich meestal voor tussen het 40ste en 60ste levensjaar, maar ook jongeren kunnen ermee te maken krijgen.

Oorsuizen is een chronische piep of tuut in de oren. Meer weten over deze aandoening? We geven een glasheldere intro in de blogpost “Oorsuizen, een doorn in je oor”. 

Hoe ontstaat de ziekte van Ménière?

Het is gissen naar de exacte oorzaak van de ziekte van Ménière. Vermoedelijk treedt de aandoening op wanneer de vochthuishouding in het slakkenhuis verstoord is. Het slakkenhuis bevindt zich in het binnenoor en bestaat uit verschillende ruimtes, die gevuld zijn met vloeistof en van elkaar gescheiden worden door een vlies. Wanneer er te veel vocht geproduceerd wordt, oefent dit druk uit op het vlies. Komt het tot een scheur? Dan vermengen de vloeistoffen in de ruimtes zich, wat vervolgens een aanval van Ménière teweegbrengt. Om te verklaren waarom dit precies gebeurt, is verder wetenschappelijk onderzoek nodig. 

Hoe verloopt een aanval van Ménière?

Voorafgaand aan een aanval merk je mogelijks een toenemende druk in het oor en een verminderd gehoorvermogen op. Wanneer de aanval zich effectief laat voelen, houdt hij zo’n twintig minuten tot enkele uren aan. In de eerste fase van de ziekte van Ménière beperken de klachten van oorsuizen en gehoorverlies zich vaak tot één oor. Na de aanval kan je last hebben van een licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn. Het gehoor herstelt zich volledig.

Naarmate de aandoening evolueert en je meerdere aanvallen van Ménière ervaart, wordt het gehoor geleidelijk aangetast. Meer dan 40 % van de patiënten ondervindt bovendien hinder in beide oren. Na enkele jaren dooft de ziekte langzaam uit. Het aantal aanvallen neemt af, maar het gehoorverlies kan blijvend zijn. Indien dit aan beide kanten het geval is, word je slechthorend. Ook oorsuizen kan permanent aanwezig blijven.

80 % van de patiënten is na acht jaar grotendeels verlost van de klachten. De overige 20 % blijft jammer genoeg opflakkeringen van de ziekte ervaren.

Welke factoren kunnen een aanval van Ménière uitlokken?

Een aanval van Ménière kan om verschillende redenen getriggerd worden, hieronder delen we een overzicht van potentiële factoren.

  • Stress, angst
  • Perfectionisme, zorgzaam karakter
  • Vermoeidheid, slaaptekort
  • Cafeïne
  • Alcohol
  • Tabak
  • Zware inspanningen 

Hoe kan je een aanval van Ménière voorkomen en verlichten?

Aangezien stress, angst, opwekkende dranken en alcohol belangrijke uitlokkingsfactoren zijn van de ziekte van Ménière, is het cruciaal om deze zoveel mogelijk te vermijden. Voldoende slapen en regelmaat inbouwen, heeft dan weer een positief effect. Ervaar je toch een aanval van Ménière? Dan kan je eventueel even neerliggen om de duizeligheid te verminderen, tot de hinder achter de rug is. Achteraf doe je er goed aan om voldoende te bewegen: dit doet het stressniveau dalen. Na een aanval ben je namelijk extra gevoelig om een volgende aanval te ontwikkelen. 

Wat is de ziekte van Ménière-behandeling?

De precieze aanleiding van de ziekte van Ménière is nog onbekend, waardoor het moeilijk is om een doeltreffende behandeling aan te reiken. Concrete geneesmiddelen die de oorzaak aanpakken, bestaan voorlopig niet. Je kan wel bepaalde medicijnen nemen om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zoals we hieronder oplijsten.

  • Diureticum
    Een plaspil kan helpen om het overtollige vocht in het oor af te drijven. Het middel mag echter niet aangewend worden door mensen met een hoge bloeddruk.
  • Middelen tegen braken
    De ziekte van Ménière kan misselijkheid en braken met zich meebrengen. Om deze klachten te verhelpen, kan je je toevlucht nemen tot loperamide of metoclopramide.
  • Middel tegen duizeligheid
    Cinnarizinedimenhydrinaat en meclozine dihydrochloride zijn een antihistaminica die inwerken op het zenuwstelsel en de prikkel in het braakcentrum remmen. Hierdoor kan je ze ook gebruiken bij duizeligheid, reisziekte, misselijkheid en braken.
  • Voedingssupplementen
    Door supplementen tegen angst en stress in te nemen, kan je het aantal aanvallen van Ménière mogelijks intomen.
  • Bètahistine
    Dit antihistaminicum wordt veel voorgeschreven, omdat het zou zorgen voor minder duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen. Er is echter nauwelijks effect op korte termijn, waardoor je het middel voor lange tijd zou moeten nemen. Bovendien zijn er nog geen wetenschappelijke studies die het effect onderschrijven.
  • Hoorapparaat
    Wanneer er blijvend gehoorverlies optreedt na veelvuldige aanvallen van Ménière is een hoorapparaat mogelijks aan de orde.

Heb je bijkomende vragen over de ziekte van Ménière? Onze experts volgen de meest recente onderzoeken op de voet en staan paraat om alle feitelijke informatie te delen. Neem gerust contact met ons op. 

Ginkgo Biloba Tabl 90x60mg 1647 Metagenics
17,05
20,30 Adviesprijs

info
Ginkgo Forte Caps 120x60mg Deba
19,87
25,90 Adviesprijs

info
New Nordic Ear Tone Gehoor Evenw. Zenuwen Tabl 30
28,10
29,45 Adviesprijs

info
Sediplus Relax 100 Tabletten
16,10
27,75 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht